87 χρόνια παραπληροφόρηση και συνεχίζουμε: Ο μύθος για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που 200% πιστεύεις κι εσύ
Βρείτε μας στο

Έχουμε να σας κάνουμε μία και μόνο ερώτηση- με υψωμένο μάλιστα το φρύδι, σαν τον Αντσελότι, για να προσδώσουμε τον κατάλληλο τόνο: καλά, έτσι είπαμε; Έτσι;

Δηλαδή δεν μπορεί η επιστημονική ομάδα (ενός παρατεταμένου αιώνα σιγή…) του menshouse να κολλήσει λίγο κορωνοϊό, να κάνει επισταμένες έρευνες για τα συν και τα πλην των ραδικιών ειδωμένα από την ανάποδη, ν’ ανεβάσει τριψήφιο πυρετό (σε Κελσίου πάντα, όχι Φάρεναϊτ) και ν’ αποκτήσει φωνή Βασίλη Καρρά για καμιά βδομάδα;

Αμέσως μηνύματα «Πού είναι ρε menshouse που θα συνέχιζες την “στήλη” με τα πράγματα που έχουμε μάθει λάθος μικροί;» στην σελίδα μας στο facebook, και ειρωνείες και… και… και…

Εδώ είμαστε: ο άντρας στον κόσμο του. Και για να μη φύγετε κι εσείς για τον δικό σας, αφού βεβαιωθήκαμε πως δεν είναι ακόμα η ώρα μας για την Βαλχάλλα, ας πιάσουμε ένα θεματάκι το οποίο όχι απλώς το έχουμε μάθει λάθος, αλλά έχει αποκτήσει διαστάσεις πραγματικού μύθου: «Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του», ναι;

87 χρόνια παραπληροφόρηση και συνεχίζουμε: Ο μύθος για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που 200% πιστεύεις κι εσύ

Πιο «όχι» δεν έχει- μιλάμε για την επιτομή της παραπληροφόρησης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα έκανε την παρθενική της εμφάνιση- και διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς έκτοτε-  το 1936 στο βιβλίο του Dale Carnegie “How to Win Friends and Influence People”, καθώς η εσφαλμένη αντίληψη περί χρήσης του μυαλού ήταν κάτι που συνήθιζε να λέει ο καθηγητής του συγγραφέα.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς ότι πράγματι χρησιμοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας και πως ορισμένες διάνοιες όπως ο Αϊνστάιν κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου οργάνου. Εξ ου και… διάνοιες.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Στην πραγματικότητα, με την (απλούστατη) τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, που ονομάζεται «λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού» (κοινώς, η μαγνητική τομογραφία), μπορεί κάποιος να μετρήσει τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ενώ ένα άτομο εκτελεί διαφορετικά καθήκοντα. Χρησιμοποιώντας αυτήν και παρόμοιες μεθόδους, οι ερευνητές έδειξαν, ότι το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας είναι ενεργό κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ακόμα και όταν ένα άτομο εκτελεί μια πολύ απλή ενέργεια. Το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου είναι ενεργό, ακόμα και όταν ένα άτομο ξεκουράζεται ή κοιμάται.

Το ποσοστό του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται επίσης από το τι κάνει ή σκέφτεται εκείνη την στιγμή ο καθένας εξ ημών, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δε γίνεται χρήση μόνο του 10%.

Το μέγεθος της πλύσης εγκεφάλου που έχουμε υποστεί αναφορικά με τον… εγκέφαλό μας φαίνεται και από το γεγονός πως σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε πριν από μία δεκαετία (2013), περίπου το 65% των Αμερικανών πιστεύει την… μπαρούφα του 10%! Μιλάμε για ένα νούμερο, αν μη τι άλλο, απελπιστικά εντυπωσιακό.

Και στη χώρα μας, βεβαίως, τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι εξαιρετικά ανεβασμένα, καθώς το συγκεκριμένο «ψέμα» έχει πολύ μακριά ποδάρια και αποτελεί παγκόσμια αντίληψη κι όχι κάτι τοπικό.

Για τους κακεντρεχείς που επιμένουν στο 10% ισχυριζόμενοι πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν ούτε το 1.5% και ρίχνουν τον μέσο όρο, έχουμε ν’ απαντήσουμε ένα και μόνο πράγμα:

87 χρόνια παραπληροφόρηση και συνεχίζουμε: Ο μύθος για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που 200% πιστεύεις κι εσύ