Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και ας είμαστε προνοητικοί τώρα που είναι ακόμα νωρίς; Ή δόλιες υπερβολές στο πλαίσιο της γενικότερης καλλιέργειας ενός κλίματος φόβου για να δικαιολογηθούν μελλοντικά σκληρές πολιτικές και επιβολές; Θα βρεις υπέρμαχους και των δύο απόψεων εκεί έξω, ανάλογα με το ιδεολογικό background του καθενός. Το θέμα είναι – και σε αυτό λίγο πολύ συμφωνούν όλοι – πως η Ευρώπη έχει πάψει πλέον να ζει στο συννεφάκι της, στον δικό της πλανήτη Happy. Από τη στιγμή που ο πόλεμος (στην Ουκρανία) χτύπησε την πόρτα της, τίποτα δεν είναι όπως μέχρι πρότινος.
Ξεχάσαμε κάτι πολύ σημαντικό, σαν να σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη: Τα συνεχόμενα χρόνια ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο είναι εξαίρεση μετά από αιώνες ταραχώδους ιστορίας, απανωτών πολέμων. Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε πως αυτό είναι κάτι μόνιμο, ότι δηλαδή ως άνθρωποι γίναμε σοφότεροι από τα λάθη μας, αλλά η πραγματικότητα έρχεται να μας προσγειώσει απότομα. Οι ισορροπίες παραμένουν εξόχως λεπτές, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, οι εγωισμοί και η δίψα για εξουσία παραμονεύουν πάντα, με το ρίσκο να αλλάξουν το τοπίο, ριζικά.
Ένα από τα wake up calls έχει να κάνει με τα μετρητά. Θυμάστε που μας έλεγαν πως σε λίγα χρόνια αυτά θα έχουν καταργηθεί και το μόνο χρήμα που θα κυκλοφορεί θα είναι το πλαστικό; Ε, έχουμε ήδη άτακτη υποχώρηση σχετικώς. Ακόμα και από χώρες που ήταν πολύ μπροστά σε αυτό το κομμάτι. Όπως η Ολλανδία.
Στα σενάρια που δουλεύονται σε αυτήν την περίεργη φάση που διάγει η Ευρώπη, ούτε ακριβώς ειρήνη αλλά ούτε και πόλεμος, είναι και μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση που θα μπορούσε να παραλύσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας εξέδωσε οδηγία, στην οποία και προτρέπει τους πολίτες να έχουν στο σπίτι συγκεκριμένο ποσό μετρητών, που θα τους είναι αρκετά για να την «παλέψουν» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, συνέστησε στους πολίτες να κρατούν 70 ευρώ ανά ενήλικα και 30 ευρώ ανά παιδί, σε μετρητά πάντα, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών καταρρεύσουν. Να τα έχουν μάλιστα «σπασμένα», δηλαδή να έχουν οπωσδήποτε και μετρητά πιο μικρής αξίας, όχι μόνο 50 ευρώ ή 20 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας, τα χρήματα που θα κρατάμε στην άκρη θα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να καλύψουν «τα ελάχιστα απαραίτητα έξοδα για μια περίοδο τριών ημερών, όπως είναι η προμήθεια νερού, τροφίμων και φαρμάκων καθώς και τα έξοδα μεταφοράς».
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο μια διακοπή ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα συστήματα πληρωμών, ενώ ένα μήνα νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο ετοιμότητας που συνιστούσε στους πολίτες να διαθέτουν ένα κιτ έκτακτης ανάγκης που θα τους επιτρέπει να είναι αυτάρκεις για τουλάχιστον 72 ώρες. Η ολλανδική κυβέρνηση το έκανε και… ταλιράκια – ας κάνουμε λίγο (μαύρο) χιούμορ, αν και η κατάσταση μόνο για γέλια δεν είναι….