Η φράση που το 90% των Ελλήνων λέει λάθος
Βρείτε μας στο

Θέλετε να το παραδεχτούμε έτσι εδώ, δημοσίως; Να μας φτάσετε στο σημείο να εκθέσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, ενώπιον των αναγνωστών μας; Να χαμηλώσουμε το κεφάλι και να μην το σηκώσουμε παρά μόνο αν ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη;

Ok, κανένα πρόβλημα: είμαστε απαράδεκτοι. Α-Π-Α-Ρ-Α-Δ-Ε-Κ-Τ-Ο-Ι.

Εντάξει, ικανοποιηθήκατε τώρα; Ωραία, ώρα να εξηγηθούμε: προ ενός έτους είχαμε δεσμευτεί πως σε μηνιαία, μάξιμουμ, βάση θα φτιάχνουμε ένα από εκείνα τα κείμενα που σας αρέσουν πολύ κι έχουν να κάνουν με τα ορθογραφικά λάθη που… ταλανίζουν τους περισσότερους Έλληνες.

Πόσα τέτοια άρθρα φτιάξαμε; Μετά βίας 4, οπότε έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε πως ήμασταν ανακόλουθοι. Αλλά, μεταξύ μας τώρα, τι πάτε και θυμάστε; Περασμένα ξεχασμένα.

Πάμε στο παρασύνθημα: σήμερα έχουμε μία λέξη που την χρησιμοποιούμε στον γραπτό λόγο κατά βάση, αλλά δυστυχώς για τη δύσμοιρη την ελληνική γλώσσα στο σύνολό της, ένα τεράστιο ποσοστό την… κατακρεουργεί, κάνοντας τον Μπαμπινιώτη ν’ αντιδρά κάπως έτσι:

Πάμε να το παίξουμε... κουλτούρα και την «σκοτώνουμε»: Η ψαγμένη λέξη που οι μισοί Έλληνες γράφουν λάθος. Εσύ;

Παρεπιπτόντως, σωστά;

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Αν προσθέσετε κι ένα -μ κάπου εκεί στη μέση, κάτι γίνεται: παρεμπιπτόντως είναι το σωστό.

Σας φαίνεται περίεργο; Κακώς: Το «παρεμπιπτόντως» είναι επιρρηματικός τύπος της μετοχής «παρεμπίπτων» του αμετάβατου ρήματος παρεμπίπτω (παρεμβάλλομαι, παρεντίθεμαι, μεσολαβώ μεταξύ δύο ή περισσοτέρων πραγμάτων).

Το εν λόγω ρήμα απαντά και στην αρχαία ελληνική γλώσσα, έχοντας τη σημασία τού εμπίπτω (πέφτω μέσα σε κάτ) τυχαία ή κατά το πέρασμα, εισδύω λαθραία, συμβαίνω κατά τύχη).

Το παρεμπίπτω παράγεται από τη σύνθεση δύο προθέσεων (παρά + εν) και του ρήματος πίπτω.

Όπως είναι γνωστό, το ένρινο ν τρέπεται σε μ, όταν βρίσκεται μπροστά από τα χειλικά (π, β, φ) ή το ψ: εμπνέω (εν + πνέω), έμψυχος (εν + ψυχος).

Κάτι που συμβαίνει, φυσικά, και στο εν+πίπτω=εμπίπτω.

Τώρα, πλέον, ξέρετε. Άλλα λάθη δεν συγχωρούνται και οι «παραβάτες» θα τιμωρούνται παραδειγματικά (κάτι μεταξύ δημόσιου λεκτικού λιθοβολισμού και walk of shame που θα θυμίζει Game of Thrones).

Ραντεβού, λοιπόν, σε περίπου 8 μήνες από τώρα για το επόμενο κείμενό μας.

Εεεπ, είδατε τι κάναμε εκεί; Παρεμπιπτόντως, κάτι τέτοια κάνουμε και με τις άλλες υποσχέσεις μας…