εμβόλιο κορονοϊός

Δύο χρόνια μετά: Αυτές ήταν τελικά οι πιο σοβαρές, επιβεβαιωμένες παρενέργειες των Covid εμβολίων

Υπάρχει πια τεράστιο δείγμα για συμπεράσματα...

Covid-19. Έγινε 20, 21, 22, 23… Κυλούν τα χρόνια και ο πλανήτης έμαθε να ζει με αυτόν τον ιό. Προφανώς ο κορονοϊός δεν αποτελούσε άγνωστη λέξη για την ανθρωπότητα. Εσχάτως, όμως, η κατάσταση ξέφυγε, με αποτέλεσμα να «χαθούν» εκατομμύρια ψυχές.

Επί σειρά μηνών, αραγμένοι ή ξαπλωμένοι σε καναπέδες, κρεβάτια και καρέκλες γραφείου, άπαντες περίμεναν την επιστροφή στην κανονική ζωή. Το περίφημο εμβόλιο θεωρήθηκε λύτρωση για την πλειοψηφία, ενώ μία ισχυρή μειοψηφία προσδοκούσε στην εκτόνωση της κατάστασης χωρίς να έχει διάθεση τρυπήματος.

Καθημερινά ο κόσμος σκρόλαρε και διάβαζε άρθρα για τα προϊόντα της Pfizer, της Moderna, της Johnson & Johnson, της AstraZeneca κ.λπ., προκειμένου να ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα.

Κάποιοι είχαν τυφλή εμπιστοσύνη στην επιστήμη, οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν με δισταγμό και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν… ψήθηκαν, είτε επειδή φοβούνταν για τυχόν παρενέργειες είτε γιατί θεωρούσαν ότι δεν διέτρεχαν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Ολημερίς κι ολονυχτίς οι πολίτες παρακολουθούσαν εκτιμήσεις παθολόγων – κυρίως εκείνων που είχαν εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία. Προφανώς ελάχιστοι γνώριζαν το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων. Περισσότερο αισθάνονταν την ανάγκη να πιαστούν από κάπου σε εκείνη τη μίζερη καθημερινότητα. Και, όπως προαναφέρθηκε, κάμποσοι δεν εμπιστεύονταν ούτε τα εισαγόμενα σκευάσματα ούτε τα λόγια των γιατρών που έβγαιναν στα δημοφιλή τηλεοπτικά κανάλια.

Όποια και αν είναι η άποψη του καθένα, η στήλη υποχρεούται να μεταφέρει στοιχεία από επίσημους φορείς, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος στις 22 Ιουνίου 2023 δημοσίευσε ότι είχε καταγράψει περίπου 1.700.000 αυθόρμητες αναφορές ύποπτων παρενεργειών μέχρι τον Μάιο του 2023, ήτοι σχεδόν 0,2 για κάθε 100 χορηγούμενες δόσεις. 

Η ιστοσελίδα adrreports.eu αποτελεί την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων αναφορών πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων.

Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2023, ο αριθμός των μεμονωμένων περιπτώσεων που αφορούσαν Covid εμβόλια στον συγκεκριμένο ιστότοπο, ήταν 2.288.126 και περιελάμβανε παρενέργειες από: Moderna (Elasomeran), Moderna Omicron XBB.1.5 (Andusomeran), Moderna Original/Omicron BA.4-5 (Elasomeran, Davesomeran), Pfizer-BioNTech (Tozinameran), Pfizer-BioNTech Omicron XBB.1.5 (Raxtozinameran), Pfizer-BioNTech Original/Omicron BA.1 (Tozinameran, Riltozinameran), Pfizer-BioNTech Original/Omicron BA.4-5 (Tozinameran, Famtozinameran), AstraZeneca (ChAdOx1 NCOV-19), Janssen (AD26.COV2.S), Novavax (NVX-COV2373), Valneva, VidPrevtyn.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αναφέρονται τα εξής: «Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, τα εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν παρενέργειες, αλλά αυτές αντισταθμίζονται κατά πολύ από τα οφέλη που αφορούν την προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Οι πιο συχνές ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν για αυτά τα εμβόλια είναι πονοκέφαλος, πυρετός, κόπωση (κούραση) και μυϊκός πόνος. Είναι ως επί το πλείστον ήπιες και υπάρχει βελτίωση λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό».

Πιο κάτω υπάρχει ο μεσότιτλος «Ιδιαίτερες Παρενέργειες», μέσω του οποίου γνωστοποιούνται τα παρακάτω: «Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μερικές εξ αυτών, όπως η αναφυλαξία, το σύνδρομο Guillain-Barré, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα, αποτελούν ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος».

Παρεμπιπτόντως, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι ανεπιθύμητες ενέργειες = ένα δυσάρεστο ιατρικό συμβάν μετά από έκθεση σε ένα φάρμακο, το οποίο δεν προκαλείται απαραίτητα από αυτό.

Στη συνέχεια υπάρχει η εξής επεξήγηση: «Αυτά τα ιατρικά συμβάντα ή καταστάσεις έχουν αναγνωριστεί ως possible concerns (δηλ. έχουν πιθανό δείκτη επικινδυνότητας), βάσει προηγούμενων εμπειριών με άλλα εμβόλια, επομένως παρακολουθούνται στενά».

Παρεμπιπτόντως, στις 11 Οκτωβρίου 2023, ο Εθνικός Οργανισμός Αποζημίωσης Ιατρικών Ατυχημάτων της Γαλλίας ανάρτησε μία μελέτη που διενήργησε μία ομάδα επιστημονικού ενδιαφέροντος γύρω από το Guillain-Barré και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Από αυτή προκύπτει ότι τα mRNA εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο του εν λόγω συνδρόμου, σε αντίθεση με εκείνα που έχουν ιογενή φορέα.

Εν κατακλείδι, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αποτελούν τις πιο σοβαρές, επιβεβαιωμένες παρενέργειες των Covid εμβολίων, ενώ σε μικρότερη έκταση ακολουθούν κάποια σύνδρομα.

Μάλιστα, έπειτα από τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής, η συντριπτική πλειοψηφία που αντιμετώπισε κάποιο από τα παραπάνω, επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.

Είθε αυτή η ανεπανάληπτη, εν καιρώ ειρήνης στα περισσότερα μέρη του κόσμου, θυσία με τους περίπου 7.000.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να δώσει το πλέον τρανταχτό ερέθισμα στη «μάχη» της ιατρικής κοινότητας κατά του καρκίνου και άλλων νόσων που εξακολουθούν να υπενθυμίζουν στον άνθρωπο ότι παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτος.

Επίσης, μακάρι ο πλανήτης να έχει παραδειγματιστεί μέχρι την επόμενη πανδημία, φανερώνοντας αντανακλαστικά και όχι εγκληματική ραθυμία. Τώρα βέβαια ανοίγουν ερωτήματα γύρω από την ετοιμότητα των κυβερνήσεων. Είναι ικανές για την αντιμετώπιση αντίστοιχων μελλοντικών καταστάσεων; Και, πρώτα απ’ όλα, θέλουν να είναι ικανές; Διότι από τη μία πλευρά υπάρχει ο θαυμασμός για την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, αλλά από την άλλη στέκεται η εργαλειοποίηση τέτοιων καταστάσεων.

TAGS: