Kami Rita
Βρείτε μας στο

Άλλοι μαζεύουν λεφτά για δεκαετίες με σκοπό να έχουν αυτή τη μία ευκαιρία. Άλλοι το προσπαθούν με βοήθεια χορηγών και φτάνουν μέχρι την τελευταία βάση, αλλά όχι την κορυφή. Ο Kami Rita Sherpa το έχει πετύχει 26 φορές και είναι κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες.

Η κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, το να πατήσεις τα πόδια σου στο 8.849ο μέτρο της υψηλότερης κορυφής του πλανήτη, είναι ένα επίτευγμα ζωής. Κάτι που το λες στην παρέα σου και σε αποθεώνει. Για τον Kami Rita Sherpa είναι μια ακόμα μέρα στη δουλειά.

Γυρίζει στο σπίτι του, τον ρωτάει η γυναίκα και τα παιδιά του πώς ήταν η δουλειά και τους λέει «ανέβηκα λίγο στο Έβερεστ να βοηθήσω τα παιδιά και γύρισα». Ό,τι είναι για τον Τσάρτα η μπαλιά με το αριστερό, είναι και για τον Kami η ανάβαση στην κορυφή.

Οι Σέρπα είναι ένας νομαδικός λαός του Νεπάλ που έχουν συνηθίσει στη ζωή στα μεγάλα υψόμετρα και έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται καλύτερα στην ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Έβερεστ, με το οξυγόνο να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Από το 1953 που έγινε η πρώτη κατάκτηση του Έβερεστ, από Νεπαλέζους και Θιβετιανούς, είναι πενταψήφιος ο αριθμός όσων έχουν ανέβει στην κορυφή.

Όμως κανείς δεν το έχει κάνει όπως ο Kami Rita. Είναι 52 ετών, ζει στο Κατμαντού με τη γυναίκα και τα παιδιά του και στις 7 Μαΐου του 2022 πάτησε στην κορυφή για 26η φορά. Ακριβώς έναν χρόνο πριν το είχε κάνει για 25η φορά. Το 2020 είχε πάρει ρεπό λόγω πανδημίας που δεν επέτρεψε σε κανέναν να πάει στα Ιμαλάια και το 2019 είχε ανέβει για 24η φορά.

Aντώνης Συκάρης: Πέντε Σέρπα αναζητούν τη σορό του – Το παράπονο του ενώ ανέβαινε στην κορυφή και οι τελευταίες δραματικές στιγμές

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Εδώ και πολλά χρόνια ο Kami Rita είναι ο ρέκορντμαν και κάθε χρόνο ξεπερνάει τον εαυτό του. Για πόσο θα συνεχιστεί αυτό; Για λίγο γιατί ο Kami θέλει να βγει σύντομα στη σύνταξη. Μέχρι τότε όμως, μαθαίνει στους νεότερους τη δουλειά.

Όπως στους 10 Σέρπα που ήταν μαζί του στην αποστολή ανάβασης ορειβατών που τους είχαν πληρώσει για να τους καθοδηγήσουν. Ο Kami Rita ήταν αυτός που ακολούθησε τα χνάρια του Νεοζηλανδού Edmund Hillary και του σέρπα Tenzing Norgay, που το 1953 πέτυχαν πρώτοι το ως τότε ακατόρθωτο.

Ο Φώτης Θεοχάρης αντικρύζει τον κόσμο από τα 8 χιλιόμετρα

Αυτή η 26η φορά του Kami Rita ήρθε μόλις λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του Ρώσου Pavel Kostrikin, που άφησε την πνοή του στο πρώτο camp και έρχεται να υπενθυμίσει πως το να δαμάσεις το αδάμαστο, δεν είναι για πολλούς. Και στο Έβερεστ δίνονται κάθε χρόνο πάνω από 300 άδειες σε ορειβάτες για να το δαμάσουν.

Τους περισσότερους τους καθοδηγεί ο Kami και σπανίως θα βρεθεί κάποιος νεκρός στη δική του βάρδια. Αλλά αυτό δεν αναιρεί πως πρόκειται για μια αποστολή με τεράστιο ρίσκο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο μονοπάτι της κορυφής υπάρχουν τρία βασικά σημεία και σε ένα απ΄αυτά υπάρχει ακόμα το πτώμα ενός ανθρώπου από δεκαετίες πριν που δημιουργεί ένα μικρό εμπόδιο, το οποίο δεν μετακινήθηκε ποτέ γιατί ήταν αδύνατον.

Συνολικά, στο Έβερεστ έχουν φτάσει ως την κορυφή 10.657 φορές άνθρωποι και σε αυτά τα σχεδόν 70 χρόνια από την πρώτη φορά, 311 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλός δεδομένων των ανθρώπων που κάνουν την προσπάθεια, ακριβώς γιατί πολλοί έχουν την αντίληψη να μην πιέσουν καταστάσεις και να μην προσπαθήσουν για το τελευταίο στάδιο επειδή έχουν ξοδέψει τόσα λεφτά, αλλά να καλυφθούν με την ικανοποίηση των περίπου 7.500 μέτρων.