Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης παραμένουν Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους ανθρώπους της «Γηραιάς Ηπείρου» να ζυγίζουν τις επιλογές τους. Σύμφωνα με αναλυτές, μάλιστα, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο πυρηνικό όπλο της ΕΕ, χωρίς, όμως, αυτό να είναι σίγουρο.
Άλλωστε σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Μέχρι ενός σημείου (αυτού στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χρειάζεται συναίνεση από Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων ή τη συνεργασία της Fed), ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κινηθεί με τη λογική του «αποφασίζω και διατάζω».
Αντίθετα, για να κινηθούν τα νήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται ομοφωνία, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί αφού κάθε χώρα έχει τη δική της ατζέντα αλλά και διακρατικές συμφωνίες, συμπάθειες ή αντιπάθειες, τις οποίες ενδεχομένως δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο.
Σε τεντωμένο σκοινί
Το κλίμα στις Βρυξέλλες παραμένει τεταμένο ακριβώς για αυτό το λόγο. Εξαιτίας της πολυφωνίας και των διαφορετικών συμφερόντων που κάνουν ορισμένους εταίρους να επιθυμούν μια κατά μέτωπο απάντηση στις αποφάσεις Τραμπ και άλλους να είναι σαφώς πιο διαλλακτικοί.
Με τον Αμερικανό πρόεδρο, όμως, να συνεχίζει ακάθεκτος και αμετανόητος στο δρόμο που έχει χαράξει, η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη. Όπως αναφέρει και το «Politico», η συνοχή των Ευρωπαίων είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και το μεγάλο στοίχημα είναι να φανεί τουλάχιστον ότι υπάρχει κοινή βούληση, καθώς οποιαδήποτε ρωγμή μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Τραμπ και το επιτελείο του στη συνέχεια.
Θα… πατήσουν το κουμπί;
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πρώτα να διαπραγματευτεί, πριν υλοποιήσει πλήρως το σχέδιό της. Μάλιστα, σε πρώτη φάση δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει στις ΗΠΑ είναι ένα σύστημα δασμών «zero-for-zero» για τα βιομηχανικά προϊόντα που θα καλύπτει μεταξύ άλλων αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα. Κυρίως, όμως, επιθυμεί να εμφανιστεί πως μπαίνει σε αυτή τη φάσης διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος.
Ωστόσο όσο ακούγονται διαφορετικές φωνές εντός της ΕΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ σκληραίνει τη στάση του, αντιλαμβανόμενος ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει ένα αρραγές μέτωπο. Και για αυτό το λόγο ορισμένοι τονίζουν ότι πλησιάζει η ώρα που οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να αλλάξουν σελίδα και να υιοθετήσουν μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση.
Ποια θα είναι αυτή; Η ενεργοποίηση του Anti-Coercion Instrument (ACI) το οποίο θα εξουσιοδοτούσε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να πλήξει αμερικανικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τις εταιρείες τεχνολογίας και τον τομέα των τραπεζών. Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται η Ευρώπη να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση που θα σημάνει και ακραία κλιμάκωση του «πολέμου» σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως και να έχει, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και θα πρέπει να αναμένουμε άμεσες εξελίξεις. Ήδη τα πρώτα βήματα θα αφορούν την θέσπιση δασμών της τάξης του 25% σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανών προϊόντων που θα πλήξουν κατά 22,1 δις ευρώ την οικονομία των ΗΠΑ, ευρώ με βάση τις εισαγωγές της ΕΕ το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.