Το πιο επικίνδυνο: Το μέρος του αεροπλάνου που οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεις 9/10 δεν ξέρουν ποιο είναι
Βρείτε μας στο

Όπως σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς έτσι και στο αεροπλάνο οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους βασικούς κανόνες υγιεινής, καθώς στην καμπίνα του αναπόφευκτα υπάρχουν σημεία που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων και αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Ειδικά από τη μέρα που τελείωσαν τα περιοριστικά μέτρα και τα ταξίδια έχουν αυξήθηκαν, οι ταξιδιώτες οφείλουν να είναι ακόμη πιο σχολαστικοί για να αποφύγουν μία δυσάρεστη περιπέτεια, κολλώντας για παράδειγμα ένα κοινό κρυολόγημα, μία γρίπη ή ακόμη και Covid-19.

Μία επιστημονική ομάδα μικροβιολόγων, προχώρησε σε μία μελέτη για λογαριασμό της TravelMath, παίρνοντας δείγματα από τις σκληρές επιφάνειες στην καμπίνα του αεροπλάνου, προκειμένου να διαπιστώσει ποια σημεία είναι τα πιο βρώμικα και φέρουν πάνω τους τις περισσότερες αποικίες βακτηρίων.

Το μυαλό των περισσότερων θα πήγαινε στα αποχωρητήρια, ωστόσο η μελέτη έδειξε πως το πιο επικίνδυνο σημείο σε μία καμπίνα αεροπλάνου για μεταφορά μικροβίων βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα πόδια κάθε επιβάτη.

Τα πτυσσόμενα τραπεζάκια, που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες έχουν πάνω τους 2.155 μονάδες βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα, όταν ο αριθμός στα καζανάκια της τουαλέτας είναι οκτώ φορές μικρότερος!

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η συγκέντρωση μικροβίων στα τραπεζάκια του αεροπλάνου, ο μέσος αριθμός μονάδων βακτηρίων σε μία τουαλέτα σπιτιού ανέρχεται στο 127. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε μία πτήση και χρησιμοποιούμε το τραπέζι μπροστά μας, το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι το απολυμάνουμε με ένα υγρό μαντηλάκι.

Εξάλλου, αν το πλήρωμα μας προσφέρει φαγητό, δεν το βγάζουμε ποτέ από το χάρτινο πιατάκι του και δεν το τρώμε για κανέναν λόγο από την επιφάνεια του τραπεζιού. Επίσης, αφού ακουμπήσουμε το τραπέζι, καλό είναι εν συνεχεία να πλένουμε τα χέρια μας, ή να φέρουμε μαζί μας ένα ατομικό αντισηπτικό-αντιβακτηριακό υγρό, πριν έρθουμε σε επαφή με οτιδήποτε άλλο μέσα στην καμπίνα ή με το πρόσωπό μας.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Δύο άλλα σημεία στο αεροπλάνο, που χρειάζονται ανάλογη προσοχή όταν τα αγγίζουμε είναι οι οπές των εξαερισμών, πάνω από το κεφάλι μας, όπου εντοπίστηκαν 285 μονάδες βακτηρίων και οι πόρπες από τις ζώνες, που είχαν πάνω τους 230 μονάδες ανά τετραγωνική ίντσα. Στην ίδια μελέτη, διαπιστώθηκε πως τα καζανάκια των αποχωρητηρίων είχαν 265 μονάδες, αριθμός αν μη τι άλλο ενθαρρυντικός, αν αναλογιστούμε ότι σε κάθε πτήση χρησιμοποιούν την ίδια τουαλέτα περίπου 50 άτομα.