«Ο άνθρωπος είναι ένα αθάνατο ον»: Τι κηρύσσει η Σαηεντολογία για την οποία αποδοκιμάστηκε ο Τομ Κρουζ στο Παρίσι
Βρείτε μας στο

Την ακούμε για χρόνια. Από το 2005 τουλάχιστον. Ίσως και πιο πίσω. Κάθε φορά που αναφέρεται ο Τομ Κρουζ, η λέξη «Σαηεντολογία» τον ακολουθεί. Και ο Τζον Τραβόλτα έχει συνδεθεί με αυτή τη θρησκεία (;). Και η Ελίζαμπεθ Μος.

Η Σαηεντολογία είναι ο λόγος που το κοινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδοκίμασε τον Τομ Κρουζ, που εμφανίστηκε στην Τελετή Λήξης. Για τον οποίο Κρουζ, που πια είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Σαηεντολογίας, η πίστη του ήταν ο λόγος που τον χώρισαν η Νικόλ Κίντμαν και η Κέιτι Χολμς.

Κι ενώ την ακούμε τόσα χρόνια, πόσοι από εμάς μπήκαν στη διαδικασία να ψάξουν τι ακριβώς υποστηρίζει, πόσο διαφέρει το δόγμα της από άλλες θρησκείες, ώστε να θεωρείται ως ξεχωριστή θρησκεία κι όχι απλώς μια αίρεση κάποιας θρησκείας.

Για τη Σαηεντολογία όλα ξεκίνησαν το 1950, όταν ο θεμελιωτής της, ο Ρον Χάμπαρντ, έγραψε το πόνημα Dianetics, ένα βιβλίο με το οποίο εισήγαγε ένα ιδεολογικοθρησκευτικό δόγμα. Καθώς δεν είχε χρήματα, δε μπόρεσε να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου. Όταν όμως έκανε αίτηση για να θεωρηθούν τα Dianetics θρησκεία και το κατάφερε, ονόμασε τη θρησκεία Σαηεντολογία.

Και το όνομα αυτής, προέρχεται από την ένωση της λέξης Science με το επίθεμα -ology, δηλαδή τον λόγο, ο λόγος της επιστήμης, η γνώση της επιστήμης. Επί σκοπού η ένωση του θρησκευτικού με την επιστήμη, κάτι που όλες οι υπόλοιπες θρησκείες έχουν απαρνηθεί. Στη Σαηεντολογία μάλιστα, υπάρχει και ο όρος Technology ή Tech, που αφορά στις απαρχές της θεωρίας, του δόγματος.

Ο Χάμπαρντ υποστηρίζει κατ’ αρχάς πως ο άνθρωπος δεν πεθαίνει ποτέ. Είναι μια τρυαδικότητα (πνεύμα, μυαλό και σώμα) και το πνεύμα είναι αυτό που αποφασίζει να αφήσει το σώμα για να μπορέσει να φτάσει σε ανώτερο επίπεδο Πνευματικότητας, άρα δεν υπάρχει θάνατος, υπάρχει αποχώρηση. Drop the body, έτσι λέει η επίσημη ορολογία. Και μετενσάρκωση. Ίδια ψυχή, διαφορετικά σώματα.

Η Πρώτη Αποχώρηση συνέβη πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια. Τότε, υπήρχε μια ομοσπονδία 76 πλανητών, με ηγέτη τον Xenu. Ο υπερπληθυσμός οδήγησε την Ανώτατη Ύπαρξη, τον Xenu, να φέρει στη Γη εκατομμύρια εξωγήινους και να τους σκοτώσει με θερμοπυρηνική ενέργεια. Οι ψυχές έφυγαν και σε αυτές μπήκαν εμφυτεύματα.

Αυτά θα φρόντιζαν ώστε οι μνήμες από αυτό το παρελθόν να μην είναι ποτέ προσπελάσιμες στο κάθε επόμενο σώμα που κατοικεί η ψυχή. Κι αν ποτέ το μυαλό ανίχνευε αυτό το παρελθόν, το σώμα θα διαλυόταν κι η ψυχή θα αποχωρούσε.

Ο Χάμπαρντ υποστήριζε πως το 1967 ανίχνευσε αυτό το παρελθόν, αλλά δεν πέθανε διότι είχε την τεχνολογία για να το αποτρέψει. Ποια είναι αυτή η τεχνολογία;

Κόντρα στα πολυδιαφημισμένα μεγαθήρια: Το τηλεπαιχνίδι που σκίζει σε τηλεθέαση χάρη στον παρουσιαστή του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κόντρα στα πολυδιαφημισμένα μεγαθήρια: Το τηλεπαιχνίδι που σκίζει σε τηλεθέαση χάρη στον παρουσιαστή του

Στην φιλοσοφία της Σαηεντολογίας υπάρχουν αυτοί που ονομάζονται Opetating Thetans, Λειτουργοί Θήτα, αν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε έτσι. Και υπάρχουν 15 επίπεδα για αυτούς. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει εν ζωή μετά το 8ο και γι’ αυτό, όταν πέθανε ο Χάμπαρντ, το αφήγημα ήταν πως παράτησε το σώμα για να πάει στα ανώτερα επίπεδα.

