Σε μια από τις πιο πετυχημένες ατάκες που του αποδίδονται ο Αϊνστάιν είχε πει:
«Δυο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία».
Πέραν του γεγονότος όμως ότι είχε 100% δίκιο, αν μεγάλωνε στη χώρα μας θα την ξεστόμιζε ελαφρώς παραλλαγμένη τη φράση.
Και θα προσέθετε κάτι ακόμα που είναι επίσης συγκλονιστικά άπειρο:
Το θρυλικό ντουλάπι της Ελληνίδας μάνας, όπου αποθηκεύει μέσα πράγματα λες κι έρχεται πόλεμος!
Γιατί δεν υπάρχει σπίτι που να μην το διαθέτει. Δεν υπάρχει γιος που να μην έχει σκεφτεί ότι το τσαντάκι του Σπορ Μπίλυ μοιάζει φτωχό μπροστά του.
Δεν υπάρχει μάνα που να μην έχει χτίσει με τέτοιο τρόπο τη γωνιά εκείνη της κουζίνας, ώστε να είναι αποθήκη, κελάρι και φαρμακείο μαζί!
Γιατί διαθέτει ΣΙΓΟΥΡΑ, ανάμεσα σε άλλα, τα παρακάτω:
-Ζυμαρικά: Σπαγγέτι, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, μέχρι και… μαλλιά αγγέλου! Ο γάιδαρος του Ακάκιου (στη διαφήμιση όπου του ξεκαθαριζόταν ότι τα μακαρόνια έπρεπε οπωσδήποτε να ‘ναι «ΜΙΣΚΟ») λιγότερο φορτωμένος ήτανε. Φτάνουν να τρώνε μέχρι και τα εγγόνια της.
-Γάλα: Της είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να αποδεχθεί (παρόλο που έχεις φτάσει τα 32) ότι έχεις απογαλακτιστεί. Ότι σταμάτησες να βυζαίνεις. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η μεγάλη της ανασφάλεια δεν είναι μην ξεμείνεις εσύ από γάλα. Είναι (για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο) μην ξεμείνει εκείνη. Και γι’ αυτό παίζεις Τζένγκα με τα αλουμινένια κουτάκια στο ντουλάπι.
-Πελτές: Πάντα το είχες απορία: Σε τι χρειάζεται όλη αυτή η ντομάτα; Ok, θα βάλει στο κοκκινιστό, θα βάλει σε μια σάλτσα, θα βάλει στον κιμά. Όλος ο υπόλοιπος χείμαρρος από συσκευασμένο πελτέ πού στο καλό χρησιμεύει; Γιατί ξεπετάγεται από παντού εκεί μέσα; Δεν θα μάθεις ποτέ…
-Όσπρια: Ο καλύτερός της φίλος. Ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση του «τι να μαγειρέψω», δεν της κάνει καρδιά να τα πετάξει. Συνυπολόγισε τώρα τις φορές που τα προτείνει ως φαγητό και (εξαιτίας της χαμηλής τους δημοφιλίας) απορρίπτονται από την υπόλοιπη οικογένεια και καταλαβαίνεις γιατί κείτονται παραπονεμένα στην πίσω μεριά.
-Κονσέρβες: Δεν υπάρχει ανάγκη και γούστο που να μην το καλύπτουν: Από παστή σαρδέλα και καλαμάρι μέχρι ζβαν και το θρυλικό «Dakor». Τοποθετημένες προσεκτικά ανά είδος και στοιβαγμένες σε στρατηγικά σημεία -ώστε να βγαίνουν εύκολα μόλις ανοίξει το ντουλάπι- απαγορεύουν να πεινάσει οποιοσδήποτε στο σπίτι ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
-Πλαστικά καλαμάκια: Νομίζεις ότι είναι εκατομμύρια. Και αν υπολογίσεις ότι δεν έχει συγκεντρωμένα μονάχα αυτά που βρίσκονται στις συσκευασίες, αλλά και χρησιμοποιημένα τα οποία τα έχει πλύνει (!) μπορεί και να είναι όντως εκατομμύρια! Σαν να ‘χει βάλει σκοπό της ζωής της να μην αγοράσει ποτέ ξανά καλαμάκια, βρίσκεται πολύ κοντά στο να τον πετύχει.
-Φάρμακα: Ποιο κουτί πρώτων βοηθειών; Δεν το χρειάζεται! Το έχει ενσωματωμένο μέσα στο ντουλάπι της! Ασπιρίνες, ντεπόν, χάπια κάθε είδους και χρώματος, όλα είναι εκεί -έτοιμα να σε γιάνουν (ή να σε στείλουν αδιάβαστο αν πιάσεις τη λάθος καρτέλα). Κι αν τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πιάσει, όλο και καμιά χαντρούλα ή κάνα ματάκι για τη βασκανία θα ‘ναι καταχωνιασμένο στο βάθος.
-Σοκολάτες: Αν από κάτι είναι σίγουρο ότι δεν κινδυνεύεις, είναι από υπογλυκαιμία. Τα ψωνίζει δήθεν μόνο για τα παιδιά, αλλά το τσιμπάει κι εκείνη ενίοτε το «μπινελίκι» της. Μπισκότα, γκοφρετάκια, κρουασανάκια, παστέλια και φυσικά οι θρυλικές νουαζέτες ετοιμάζονται να ξεπηδήσουν καταπιεσμένες κάθε φορά που ανοίγεις το ντουλάπι.