Ο Σλούκας την ξαναέκανε μόδα: Η ελληνική φράση που 8/10 δεν ξέρουν την σημασία της. Εσύ;
Βρείτε μας στο

Ήταν η αθλητική είδηση της χρονιάς. Αν περιοριστούμε σε αυστηρά μπασκετικό πλαίσιο (και λαμβάνοντας υπόψη τις ομάδες που εμπλέκονται), τότε μάλλον η είδηση της δεκαετίας.

Μία από τις σπάνιες φορές που δικαιολογούνται οι πηχυαίοι τίτλοι περί μπαμ και μπουμ, βόμβας, ρουκέτας και λοιπών πολεμικών αναφορών: ο Κώστας Σλούκας αποφάσισε να πει το «ναι» στην βασιλική πρόταση που του έκανε ο Παναθηναϊκός και να πάει στο πράσινο στρατόπεδο.

Με δεδομένη την μπασκετική αξία του παίκτη αλλά και το γεγονός πως η τελευταία φανέλα που φόρεσε ήταν αυτή του Ολυμπιακού, καταλαβαίνει κανείς εύκολα το μέγεθος της κίνησης.

Και μπορεί για τα αμιγώς αγωνιστικά να τ’ αναλύσαμε, ωστόσο η μετάβαση του Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό επανέφερε στο προσκήνιο μία πολύ συγκεκριμένη ελληνική φράση «Διέβη τον Ρουβίκωνα» γράφτηκε κατά κόρον για τον 33χρονο Έλληνα γκαρντ.

Πολύ ωραία μέχρι εδώ. Τι ακριβώς σημαίνει, ωστόσο, αυτό το «Διέβη τον Ρουβίκωνα»; Και τι στο καλό ήταν ο Ρουβίκωνας για να τον διαβεί κανείς; Υπάρχει από πίσω κάποια ιστορική εξήγηση;

Αν υπάρχει, λέει!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το «Διαβαίνω τον Ρουβίκωνα» σημαίνει, σ’ ελεύθερη… μετάφραση, παίρνω ηθελημένα μια ριψοκίνδυνη και τελεσίδικη απόφαση. Μια απόφαση που, συμπληρώνουμε εμείς, θα ταράξει τα νερά.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Ο Σλούκας την ξαναέκανε μόδα: Η ελληνική φράση που 8/10 δεν ξέρουν την σημασία της. Εσύ;

Και γιατί στεκόμαστε στα νερά; Γιατί, πολύ απλά, ο Ρουβίκωνας είναι ένας μικρός ποταμός στη βόρεια Ιταλία που χύνεται στην Αδριατική θάλασσα και βρίσκεται βόρεια του Ρίμινι και νότια της Τσεζένα. Αποτελούσε το όριο της Ιταλίας με την Γαλατία και μετά από αυτό ουδείς Ρωμαίος εδικαιούτο να έχει τον έλεγχο του στρατού του, ούτως ώστε να μη γίνεται επικίνδυνος για την ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Το 49 π.Χ., ωστόσο, ο Ιούλιος Καίσαρας ξεστόμισε το διαβόητο “Alea jacta est” (ο κύβος ερρίφθη)  και αποφάσισε να τον διαβεί για να έρθει σε σύγκρουση με τον Πομπήιο με φόντο την εξουσία.

Η κίνησή του αυτή οδήγησε σε έναν πολύ σκληρό τριετή εμφύλιο πόλεμο, καθώς η είσοδος των δυνάμεων του Καίσαρα στην Ιταλία καταπατούσε τον νόμο που απαγόρευε σε ένα στρατηγό να οδηγήσει τον στρατό του έξω από την επαρχία που διοικούσε και ισοδυναμούσε με την κήρυξη πολέμου με τη Σύγκλητο.

Μετά την πάροδο αυτών των τριών ετών ο Ιούλιος Καίσαρας επικράτησε του Πομπήιου και εδραιώθηκε ως «ο ισχυρός άντρας της Ρώμης».

Από τότε επικράτησε να λέγεται η φράση «διέβη/πέρασε τον Ρουβίκωνα», για κάποιον που πήρε μια κρίσιμη, σημαντική απόφαση, συνήθως χωρίς να μπορεί να κάνει πίσω, μια κίνηση χωρίς επιστροφή.

Τώρα, πια, ξέρετε.  Έτσι δεν είναι;