«Δεν θέλω καν να το φανταστώ…»: Η νόσος με την αύξηση κρουσμάτων κατά 450% τρομάζει τους ειδικούς

Υπεύθυνος για αυτό ο… συνήθης ύποπτος…

Λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν εύκολα, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα και πιο δολοφονικός οργανισμός στον πλανήτη δεν είναι κάποιο από τα θηριώδη ζώα που συνήθως μας τρομάζουν. Αντίθετα, μιλάμε για τα κουνούπια, με τον γνωστό σε όλους μας Σωτήρη Τσιόδρα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει καλοκαιριού…

Αποκαλείται από τους ειδικούς το πιο φονικό πλάσμα στον κόσμο και όπως και να το κάνουμε είναι ένας πολύ βαρύς χαρακτηρισμός για ένα έντομο που ζυγίζει μόλις 2,5 milligram… Κι όμως, τα στοιχεία κάνουν λόγο για εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το κουνούπι ευθύνεται για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο, ενώ οι υπολογισμοί θέλουν σχεδόν 52.000.000.000 (ναι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, είναι 52 δις) ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή τους από αυτό το έντομο σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Την δεδομένη χρονική περίοδο πάντως, τα κουνούπια συνδέονται με τεράστια αύξηση κρουσμάτων του Δάγκειου πυρετού, μιας ιδιαίτερα μολυσματικής ασθένειας, κυρίως στη Νότια Αμερική όπου παρατηρείται άνοδος της τάξεως του 250%, την ίδια ώρα που ειδικά στην χώρα της Βραζιλίας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη καθώς εκεί η αύξηση που καταγράφεται φτάνει το απίστευτο 450%, σε σύγκριση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια!

Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, μιλάμε για 5.000.000 κρούσματα Δάγκειου Πυρετού μόνο στην συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, μια γνωστή σε όλους προσωπικότητα από τις εφιαλτικές ημέρες του κορωνοϊού.

Μάλιστα εκείνο που κάνει τους επιστήμονες ακόμη πιο ανήσυχους είναι το γεγονός ότι και στο παρελθόν η πατρίδα μας έχει νιώσει πολύ άσχημα στο πετσί της (κυριολεκτικά, αφού μιλάμε για τσιμπήματα κουνουπιών) τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης ασθένειας καθώς υπήρξε επιδημία την διετία 1927-1928, η οποία οδήγησε χιλιάδες Έλληνες στον θάνατο.

Προφανώς οι καταστάσεις δεν είναι οι ίδιες σε σχέση με έναν αιώνα πριν, αλλά και πάλι κατά την διάρκεια ημερίδας του ΕΟΔΥ με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία» ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μη μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού. Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε ανάλογο προβληματισμό που υπάρχει λόγω κρουσμάτων σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία και επισήμανε και τον προβληματισμό του και για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, τονίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία λένε ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό (1%) το οποίο μπορεί να εκδηλώσει μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση…