Ό,τι δεν περίμενε ποτέ ο Μασκ: Η τολμηρή απόφαση του Καναδά που γκρεμίζει την στρατηγική Τραμπ

Δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια οι γείτονες

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο την Γροιλανδία, την Ουκρανία ή τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έμεινε στην επιθετική ρητορική, αλλά προχώρησε και σε πράξεις που δείχνουν να στερούνται λογικής, με την αβάντα συμβουλατόρων όπως ο Μασκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να φανούν, με τον Καναδά να είναι ο πρώτος που σηκώνει το «γάντι».

Έτσι κι αλλιώς ο σημερινός «πλανητάρχης» δεν φημίζεται ούτε για το… μέτρο ούτε φυσικά για την συνέπειά του. Αδιαφορώντας ακόμη και για τα στοιχειώδη, είναι ικανός να αλλάξει άποψη και θέση για οποιοδήποτε ζήτημα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξής του. Γι’ αυτό και αρκετοί αναλυτές παρακολουθούν με πολύ σκεπτικισμό τα πεπραγμένα του, θεωρώντας πως κάμποσοι από τους «λεονταρισμούς» του στην πραγματικότητα είναι κενοί περιεχομένου.

Οι δασμοί στον Καναδά

Πάντως από όλα όσα κατά καιρούς έχει ξεστομίσει σε αυτό το πολύ σύντομο διάστημα της δεύτερης θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ, αναμφίβολα την μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσαν αυτά για τον Καναδά. Μέχρι και για προσάρτηση έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ανακοινώνοντας οικονομικό πόλεμο στον νούμερο 1 σύμμαχο και παράλληλα εμπορικό εταίρο της χώρας!

Το πρώτο μέτρο του κιόλας προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ανακοίνωσή του για επιβολή δασμών 25% σε όλα τα προϊόντα εισαγωγής από τον Καναδά, την οποία βεβαίως λίγο αργότερα… προσάρμοσε, αναβάλλοντάς την για ένα μήνα…

Ακόμη κι έτσι, ο Καναδάς προφανώς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας απλά να υποταχθεί στη μοίρα του και υποχωρώντας μπροστά στις απαιτήσεις του γειτονικού γίγαντα. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο capital.gr η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μελανί Ζολί, μιλώντας στο CNN, πέρασε στην αντεπίθεση παρουσιάζοντας ένα σενάριο που θα μπορούσε να είναι εφιαλτικό για τις ΗΠΑ.

Το οικονομικό σκέλος

Η Καναδή υπουργός τόνισε το προφανές. Ότι η πατρίδα της δηλαδή ήδη προχωρά σε συζητήσεις και επαφές με άλλες χώρες του κόσμου, ούσα προετοιμασμένη να απομονώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Σε αυτό το πλαίσιο προτίθεται να αυξήσεις τις εμπορικές συναλλαγές της με τον δυτικό κόσμο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη όσα συμβαίνουν δίπλα της. Ήδη στο πλάνο έχουν μπει κράτη με τα οποία υπάρχει διασύνδεση η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμη εντονότερες.

Οι στρατηγικοί εταίροι είναι μάλλον οι αναμενόμενοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με όλη την Βρετανική Κοινοπολιτεία (μέλος της οποίας είναι και ο Καναδάς) που περιλαμβάνει χώρες όπως η Αυστραλία, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία, προσφέρουν αγορές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έτσι ο Καναδάς έχει την βεβαιότητα ότι θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες από δασμούς στα προϊόντα του, ειδικά από την στιγμή που και ο υπόλοιπος κόσμος ωθείται προς τα εκεί εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι δηλώσεις και οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ και της αυλής του.

Με λίγα λόγια, οι μέχρι πρότινος παραδοσιακοί εμπορικοί (και όχι μόνο) σύμμαχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν κόσμο στον οποίο οι συναλλαγές με την νούμερο 1 δύναμη του πλανήτη θα περιοριστούν δραστικά.

Και όπως τόνισε ο Μελανί Ζολί, αυτή η κατάσταση δεν δημιουργεί νευρικότητα μόνο στους Καναδούς και στους υπόλοιπους εταίρους των ΗΠΑ, αλλά και στους ίδιους τους Αμερικανούς. Γι’ αυτό και παρατηρείται ένα πάγωμα των επενδύσεων το οποίο αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει εντός των συνόρων με τη μορφή ύφεσης. Αυτού δηλαδή που απεύχεται όχι μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, ο οποίος θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με ανεργία και πληθωρισμό.

Το στρατιωτικό σκέλος

Πάντως εκείνο που ξεστόμισε η υπουργός Εσωτερικών του Καναδά και μάλλον προκάλεσε το μεγαλύτερο σοκ στους Αμερικανούς δεν αφορούσε την οικονομία. Λίγο-πολύ αυτή η αντίδραση ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Εκείνο που ελάχιστοι θα φαντάζονταν ότι θα άκουγαν τον 21ο αιώνα είναι έναν Καναδό αξιωματούχο να κάνει λόγο για αλλαγές στα δεδομένα των στρατιωτικών συμμαχιών. Και οι δηλώσεις της αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο χρονικό πλαίσιο το οποίο γίνονται.

Την ώρα δηλαδή που προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία διαπιστώνει μεγάλη διαφορά στη στάση της για το ουκρανικό σε σχέση με τους Αμερικανούς. Οι Ευρωπαίοι έχουν συζητήσεις για μια συμμαχική δύναμη τύπου ΝΑΤΟ, με την υποσημείωση ότι ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτόν (αν υπάρχει) θα είναι αμελητέος.

Το θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αν ο Τραμπ συμβουλεύεται μόνο τον Μασκ και τους όμοιούς του ή αν θα εισακούσει και τις πιο ψύχραιμες φωνές οι οποίες τονίζουν το προφανές. Το σενάριο δηλαδή ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι τόσο προετοιμασμένος που οι ΗΠΑ θα βρεθούν προ σοβαρών εκπλήξεων, με αντιδράσεις τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.