Περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δέματα από παραγγελίες σχετικές με το λιανικό εμπόριο στο σύνολό του εισήχθησαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη χρονιά. Πράγμα που με πολύ απλά μαθηματικά επιπέδου… προπαίδειας μαρτυρά τα έσοδα τα οποία προσδοκά να έχει η ΕΕ από τον έξτρα δασμό ύψους 2 ευρώ που αναμένεται να θεσπίσει ανά δέμα.
Μια κίνηση που το αμέσως επόμενο διάστημα θα μετατραπεί σε πραγματικότητα, μετά από σχετικές πιέσεις τις οποίες ασκεί εδώ και καιρό η Γαλλία και όχι μόνο. Το μέτρο έρχεται να προστεθεί στον εμπορικό «πόλεμο» του τελευταίου διαστήματος, στον οποίο έχουν εμπλακεί κατά κύριο λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, για να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Κινέζοι.
Πλήγμα στην Κίνα
Αν και η επίσημη αιτιολόγηση κάνει λόγο για μέτρο που σχετίζεται με το κόστος διαχείρισης από τα τελωνεία όλων αυτών των διαρκώς αυξανόμενων παραγγελιών τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό είναι περισσότερο μια δικαιολογία και όχι η πλήρης αλήθεια.
«Μιλάμε για 2 ευρώ ανά δέμα, πληρωτέο από την πλατφόρμα» ξεκαθάρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Και όπου διαβάζουμε και ακούμε για «πλατφόρμες», προφανώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις γνωστές μας Temu και Shein, οι οποίες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και φυσικά πρόκειται για δύο εταιρείες κινεζικών συμφερόντων.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Πεκίνο δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο το timing της θέσπισης αυτού του έξτρα δασμού, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφές ότι η επιθυμία της «Γηραιάς Ηπείρου» είναι να πλήξει αυτές τις επιχειρήσεις και αντίστοιχα να κάνει τους αγοραστές προϊόντων και πελάτες να στραφούν σε εγχώριες εταιρείες.
Άλλωστε, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, μια έκφραση που πλέον έχει γίνει της… μόδας το τελευταίο διάστημα.
Ανάλογες προθέσεις έχει διατυπώσει και η Ουάσινγκτον, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να ετοιμάζονται να θεσπίσουν και αυτές επιπλέον δασμούς σε δέματα μικρής αξίας, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό συνέβαινε μόνο για παραγγελίες η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 800 δολάρια.
Αλλαγή δεδομένων
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι ο μόνος λόγος για το… χαράτσι είναι το αυξανόμενο κόστος διαχείρισης των παραγγελιών. Όπως υποστηρίζουν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα κατά τόπους τελωνεία, ειδικά σε χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο που αποτελούν τους κύριους κόμβους εισόδου προϊόντων από την Ασία, δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Για του λόγου το αληθές, αυτές οι δύο χώρες την περασμένη χρονιά χρειάστηκε να διαχειριστούν πάνω από 1.000.000.000 δέματα, τα περισσότερα μικρής αξίας.
Έτσι, τονίζουν, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από τα επιπλέον 2 ευρώ με τα οποία θα επιβαρύνεται κάθε δέμα που θα εισέρχεται, θα κατευθυνθούν για την στήριξη των μηχανισμών, με διάφορους τρόπους, ακόμη και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα τελωνεία ώστε αυτά να ανταποκριθούν στον τεράστιο φόρτο εργασίας. «Δεν θα τον έλεγα φόρο, είναι απλώς… αποζημίωση για το κόστος και θα πρέπει να καταβληθεί από την (σ.σ κάθε) πλατφόρμα», τόνισε ο Επίτροπος, Μάρος Σέφκοβιτς.
Τα υπόλοιπα χρήματα από αυτά που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες μέσω του προϋπολογισμού των Βρυξελλών.
Πάντως, σύμφωνα με το προσχέδιο για το μέτρο, αυτό θα αφορά μόνο τα δέματα παραγγελιών οι οποίες αποστέλλονται απευθείας στις οικίες των καταναλωτών, ενώ τα είδη που θα κατευθύνονται σε αποθήκες θα έχουν έξτρα «καπέλο» πολύ χαμηλότερο, της τάξης των 0,50 ευρώ.