Σε μια άλλη εποχή θα ξεκινούσαμε αυτό το κείμενο ρωτώντας σε τι σχέδια έχεις για το ΣΚ, πού θα πας για ποτό και τα συναφή. Επειδή όμως κι εσύ κι εμείς θα την βγάλουμε εντός του σπιτιού, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.
Το φετινό ψηφιακό Athens Science Festival προσφέρεται για μετατροπή της βαρεμάρας από το διαρκές καθισιό στο σπίτι σε χρόνο σωστά αξιοποιήσιμο, αφού οι 30 ομιλίες και events καταπιάνονται με θεματικές που ρίχνουν ένα βλέμμα στο άμεσο και απώτερο μέλλον.
Εμείς τσεκάραμε το πρόγραμμα και συγκεντρώσαμε αυτές που θεωρούμε πιο ενδιαφέρουσες για να παρακολουθήσεις.
Verena Mohaupt – Ένας χρόνος στον πάγο της Αρκτικής
Ξεκινώντας την μεγαλύτερη αποστολή στην Αρκτική στην ιστορία, τον Σεπτέμβριο του 2019, το γερμανικό ερευνητικό παγοθραυστικό Polarstern απέπλευσε από το Tromsø της Νορβηγίας, για να περάσει ένα χρόνο στον Αρκτικό Ωκεανό, παγιδευμένο στον πάγο. Ο στόχος της αποστολής MOSAiC ήταν η βέλτιστη δυνατή παρατήρηση της Αρκτικής απο κοντά, ως το επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με σκοπό την απόκτηση απαραίτητων γνώσεων για την καλύτερη κατανόηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Εκατοντάδες ερευνητές από 20 χώρες συμμετείχαν σε αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια. Ακολουθώντας τα βήματα της πρωτοποριακής αποστολής του Fridtjof Nansen με το ξύλινο ιστιοφόρο Fram (1893-1896), η αποστολή MOSAiC έφερε ένα σύγχρονο ερευνητικό παγοθραυστικό κοντά στο βόρειο πόλο, για ένα ολόκληρο έτος, συμπεριλαμβανομένου και του πολικού χειμώνα, για πρώτη φορά στην ιστορία. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες παγκοσμίως για να προχωρήσει η έρευνα για το κλίμα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
Η Verena Mohaupt είναι συντονίστρια πλατφορμών εφοδιαστικής και έρευνας στο German Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar and Marine Research.Έπειτα από δύο θητείες ως επικεφαλής σταθμού στη γαλλο γερμανική ερευνητική βάση AWIPEV στο Ny-Ålesund, Svalbard, από το 2014 έως το 2018, ανέλαβε το ρόλο της υλικοτεχνικής συντονίστριας για την αποστολή MOSAiC, λαμβάνοντας μέρος σε τρία από τα πέντε σκέλη της αποστολής, Μετά το πτυχίο της στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο Bielefeld της Γερμανίας, η Verena Mohaupt άρχισε να εργάζεται για την εκστρατεία «Save the Arctic» της Greenpeace.
Γεράσιμος Γερολυμάτος & Χρήστος Ξενάκης – Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη για την υγεία μας
«Oυδέν κακόν, αμιγές καλού», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Ακόμα και μια τόσο οδυνηρή περιπέτεια όπως η πανδημία λοιπόν, μπορεί να έχει και αποτελέσματα με θετικό πρόσημο για την ανθρωπότητα, όπως η εξ ανάγκης μεν, αλλά πολύ ουσιαστική σαν αποτέλεσμα εκτεταμένη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Μέσα σε λίγες ημέρες, αντί για μήνες ή χρόνια, η ζωή μας έγινε από offline, online. Η μετάβαση αυτή έφερε στην καθημερινότητά μας πολυάριθμες εφαρμογές βασισμένες σε αναδυόμενες τεχνολογίες, που όλες εξαρτώνται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τα λεγόμενα Μεγάλα Δεδομένα και η Ανάλυσή τους, η Μηχανική Μάθηση, τα Αυτόνομα Ρομποτικά Συστήματα, αλλά και τεχνολογίες όπως το Blockchain, έγιναν πολύ πιο εύκολα και άμεσα αποδεκτές, καθώς δίνουν φιλικές προς τον χρήστη και επιτυχημένες λύσεις σε παλιά προβλήματα, αλλά και σε νεότερες προκλήσεις που έφερε ο Covid-19, κυρίως στον χώρο της υγείας. Σε αυτή τη συζήτηση θα δούμε εντυπωσιακά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών και θα σχολιάσουμε τις προοπτικές της χώρας στην εποχή της «νέας κανονικότητας», που έχει ήδη ξεκινήσει.
Mark Post – Λαχταριστό μπιφτέκι από βλαστικά κύτταρα
Πριν από μερικούς μήνες είχαμε θίξει εκτενώς εδώ στο Menshouse το ζήτημα της μεταστροφής της παγκόσμιας βιομηχανίας σε παραγωγή meatless προϊόντων που ως υφή και εικόνα θυμίζουν κρέας και μεταξύ άλλων, σε αυτό το άρθρο, αναφερόταν ότι υπάρχουν πειραματικές μέθοδοι ανάπτυξης ζωικού κρέατος χωρίς όμως να θανατωθεί κάποιο ζώο, αλλά από βλαστικά κύτταρα.
