Πέρασε στα ψιλά: Γιατί κανείς δεν έδωσε σημασία σ' αυτό που είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την Ουκρανία;

Το είπε, αλλά πέρασε τελείως στο «ντούκου».

Επί μία (σχεδόν) τριετία ήταν ο απόλυτος «δυνάστης». Κατέκλυζε με τρομακτική συχνότητα και ταχύτητα όλες τις ειδήσεις, σύσσωμος ο κόσμος χόρευε στον ρυθμό του, αποτελούσε, θα μπορούσε να πει κανείς, κάτι σαν… μονοπώλιο.

Πλέον, ωστόσο, ο κορωνοϊός (περί ου ο λόγος) έχει «εκτοπιστεί» από τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα άπαντες ν’ ασχολούνται- και ορθώς, προφανέστατα- με τον πόλεμο.

Όμως, όσο κι αν δε μας αρέσει, όσο κι αν τα ψυχικά μας αποθέματα είναι πια κάτω του μετρίου στο θέμα του covid, όσο κι αν βιαζόμαστε να περάσουμε στην νέα… παλιά φάση με την κανονικότητα, η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σήμερα τα κρούσματα στη χώρα μας ήταν πάνω από 23.500 και είχαμε ακόμα 58 νεκρούς, την στιγμή που σε όλο τον κόσμο παρατηρείται γι’ ακόμα μία φορά έξαρση.

Στο γενικότερα ευχάριστο πλαίσιο, λοιπόν, της ελαφρώς ερεβώδους καθημερινότητας που ζούμε από τον Μάρτη του 2020 κι έπειτα, υπήρξε μία ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, στην οποία μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ο πιο «διάσημος», πια, λοιμωξιολόγος της χώρας μας που στην αρχή της πανδημίας εμφανιζόταν σε καθημερινή βάση στις οθόνες μας (και που, εν συνεχεία, αποδομήθηκε τάχιστα πλήρως όταν «επέστρεψε» ο ιός μετά το καλοκαίρι του ’20) και οι συνάδελφοί του ενημέρωσαν για την πορεία του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και τα όσα είπαν δεν ήταν ακριβώς αυτά που περιμέναμε ν’ ακούσουμε- ιδίως από την στιγμή που άπαντες, ας μη γελιόμαστε, έχουμε την αίσθηση πως ξεμπερδέψαμε με τον εφιάλτη.

«Σχετικά με μια νέα παραλλαγή, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός», σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, κ. Λάγιου.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, συμφωνώντας παράλληλα με την κ. Λάγιου για τις μεταναστευτικές ροές από την Ουκρανία- τους ανθρώπους που ουσιαστικά ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους για να γλυτώσουν από το μένος του πολέμου- και υπερτονίζοντας πως ο κίνδυνος να έχουμε μία νέα μετάλλαξη παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα «ή κυματάκι, αν θέλετε», όπως είπε, το οποίο αποτυπώνεται με αύξηση κρουσμάτων:

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι παρά το ότι η Όμικρον (και η Όμικρον 2) είναι σαφώς πιο ήπια από την Δέλτα (που, με την σειρά της, ήταν πιο ήπια από την Άλφα), το γεγονός πως είναι εξαιρετικά μεταδοτική μεταφράζεται σε απειράριθμες μολύνσεις παγκοσμίως, μια ανεπιθύμητη συνθήκη που συνεχίζει ν’ αφήνει πίσω της συνανθρώπους μας που χάνουν τις ζωές τους. Φανταστείτε, επομένως, τι έχει να συμβεί αν παρουσιαστεί μία νέα μετάλλαξη που (όπως συμβαίνει σταθερά με τους ιούς) είναι κι αυτή με την σειρά της ακόμα πιο μεταδοτική από την Όμικρον 2.

Ναι, η πανδημία μοιρολατρικά θα τελειώσει κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Απλά…

Απλά να: δεν έχει τελειώσει ακόμα.