«Χάρτινα» τέλος: Αυτοί που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ ας προετοιμαστούν για μια σαρωτική αλλαγή
Βρείτε μας στο

Mία συνήθεια πολλών ετών, για εκατομμύρια επιβάτες των ΜΜΜ στην Ελλάδα, αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα αφού αλλάζει το μέσο επικύρωσης της νόμιμης επιβίβασης στα Μέσα, το γνωστό μας δηλαδή χάρτινο εισιτήριο. Και αυτό γιατί σε λίγο καιρό τα χάρτινα εισιτήρια θα αποτελούν οριστικό παρελθόν από τις μετακινήσεις των πολιτών.

Οι επιβάτες δε θα ξαναεκδώσουν τα ατομικά τους εισιτήρια στα μηχανήματα που βρίσκονται στους σταθμούς, ούτε φυσικά θα μπορούν να τα προμηθεύονται από άλλα σημεία πώλησής τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τον πρώτο λόγο πλέον θα έχουν τα smartphones όπου μέσω του συστήματος NFC θα γίνεται η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στόχος είναι η καταπολέμηση του φαινομένου των τσαμπατζήδων που μετακινούνται εδώ και πολλά χρόνια με τα Μέσα χωρίς εισιτήριο, κοστίζοντας πολλά εκατομμύρια ετησίως στα κρατικά ταμεία. Με τον νέο τρόπο επιβίβασης και χρέωσης του εισιτηρίου, ο επιβάτης θα επιβιβάζεται χρεώνοντας απευθείας τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, στόχος του ΟΑΣΑ είναι μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών να έχει εφαρμοστεί σε όλα τα λεωφορεία του αεροδρομίου και να υπάρξει γενική εφαρμογή του νέου τρόπου παντού έως την άνοιξη του 2024.

Η αγορά του κομίστρου θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών που θα βρίσκονται στα smartphones των πολιτών και η χρέωση θα πραγματοποιείται μέσω μίας εφαρμογής που θα πληρώνει αυτόματα το ύψος του ποσού. Το νέο σύστημα θα εξασφαλίζει ασφαλή πρόσβαση σε επιλεγμένους λογαριασμούς των πελατών για την ψηφιακή εκτέλεση συναλλαγών. Αυτή η πρόσβαση θα επιτρέπεται σε συσκευές πώλησης, επικυρωτικά μηχανήματα σε όλα τα κινούμενα Μέσα αλλά και σε καρταναγνώστες πυλών διέλευσης επιβατών στους κατά τόπους σταθμούς.