Δεν είναι παιχνίδι: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο

Τύμπανα πολέμου στην Γηραιά Ήπειρο

Με την σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά την εισβολή της πρώτης στα εδάφη της δεύτερης, να συνεχίζεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια, η υπόλοιπη Ευρώπη ανησυχεί έντονα πλέον ότι αυτή η «φωτιά» θα… κάψει και άλλους.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία, έχουν συμπληρωθεί κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, χωρίς πλέον να μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί.

Προφανώς οι αρχικές εκτιμήσεις των πιο αισιόδοξων μελών του ρωσικού επιτελείου που προέβλεπαν… περίπατο όλο το δρόμο μέχρι το Κίεβο, δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το επίπεδο ανησυχίας μειώθηκε.

Και όσο ηχούν τα τύμπανα πολέμου στην περιοχή, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο ορατό σημείο λήξης (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) στον ορίζοντα, ειδικά οι γειτονικές χώρες ζουν και αναπνέουν με τον φόβο διάχυσης της έντασης.

Προφανώς ακόμη πιο «εύθραυστη» είναι η ψυχολογία στην Πολωνία, σε μια χώρα δηλαδή, που παραδοσιακά οι σχέσεις με την Ρωσία δεν είναι και οι καλύτερες.

Και φυσικά τα συναισθήματα των Πολωνών γίνονται ακόμη πιο έντονα, όταν συμβαίνουν περιστατικά όπως αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, με έναν ρωσικό πύραυλο να κάνει την… εμφάνισή του στον πολωνικό ενάεριο χώρο.

Σε αυτό το ατυχές, αλλά ευτυχώς όχι τραγικό περιστατικό, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ. «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια που ανήκει στο παρελθόν», τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Και μπορεί ο Πούτιν να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη κι αν λέει την αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα συμβάν που θα πυροδοτήσει μια νέα έκρηξη.

Οι Πολωνοί, υπό αυτό το πρίσμα, πιέζουν τους Δυτικούς να ενισχύσουν την πολεμική βοήθεια προς την Ουκρανία, με τον Τουσκ να τονίζει χαρακτηριστικά: «Τα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τα πάντα. Εάν δεν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό οπλισμό και με πυρομαχικά, εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής».

Ωστόσο ο φόβος επέκτασης του πολέμου δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των Πολωνών. Ακόμη και στην διπλανή Γερμανία, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων (και μιλάμε μάλιστα για επίσημα χείλη) που κάνουν ολοένα και πιο συχνές αναφορές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η συγκεκριμένη για την ώρα έχει «επιβαρυνθεί» από την πολεμική σύγκρουση με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας έχει να κάνει με την στήριξη σε οικονομικό και υλικοτεχνικό επίπεδο προς την Ουκρανία και ο άλλος με την περίθαλψη Ουκρανών στα γερμανικά νοσοκομεία.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσαν οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Άουτερμπαχ, ο οποίος τόνισε πως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας ενδέχεται στο μέλλον να δεχτεί πιέσεις όχι μόνο εξαιτίας κάποιας πανδημίας, αλλά λόγω πολεμικών συρράξεων.

«Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μια στρατιωτική σύγκρουση, άρα λοιπόν δεν θα έρθει. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε και στρατό. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Ήδη έχουμε ανταλλάξει ιδέες με ειδικούς της Μπούντεσβερ και συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών» είπε σε συνέντευξή του, ανάβοντας νέες «φωτιές» στην Ευρώπη.