Χόλιγουντ
Βρείτε μας στο

Αν επιχειρήσουμε να πινιάρουμε τις μεγάλες βιομηχανίες κινηματογράφου στον κόσμο, ανάλογα με το brand τους, τότε το Χόλιγουντ θα είναι η πρώτη και σταθερή επιλογή σε όλους. Μόνο που αυτή η βιομηχανία μπορεί και να βρίσκεται σε ένα σημείο μετάβασης ή διχοτόμησης.

Τα τελευταία χρόνια ένας σκηνοθέτης, ο Τέιτ Τέιλορ, επιχειρεί να δώσει μια νέα πνοή και βάση στην αμερικανική βιομηχανία θεάματος και στο επίκεντρο της βρίσκεται η πόλη Νατσέζ, στο Δέλτα του Μισσσισσίπι.

Πρόκειται για μια πόλη 15.000 κατοίκων που οι ντόπιοι την αποκαλούν τη γενέτειρα του ποταμού. Η δομή της περιοχής που βγάζει κάτι το εντελώς μη χολιγουντιανό, την καθιστά ένα μέρος μαγικό για να γίνει η γενέτειρα και μιας νέας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στη συγκεκριμένη πόλη είναι που γυρίστηκε η ταινία Get On Up με τον Τσάντγουικ Μπόζμαν το 2014, η βιογραφία του Τζέιμς Μπράουν, και το πλεονέκτημα της είναι πως μπορεί να αποτελέσει συνολικά ένα μέρος στέγασης όλου του συνεργείου και του καστ μιας παραγωγής. «Όλοι ζούσαμε σε σπίτια στο Νάτσεζ και όλοι πηγαίναμε στη δουλειά με τα πόδια και είχε πλάκα. Το ονομάζαμε κατασκήνωση ταινιών».

Αυτή η εγγύτητα των αποστάσεων είναι που ανοίγει έναν κόσμο ευκαιριών για τους ντόπιους, με τον Τέιλορ να ετοιμάζει την ταινία Miss Macy με την κωμικό Τζιν Σμαρτ εκεί.

«Πολλοί άνθρωποι στο Νότο, δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν. Δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα. Και υπάρχουν τόσοι ταλαντούχτοι άνθρωποι στο Νότο. Δείτε όλους τους παραμυθάδες που έχουμε και τους καλλιτέχνες.

Προσλάβαμε ένα παιδί σε ένα drive thru στα Burger King που ποτέ δεν σκεφτόταν να δουλέψει στον κινηματογράφο. Το έκανε και του άλλαξε η ζωή. Όχι επειδή θα μείνει τελικά στη βιομηχανία, αλλά γιατί σκέφτηκε για πρώτη φορά κάτι που δεν πίστευε ότι μπορεί να κάνει», εξηγεί ο Τέιλορ για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ντόπιων στο Νάτσεζ γύρω από το σινεμά.

Ο Τέιλορ ήταν κι αυτός ένα παιδί που ήθελε να φύγει από το Μισσισσίπι για να γίνει σκηνοθέτης. Κάποια στιγμή, το 1996, γνώρισε την Οκτάβια Σπένσερ στην ταινία A Time To Kill, όπου δούλευαν ως βοηθοί παραγωγής.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Μετακόμισαν μαζί στο Λος Άντζελες τότε, έμειναν για 6 χρόνια μαζί και παραμένουν φίλοι ως σήμερα. Η πορεία του Τέιλορ τον είχε μεταξύ Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης για χρόνια. Το 2011 έκανε το βραβευμένο The Help, όπου πρωταγωνιστούσε και η Σπένσερ, και τότε του μπήκε η σκέψη να γυρίσει στον τόπο του στο Γκρίνγουντ του Μισσισσίπι, και να φτιάξει το έδαφος για το όραμα του.

«Πίστευα ότι ήταν πολύ σημαντικό να γυρίσω την ταινία στο μέρος όπου συνέβη πραγματικα. Και, ξέρεις, το Μισσισσίπι δε μπορείς να το πλάσεις, δε μπορείς να πλάσεις τον βαθύ Νότο, από τις πραγματικές δρύες μέχρι τα βρύα, την κάψα, όλα», εξηγεί.

Οι ηθοποιοί και το συνεργείο ερωτεύτηκαν την τοποθεσία, δεν υπήρχε ποτέ κίνηση, οι μεταβάσεις ήταν εύκολες, υπήρχε ένας ανθρώπινος ρυθμός. Κάθε μέρα σχεδόν ανέπτυσσαν τις σχέσεις τους μέσα από δείπνα, γυμνές βουτιές και το φεγγαρόφωτο. Η DreamWorks μάλιστα έλεγε στους ηθοποιούς να μην συνηθίσουν αυτή την ατμόσφαιρα, γιατί δεν είναι παρά μια εξαίρεση. Ο Τέιλορ όμως ήθελε να την κάνει κανόνα.

«Μου λείπει ο Νότος. Μου λείπουν οι προειδοποιήσεις για τυφώνες και οι τρελοί χαρακτήρες, η θρησκευτικη υποκρισία. Μου έλειψε. Γιατί όπως ξέρετε, ο Νότος είναι τρελός, διαφορετικός. Και τότε είπα μέσα μου “ποιος μου απαγορεύει να συνεχίσω να κάνω ταινίες εδώ;”».

Μαζί με τον συμπαραγωγό του Τζον Νόρις, ο Τέιλορ αγόρασε ένα παλιό σπίτι του 1830, στη φυτεία Wyolah Plantation στο Church Hill του Μισσισσίπι, βορειότερα του Νάτσεζ και για τρία χρόνια έκαναν ανακαίνιση στο οίκιμα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει πολλούς ανθρώπους. Το σπίτι μάλιστα έχει και δύο χώρους συμβίωσης σκλάβων από την εποχή της σκλαβιάς, τους οποίους ο Τέιλορ θέλει να διατηρήσει για να το επισκέπτονται παιδιά και ιστορικοί.

Από τότε, οι δυο τους έχουν ανακαινίσει πολλά κτήρια στην περιοχή και άνοιξαν επιχειρήσεις, όπως ένα εστιατόριο, ένα μπακάλικο και ένα μέρος για brunch.

Όλα τα μαγαζιά ήταν τα πρώτα του είδους τους στην περιοχή. Ο Τέιλορ θέλει να κάνει τουριστικά γοητευτικό το Νάτσεζ, ώστε οι παραγωγές να ξέρουν πως θα βρουν πολλά απ΄όσα χρειάζονται εκεί. Με τον συνεργάτη του έχτισαν μια νέα κοινότητα.

Εκτός από το Miss Macy, ο Τέιλορ θα γυρίσει και τη σειρά Prince of Tides, που θα έχει διάρκεια 3 σεζόν, για λογαριασμό του Apple TV. Ο Τέιλορ κάνει την αρχή και έπονται κι άλλοι. Ο Μόργκαν Φρίμαν θα γυρίσει εκεί τη σειρά Great Escapes για το The History Channel, με τον Τέιλορ και τον Νόρις να έχουν την παραγωγή.

Ο Τέιλορ δεν θέλει να βάλει αυτή την ταμπέλα, αλλά ίσως αυτή να είναι η αρχή για το Χόλιγουντ του Νότου. Που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο από το ίδιο το Χόλιγουντ.

Πηγή: CNN

* Φωτογραφία: Unsplash/Vincentas Liskauskas