Στο Athens Science Festival ο Mark Post, ιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, θα μας αποκαλύψει όλα τα νέα δεδομένα γύρω από μια όψιμη βιομηχανία που μπορεί να κυριαρχήσει στην επόμενη δεκαετία.
Η κύρια έρευνά του αφορά στη μηχανική ιστών για ιατρικούς σκοπούς και για τρόφιμα, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη συνθετικού βοείου κρέατος από βλαστικά κύτταρα σκελετικών μυών αγελάδας, σε μια προσπάθεια συμπλήρωσης και μετατροπής της παραδοσιακής παραγωγής κρέατος ζωικού κεφαλαίου. Τον Αύγουστο του 2013, παρουσίασε το πρώτο χάμπουργκερ στον κόσμο από συνθετικό βόειο κρέας. Είναι επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής και συνιδρυτής δύο εταιρειών, της Mosa Meat και της Qorium, που θα εμπορευματοποιήσουν τo κρέας και το δέρμα, που αποτελούν προϊόντα της μηχανικής ιστών.
Για να είναι επιτυχές το καλλιεργημένο βόειο κρέας, πρέπει να κλιμακωθεί σε βιομηχανική κλίμακα, με χαμηλό κόστος παραγωγής, παρέχοντας ένα αξιόπιστο αντίγραφο κρέατος, ώστε οι καταναλωτές να αποδεχτούν την ιδέα και το προϊόν. Οι προκλήσεις για αυτήν τη συναρπαστική καινοτομία είναι πολλές, αλλά με περισσότερες από 60 νεοσύστατες εταιρείες παγκοσμίως, σημαντική ιδιωτική χρηματοδότηση και περίπου 1000 επιστήμονες, το συνθετικό κρέας είναι όλο και πιο πιθανό να γίνει «πραγματικό».
Steve Wolf – Stunt Science: Η επιστήμη των ακροβατικών και ειδικών εφέ σε ταινίες
Ο Steve Wolf γνωρίζει ότι τα ακροβατικά και τα ειδικά εφέ του Χόλιγουντ μπορούν να διδάξουν πολλά για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Ως πρόεδρος του Wolf Stuntworks και ιδρυτής του Science in the Movies, συλλαμβάνει και κρατά την προσοχή των παιδιών, βοηθώντας τα να αποκτήσουν τις δεξιότητες STEM που θα χρειαστούν για να λύσουν τις αυριανές προκλήσεις. Είναι ομιλητής διεθνούς επιστήμης.
«Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για έναν μαθητή είναι να ενισχύσεις την αίσθηση της περιέργειάς του», λέει ο Steve, συντονιστής κόλπων και ειδικών εφέ του Χόλιγουντ, ο οποίος εργάστηκε σε ταινίες όπως το The Firm, The Last Boy Scout, The Client, The Jungle Book, και Cast Away και τέτοιες τηλεοπτικές παραγωγές όπως το Law & Order και το America’s Most Wanted. Ο Wolf και η μηχανική του εμφανίστηκαν στο Discovery’s «What Destroyed the Hindenburg» και στο Discovery Science «Houdini’s Last Secrets» μεταξύ άλλων. Ο Steve κατέχει πτυχίο B.A. στη συγγραφή και τη λογοτεχνία με έμφαση στον Σαίξπηρ από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης – Πώς αποτυγχάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Οι συστάσεις για τον Έλληνα καθηγητή του MIT περιττεύουν. Στο παρελθόν μας έχει διαφωτίσει άπειρες φορές με ομιλίες του σε ημερίδες εδώ στην Ελλάδα, οπότε αυτή η φορά δεν θα διαφοροποιηθεί. Στο επίκεντρο της κουβέντας η τεχνητή νοημοσύνη, σε μια θεματική που ούτως ή άλλως έχει τη μερίδα του λέοντος στο φετινό φεστιβάλ.
Με τη ραγδαία αύξηση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι η χρήση της ενέχει πολλούς κινδύνους. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έχουν την αναμενόμενη αξιοπιστία, σε σύγκριση με άλλα συστήματα λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Δεν έχουν προβλέψιμη συμπεριφορά σε καινούρια περιβάλλοντα, χρειάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων και υπολογιστική ισχύ για να εξελιχθούν, και αναπαράγουν τα στερεότυπα που εμπεριέχονται στα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύονται.
Στο ASF 2021 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης Θα μας μιλήσει για τους λόγους που η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει, αναλύοντας τις βάσεις της Μηχανικής Μάθησης, και θα μας αποκαλύψει πώς ιδέες από τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες μπορούν να δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που έχουν προκύψει.
* Για περισσότερες πληροφορίες και για να αγοράσεις το εισιτήριο σου, δες την επίσημη ιστοσελίδα του Athens Science Festival.