Ο Χάμπαρντ ήταν επιπέδου 8 και στην Σαηεντολογία δεν είναι ο Θεός, είναι ο Χριστός, αυτός δηλαδή που βοηθάει τους πιστούς να φτάσουν στα ανώτερα επίπεδα. Ο σκοπός της Σαηεντολογίας είναι η Ελευθερία. Η Γέφυρα για την Πνευματική Ελευθερία, αυτή είναι η πεμπτουσία, το Τέλος της Σαηεντολογίας για κάθε ον.

Πώς επιτυγχάνεται αυτή; Πρώτα πρέπει να γίνεις καθαρός. Για να γίνεις καθαρός, να συμβεί το πουργατόριο, πρέπει να περάσεις την Ακρόαση. Είναι η κύρια λειτουργία, το βασικό μυστήριο της Σαηεντολογίας.

Κάθε σου παρέκκλιση και αμαρτία, την εξομολογείσαι. Όχι όμως όπως στην χριστιανική εκκλησία. Το Auditing είναι μια μορφή ύπνωσης, που στόχο έχει, προφανώς, την πνευματική χειραγώγηση. Γίνεται από 2 άτομα και αφού καθαρίσεις, τότε μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία μέχρι να πας στο 8ο Επίπεδο του Operating Thetan.

Για να το πετύχει κάποιος αυτό, πρέπει να δώσει πολλά λεφτά, περί τα 400.000 δολάρια. Ο Τομ Κρουζ, κατά πάσα πιθανότητα, τα έχει δώσει.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιείται πάντα ένα ηλεκτροψυχόμετρο.

Στην Σαηεντολογία δεν υπάρχει το «πίστευε και μη ερεύνα», ούτε η τυφλή πίστη και λατρεία στο Ανώτατο Ον. Η αρχή είναι πως ο πιστός πρέπει να εφαρμόσει όλες τις διδαχές στη ζωή του και να αναρωτηθεί αν την κάνουν καλύτερη. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε πιστεύει.

Ένας βασικός λόγος για το γιουχάρισμα, αφορά στο ότι η Σαηεντολογία δημιουργήθηκε από τον Χάμπαρντ και την μετέτρεψε σε θρησκεία για οικονομικούς λόγους. Στις περισσότερες διδαχές, τις αντίστοιχες 10 Εντολές, υπάρχει το “More Money”. Επίσης, ως ηγέτης θρησκείας, μπορούσε να έχει φοροελαφρύνσεις ή φοροαπαλλαγές.

Ένας δεύτερος ότι πρόκειται για επιθετική θρησκεία. «Δεν γυρίζουμε το άλλο μάγουλο», υποστηρίζουν. Στο παρελθόν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε όσους τόλμησαν να γράψουν πως δεν είναι θρησκεία, αλλά επιχείρηση, σε όσους έφεραν στο φως τα «άπλυτα».

Έχουν επίσης τακτική να προσλαμβάνουν αστυνομικούς για να ερευνούν τους αντιτιθέμενους, ενώ έχουν προδώσει πολλούς πιστούς, χρησιμοποιώντας τις καταγραφές από τα Auditings για να εκβιάζουν.

Η Σαηεντολογία έχει επίσης και τμήμα Ποινής και Επανένταξης, το Rehabilitation Project Force, όπου στέλνουν όσους έχουν παρεκκλίνει από τις αρχές. Κάτι σαν το Άγιον Όρος, αλλά με πιο αυστηρούς όρους. Εκεί περνάνε από 5 ώρες Auditing ή Μελέτη στα έργα του Χάμπαρντ καθημερινά, 8ώρη εργασία, συνήθως χειρωνακτική, σε κατασκευές ή ανακαινίσεις, και 7 ώρες υποχρεωτικά ύπνο.

Μαθαίνοντας τα παραπάνω, ταυτόχρονα απορούμε αλλά και καταλαβαίνουμε το γιατί δεν έχει τολμήσει κανείς να αγγίξει κινηματογραφικά τη Σαηεντολογία, διότι ο πόλεμος και οι απειλές που υφίσταται, είναι παραπάνω από τοξικές.

Τέλος, να αναφερθεί πως τα δύο βασικά τμήματα της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, που είναι ο πυλώνας μεταξύ τριών οργάνων της θρησκείας (υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται την Εκκλησία και υποστηρίζουν πως έχει ξεφύγει από το δόγμα του Χάμπαρντ) βρίσκονται στο Λος Άντζελες, κοντά στο Χόλιγουντ, και στη Φλόριντα, ενώ σε όλο τον κόσμο μόλις 5 είναι τα μέρη όπου έχει αναγνωριστεί ως θρησκεία.

Ίσως τελικά γι’ αυτό ο Τομ Κρουζ να μη φοβάται να κάνει όλα αυτά τα τρελά stunts. Είναι σίγουρος πως θα παραμείνει ζωντανή η ψυχή του και θα βρει άλλο σώμα.