Nüwa
Βρείτε μας στο

Ακούγοντας για τη Nüwa, την πρώτη πόλη που θα φτιάξει ο άνθρωπος στον πλανήτη Άρη, μία είναι η σκέψη. ΠΟΤΕ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΡΕ..; Πριν τρελαθείς όμως, τσίλαρε. Δε φτάσαμε ακόμα. Αλλά θα φτάσουμε. Μείνε ζωντανός 30 χρόνια ακόμα και θα το δεις.

Στα λόγια τα πάντα είναι εύκολα. Στην πράξη, ένα τέτοιο σχέδιο φαντάζει με αυτοκτονία. Μιλάμε για τον πλανήτη Άρη, μιλάμε για εποικισμό ενός άγνωστου και σίγουρα λιγότερο φιλικού πλανήτη, άρα κάλλιστα μπορεί να του την βαρέσει και να κατασπαράξει όποιον άνθρωπο και όποια κοινότητα στηθεί εκεί.

Όμως, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται κάθε μέρα κι ένα μικρό βήμα πιο κοντά. Ένα μικρό βήμα όπου μειώνεται ο τεράστιος κίνδυνος και θωρακίζεται το σχέδιο.

Ο Elon Musk θέλει να έχει ξεκινήσει η πρώτη πολιτεία ανθρώπων στον Άρη ως το 2050 και το πρότζεκτ «Nüwa» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο, επί χάρτου, πλάνο.

Για να φτιάξει ο άνθρωπος πόλη στον Άρη, θα πρέπει να έχει στο νου του τους 4 πυλώνες: κατασκευή, βιωσιμότητα, καταφύγιο, υποστήριξη ζωής. Πρέπει να έχει απαντήσει στο ζήτημα της ακτινοβολίας, της σίτισης και της οξυγόνωσης, αλλά και στο πώς θα χρησιμοποιήσει όσα του δίνει ως εφόδια ο Άρη. Ποια σημεία του θα αποτελέσουν τη βάση της πόλης;

Το SONet (Sustainable Offworld Network) ισχυρίζεται, ισχυρίστηκε τον Απρίλιο για την ακρίβεια, πώς έχει βρει τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα για τη Nüwa και τα ανέλυσε στην αρχιτεκτονική φίρμα ABIBOO που ανέλαβε τον σχεδιασμό.

Nüwa

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Στο επίκεντρο της Nüwa θα βρίσκεται η μεγάλη Κοιλάδα των Θόλων

Έχοντας πάρει το όνομά της από την κινεζική θεότητα, η Nüwa θα χτιστεί στο Τέμπε Μένσα, ένα ακρωτήρι στον Κόκκινο Πλανήτη, το οποίο βέβαια δεν κοιτάζει κάποια θάλασσα, αλλά μια απέραντι έρημο κόκκινης άμμου. Ναι, με τους γήινους όρους δεν είναι ακρωτήρι αυτό. Αλλά για τον Άρη μπορεί να στέκει.

Το σημείο είναι στρατηγικό, γιατί εκεί δε θα μπορεί να καταστραφεί από την κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία και θα προστατευθούν οι 250.000-1.000.000 κάτοικοι της, είχε αναφέρει η Gisela Detrell της SONet στο CNET. Ταυτόχρονα, θα τους βρίσκει τόση ηλιακή ακτινοβολία όση χρειάζεται για να αναπτύξουν καλλιέργειες.

Έτερο σημαντικό ζήτημα, οι παραγωγικές πηγές. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τρόπος εφοδιασμού της αρειανής βάσης, όταν υπάρξει, πέραν της μεταφοράς από τη Γη προς τα εκεί. Αυτό όμως δεν είναι βιώσιμο. Είναι πολυέξοδο. Ιδίως όταν μιλάμε για 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Όπως επίσης, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ζωής παραπάνω από την εγκράτεια. Η άφθονη κατανάλωση στη Γη, είναι εκτός συζήτησης στον Άρη. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργηθούν εκεί οι δομές παραγωγής τροφών και ανανέωσης του οξυγόνου. Η ανακύκλωση θα είναι η απαραίτητη στρατηγική για την επιβίωση της Nüwa.

Οι κάτοικοι της πόλης θα ζουν σε προστατευμένες ταράτσες και θα βγαίνουν έξω συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όταν δεν θα υπάρχει αμμοθύελλα. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με λεωφορείο και τρένο ή με ανελκυστήρα.

Στο επίκεντρο της Nüwa θα βρίσκεται η Κοιλάδα, μια έκταση με κήπους που θα καλύπτονται από θόλους που θα έχουν τεράστια κουβούκλια αποτροπής της κοσμικής ακτινοβολίας.