Η αιώνια απορία των επιβατών: Εσύ ξέρεις γιατί τα παράθυρα των αεροπλάνων έχουν μια μικρή τρύπα;

Ο λόγος είναι πολύ, πολύ σοβαρός.

Δεν χρειάζεται να έχεις κάνει κάποιο υπερατλαντικό ταξίδι για να το παρατηρήσεις. Ένα απλό Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αρκεί. Αυτό, δηλαδή, και το να κάθεσαι στη «μέσα» από τις 3+3 θέσεις που έχουν συνήθως τ’ αεροπλάνα. Ή, αν είσαι στις έξω, η μυωπία σου να μην έχει φτάσει σε διψήφιο νούμερο.

Αν τικάρεις κάποια, έστω, από τα αόρατα κουτάκια παραπάνω, τότε απλά δε γίνεται να μην το έχεις δει: όλοι μας ξέρουμε ότι στα οβάλ παράθυρα των αεροπλάνων υπάρχει, στο κάτω μέρος τους, μια πολύ μικρή τρύπα- έτσι δεν είναι;

Και οι περισσότεροι εξ ημών απλά το αποδεχόμαστε σαν γεγονός και συνεχίζουμε απρόσκοπτα την ζωή μας, σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Οι περισσότεροι, όμως. Όχι όλοι. Γιατί κάποιοι έχουμε κάτι ωραιότατα κολλήματα τα οποία αν δεν τα «ικανοποιήσουμε» δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε τα βράδια κι ένα γιγαντιαίο ΓΙΑΤΙ; αιωρείται λίγα εκατοστά από τα μάτια μας.

Γιατί, λοιπόν, υπάρχει αυτή η τρυπούλα; Πού βοηθάει, τι εξυπηρετεί, ποια είναι τα (ενδεχομένως δόλια-ποιος ξέρει;) σχέδιά της; Υπάρχει για καλό ή για κακό;

Η απάντηση είναι πως αφενός οι συγκεκριμένες τρύπες δεν έτυχε να βρεθούν εκεί, αφετέρου όχι απλά εξυπηρετούν έναν σκοπό, αλλά αυτός ο σκοπός είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικός.

Έχουμε και λέμε: η μικρή τρύπα σε κάθε ένα εκ των παραθύρων είναι για τη ρύθμιση της πίεσης στην καπνίνα. Τα περισσότερα παράθυρα των αεροπλάνων αποτελούνται από τρία ακρυλικά πάνελ. Το εξωτερικού παράθυρο κρατάει τα στοιχεία έξω και διατηρεί την πίεση στην καμπίνα. Στην απίθανη περίπτωση που συμβεί κάτι στο εξωτερικό παράθυρο, το δεύτερο λειτουργεί ως ασφάλεια. Η μικροσκοπική τρύπα στο εσωτερικό παράθυρο υπάρχει για να ρυθμίζει την πίεση του αέρα έτσι ώστε το μεσαίο τζάμι να παραμένει άθικτο και να είναι σε καλή κατάσταση όποτε και αν χρειαστεί.

Πέραν αυτού, υπάρχει και μια άλλη, δεύτερη λειτουργία της τρύπας στα αεροπλάνα: είναι υπέρ το δέον χρήσιμη για ν’ απελευθερώνει την υγρασία από το διάκενο αέρα και να αποτρέπει το σχηματισμό παγετού στο παράθυρο ή ακόμη και τη θόλωσή του εν ώρα πτήσης.

Επομένως, τώρα ξέρετε. Έχετε γνώση του ποια είναι η χρήση της, τι προσφέρει και πόσο απαραίτητη είναι να υπάρχει εκεί.

Ως εκ τούτου, αν σας γεννηθεί η επιθυμία ν’ αρχίσετε τις εναέριες ομορφιές και να κλείσετε με το δάχτυλό σας ή να σκαλίσετε την συγκεκριμένη τρύπα, καταπνίξτε την.

Καλό το LOST (εμάς μας άρεσε και το φινάλε...), αλλά για την τηλεόραση.

Όχι για την «κανονική» ζωή…