Βλάστη
Βρείτε μας στο

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βιώνει διαδοχικούς καύσωνες. Μαζί της και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Δεν είναι τυχαίοι ότι οι εύκρατοι προορισμοί γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 ήταν οι δύο θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί στα παgκόσμια χρονικά, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας «Κοπέρνικος» (υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή).

Για τα ρεκόρ αυτά, λένε οι επιστήμονες, ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, η οποία υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

«Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας των τελευταίων 13 μηνών και των προηγούμενων ρεκόρ θερμοκρασίας. Βρισκόμαστε τώρα σε πραγματικά αχαρτογράφητο έδαφος και καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, θεωρείται βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται τους επόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπηρεσία «Κοπέρνικος» διαπίστωσε ότι ο κόσμος είχε καεί για 12 συνεχόμενους μήνες σε θερμοκρασίες 1,5C (2,7F) ή περισσότερο μεγαλύτερες από τον μέσο όρο τους, πριν από την εποχή των ορυκτών καυσίμων.

Η παγκόσμια θέρμανση έχει ήδη φτάσει τους 1,3C και οι τρέχουσες πολιτικές αναμένεται να την ωθήσουν στους 2,5C.

Την ώρα που στην Αθήνα βαράνε 40άρια: Στο πιο «κρύο» μέρος της Ελλάδας έχει 13 βαθμούς το κατακαλόκαιρο

Αληθινά έξυπνος και ταπεινός: Ο ορθοπαιδικός που έχασε 100.000 στον «Εκατομμυριούχο» χωρίς να δώσει ούτε μια λάθος απάντηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Αληθινά έξυπνος και ταπεινός: Ο ορθοπαιδικός που έχασε 100.000 στον «Εκατομμυριούχο» χωρίς να δώσει ούτε μια λάθος απάντ

Κι ενώ όλα αυτά τα ανησυχητικά συμβαίνουν στον κόσμο, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Μακεδονία, υπάρχει ένα χωριό που δεν επηρεάζεται από τους καύσωνες. Φαινομενικά τουλάχιστον. Ο λόγος για τη Βλάστη, η οποία ανήκει στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης.

Προφανώς υπάρχουν κι άλλα μέρη που διατηρούν τη δροσιά τους όλες τις εποχές, αλλά η σταθερή χαοτική διαφορά του συγκεκριμένου με τις θερμοκρασίες στα αστικά κέντρα, προκαλεί έντονη αίσθηση.

Το κλίμα στην Ελλάδα είναι Μεσογειακό που αποτελείται από ήπιους υγρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, ωστόσο, λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της, διαθέτει ένα αξιοσημείωτο εύρος μικροκλιμάτων και τοπικών παραλλαγών.

Επί παραδείγματι, στα δυτικά της οροσειράς της Πίνδου, το κλίμα είναι γενικά πιο ήπιο, θερμό, υγρό και έχει ορισμένα θαλάσσια χαρακτηριστικά, ενώ το ανατολικό είναι ψυχρότερο και πιο δροσερό το καλοκαίρι.

Η Βλάστη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ασκίου (Σινιάτσικου) και του Μουρικίου. Κάποτε υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας.

Εν προκειμένω, η αναφορά γίνεται για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της ακόμα και όταν «ψήνονται» οι κάτοικοι στα περισσότερα σημεία της Ελλάδας.

Έχουν καταγραφεί στιγμές σχεδόν όλα τα μέρη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.λπ.) να έχουν κοντά στους 40 βαθμούς και η Βλάστη να μην ξεπερνά τους 13!

Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή βρίσκεται κοντά στην πόλη που κατέχει το ρεκόρ χαμηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την Πτολεμαΐδα, στην οποία, στις 27 Ιανουαρίου 1963, ο υδράργυρος έφτασε τους -27,8 βαθμούς Κελσίου.

Η Βλάστη είναι ένα χωριό που συνήθως τα καλοκαίρια έχει -20 βαθμούς σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά με τόση ζέστη στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν αποκλείεται σταδιακά να κερδίσει ένθερμους υποστηρικτές.

Εξάλλου το κλίμα της είναι υγιές, εν αντιθέσει με τους καύσωνες και την υγρασία που πλήττουν την πλειοψηφία των περιοχών της χώρας.

Αντί επιλόγου δείτε ιστορικά στοιχεία από την ιστοσελίδα meteo.gr. Aφορούν τον μήνα Ιούλιο, από το 2008 μέχρι το 2023, κάνοντας σύγκριση της Βλάστης με τη μεγαλύτερη πόλη του κέντρου (Αθήνα) και της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη). Οι αριθμοί τα λένε όλα.

Βλάστη:

Μέση θερμοκρασία: 19.2 °C
Μέση μέγιστη: 25.5 °C
Μέση ελάχιστη: 12.3 °C
Υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία: 34.9 °C (15/7/2012)
Χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία: 5.4 °C (4/7/2011)
Μέση βροχόπτωση: 40.4 mm
Υψηλότερη ημερήσια βροχόπτωση: 46.6 mm (10/7/2021)

Αθήνα:

Μέση θερμοκρασία: 29.3 °C
Μέση μέγιστη: 33.6 °C
Μέση ελάχιστη: 25.2 °C
Υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία: 41.7 °C (23/7/2023)
Χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία: 19.4 °C (1/7/2015)
Μέση βροχόπτωση: 7.0 mm
Υψηλότερη ημερήσια βροχόπτωση: 32.4 mm (8/7/2018)

Θεσσαλονίκη:

Μέση θερμοκρασία: 27.3 °C
Μέση μέγιστη: 32.4 °C
Μέση ελάχιστη: 22.8 °C
Υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία: 40.3 °C (23/7/2023)
Χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία: 15.4 °C (11/7/2019)
Μέση βροχόπτωση: 28.3 mm
Υψηλότερη ημερήσια βροχόπτωση: 17.6 mm (9/7/2022)