«Hack the Box»: Η ελληνική startup που δημιουργεί παγκόσμιο στρατό «ηθικών χάκερ»
Βρείτε μας στο

Μάλλον το Χόλιγουντ φταίει (το πιθανότερο…) και η κρατούσα εικόνα που έχουμε για τους χάκερ είναι κάτι… σπασίκλες έφηβοι που είναι κλεισμένοι από το πρωί ως το βράδυ στο δωμάτιο τους έχοντας αναγάγει σε σκοπό της ζωής τους να τα βάλουν με τους «μεγάλους παίκτες» αυτού του κόσμου. Αν πάμε λίγο παραπέρα τη σκέψη μας, φανταζόμαστε και υπόγειες αίθουσες με tech διάνοιες μαζεμένες που ακολουθούν (παρά)κρατικές εντολές για να πλήξουν τον εχθρό…

Ασχέτως του πόσο κοντά ή μακριά είναι από την πραγματικότητα αυτή η εικόνα, σημασία έχει πως το κυβερνό-έγκλημα είναι εκεί έξω, συμβαίνει. Αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Κάνουμε τα πάντα ηλεκτρονικά, το να είμαστε ασφαλείς σε ιντερνετικό περιβάλλον δεν είναι επιθυμία, είναι αναγκαιότητα.

Μαθαίνεις λοιπόν, με μια κάποια παραπάνω ευχαρίστηση καθότι Έλληνες βρίσκονται από πίσω, για μια εταιρεία που δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για την εκπαίδευση και την εξάσκηση των «σωματοφυλάκων» μας στο διαδίκτυο. «Ηθικούς χάκερ» τους αποκαλούν, εύστοχα και περιεκτικά.

Πρόκειται για μια startup που ονομάζεται «Hack the Box» η οποία καλύπτοντας ευφυώς και καινοτόμα ένα κενό που υπήρχε στην αγορά, κατάφερε να γίνει το απόλυτο success story.

Προσέλκυσε γρήγορα το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών κι αυτό οδήγησε ένα μέγα deal ύψους 55 εκατ. ευρώ με την αμερικανική Carlyle. Ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως. Το οποίο απέκτησε υψηλό μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία, η αποτίμηση της οποίας εκτιμάται πως ξεπερνάει πλέον τα 200 εκατ. ευρώ.

Καθόλου άσχημα για κάτι που «γεννήθηκε» το 2017 στο σαλόνι ενός μηχανικού υπολογιστών στο Φάληρο. Ο Χάρης Πυλαρινός δεν έκανε τότε όνειρα τρελά ούτε μπορούσε να διανοηθεί πόσο μακριά θα τον πήγαινε η ιδέα του. Το μόνο που σκεφτόταν ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα εκπαίδευσης κυβερνοασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπίσει προκλήσεις και ζόρια που και ο ίδιος αντιμετώπιζε ως μηχανικός υπολογιστών.

Κάνοντας τα «μαγικά» του, λάνσαρε το Hack the Box. Εξάσκηση και συνεχής επαγρύπνηση. Αυτοί ήταν οι βασικοί άξονες που έχτισε το project του.

Aπό τους παραγωγούς του Chernobyl: Εσύ έμαθες τι σειράρα θα φέρει το Netflix στο τέλος του μήνα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Aπό τους παραγωγούς του Chernobyl: Το πιο βαρύ χαρτί του Netflix απογειώνει τις θεάσεις…

Για να χρησιμοποιήσουμε τα δικά του λόγια: «Για να χακάρεις δεν μπορείς απλά να διαβάσεις ένα εγχειρίδιο. Πρέπει να δοκιμάζεις, να ανταλλάσσεις γνώσεις και μεθοδολογίες, να εξελίσσεις συνεχώς τις ικανότητές σου. Κατάλαβα λοιπόν ότι υπάρχει ένα κενό, μία ανάγκη, που προσπάθησα να καλύψω με το Hack The Box».

Η ισχύς εν τη ενώσει και ο Χάρης Πυλαρινός είδε την ιδέα του να γιγαντώνεται όταν πλαισιώθηκε από τους κατάλληλους συνεργάτες. Τους Τζέιμς Χούκερ και Άρη Ζηκόπουλο. Οι τρεις τους συνεταιρίστηκαν και ίδρυσαν από κοινού την εταιρεία. Που ενώ αρχικά κινούταν αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, σύντομα άνοιξε τα φτερά της προς τα έξω.

Κάτι τόσο δυνατό και καλό ως ιδέα δεν ήταν δυνατόν να περιοριστεί στα εντός τειχών σύνορα. Την παρούσα χρονική στιγμή, η Hack The Box έχει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη.

Χιλιάδες οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, από κυβερνήσεις και εταιρείες–κολοσσούς μέχρι ακαδημαϊκά ινστιτούτα αξιοποιούν την πλατφόρμα για να μορφοποιήσουν ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κυβερνοαπειλή.

Σε συνθήκες προσομοίωσης και με το έξυπνο τρικ του να θυμίζει παιχνίδι (κάποιοι επιτίθενται, κάποιοι αμύνονται), οι χρήστες αλληλεπιδρούν, μαθαίνουν από τα λάθη τους και κυρίως εκπαιδεύονται. Υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα να κερδίσουν βραβεία. Εκμάθηση και χαρά, με άλλα λόγια.

Και παράλληλα βέβαια, το ουσιώδες: Δημιουργείται ένας στρατός «ηθικών χάκερ» που (θα) λειτουργούν ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε είδους κυβερνό-απειλή. Διδάσκονται πως να αντιδράσουν όταν χρειαστεί, προς όφελος της επιχείρησης ή του οργανισμού που απασχολούνται, αλλά και του ίδιου τους του εαυτού.

Η Hack the Box έχει σήμερα προσωπικό 180 ατόμων και το σχέδιο προβλέπει πως θα φτάσει τους 300 την επόμενη διετία κινούμενη με ρυθμό ανάπτυξης που προσεγγίζει το 100% σε ετήσια βάση. Απέκτησε νέα γραφεία στον Άλιμο (εκεί εργάζονται 100 από τους υπάλληλους της), ενώ έχει και «βάσεις» σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο – η έδρα της βρίσκεται στο Κεντ της Αγγλίας.

Και να σκεφτεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν σε ένα σαλόνι στο Νέο Φάληρο, έξι χρόνια πριν. Τελικά οι καλές ιδέες δεν… χακάρονται ποτέ!