Κοινωνική αποξένωση. Αποβλάκωση σε ανθυγιεινό βαθμό από τα συνεχή “Next episode”. Μειωμένη αντιληπτική ικανότητα λόγω της υπέρμετρης έκθεσης στην έντονη ακτινοβολία. Παντελής έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, μιας και το 10ωρο βούλιαγμα στον καναπέ δε λογίζεται ως τέτοια. Κακή διατροφή, προφανώς, όσο αρνούμαστε να πάρουμε τα μάτια μας από την TV.
Γενικά από τότε που το Netflix μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας την έχει βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό, κι αυτό αποτελεί μία αναντίρρητη αλήθεια- εξαιρείται η περίπτωση να τα παίρνετε αδρά από το Disney+ για να πείτε το αντίθετο. Και να τα παίρνετε αδρά, πάντως, εμείς θα το θυμόμαστε αμυδρά λόγω έλλειψης συγκέντρωσης από το binge-watching.
Οι πλατφόρμες με streaming περιεχόμενο έχουν γίνει τόσο δεύτερο «πετσί» μας, που έχουμε φτάσει ν’ αναρωτιόμαστε πώς ζούσαμε πριν από αυτές (απάντηση: δεν ζούσαμε, εκτός κι αν αποκαλείτε «ζωή» το να βγαίνετε έξω με τους φίλους σας και να συναναστρέφεστε τρίτους αντί για τον εθελούσιο εγκλεισμό στο σπίτι. Γούστα είναι αυτά, αλλά με ανώμαλους δε μιλάμε).
Το περιεχόμενο που προσφέρουν το Amazon Prime, το Cinobo, το Apple TV, το Hulu, το HBO Max, τα δύο προαναφερθέντα φυσικά και μυριάδες άλλα που υπάρχουν εκεί έξω προκειμένου να μας κλείσουν μέσα, απαιτεί ν’ αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής κατά 788 έτη. Σε αντίθετη περίπτωση είναι ανέφικτο να προλάβει να τα δει κανείς όλα.
Ξεφύγαμε, όμως. Πίσω στο Netflix. Η πιο δημοφιλής (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του έγκυρου site www.taevgalaolaapotomyalomou.com.gr) πλατφόρμα έγινε ευρύτερα γνωστή με την- τότε- πρωτοτυπία της να κυκλοφορήσει «με τη μία» όλα τα επεισόδια ενός κύκλου μιας σειράς αντί για το πατροπαράδοτο βδομάδα-βδομάδα. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με τις χιλιάδες επιλογές που προσφέρει στον καταναλωτή οδήγησαν στην εκτόξευση.
Και πέραν της πλάκας (και μη μας πείτε ότι δεν είχαν πλάκα τα παραπάνω- ο Μάρκος Σεφερλής ήδη από την 3η γραμμή του παρόντος κειμένου επικοινώνησε μαζί μας για να του γράφουμε κείμενα…), το Netflix είναι ένας streamingκολοσσός που παρέχει στον πελάτη του τα πάντα, όπως επίσης και άλλα ζωάκια (α-χα, καλό ε; Μάρκο, διαβάζεις;).
Σπανίως θα βρει κάποιος σοβαρά και μη «αναστρέψιμα» ψεγάδια όταν πλοηγείται στο μενού του, καθώς μιλάμε για το απαύγασμα του επαγγελματισμού. Ή τουλάχιστον…
Ή, τουλάχιστον, στο περίπου. Γιατί υπάρχει κάτι που είναι εξαιρετικά εκνευριστικό, που σε φτάνει σε σημεία καινοφανούς παράκρουσης. Τόσο που περιμένεις να εμφανιστεί από το πουθενά η Άσπα Τσίνα και να σου πει «Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου», την στιγμή που εκτοξεύσεις το τηλεκοντρόλ με όλη σου τη δύναμη στον τοίχο.
Σε τι αναφερόμαστε;
(Δραματική παύση…).
Στην αναζήτησή του.
Πας στο search και πατάς, φερ’ ειπείν, Good… Πριν καν προλάβεις να ολοκληρώσεις την αναζήτηση, έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση και σου λέει «Μήπως εννοείς Goodfellas;». Περιχαρής εσύ πατάς «ΝΑΙ, ΔΙΑΟΛΕ» και ξαπλώνεις αναπαυτικά για ν’ απολαύσεις το αριστούργημα του Σκορτσέζε.
Ναι καλά, μη φας, τελείωσε ακόμα και η γλαρόσουπα: το autofill ακολουθείται από ένα μήνυμα που λέει «Αχ ρε γαμώτη, δεν το έχουμε αυτό, αλλά τσέκαρε τις παρακάτω προτάσεις, μπορεί να σ’ ενδιαφέρουν». Ακολουθούν οι προτάσεις: “Jack& Jill”, “50 αποχρώσεις του γκρι”, “Παπαφλέσσας”.
Παραδόξως δεν σε ψήνει τίποτα από αυτά (αν και σκέφτεσαι προς στιγμήν τον Παπαμιχαήλ, που καλό παιδί ήταν, αλλά εσύ ήθελες πληθυντικό: «Τα καλά παιδιά»), με αποτέλεσμα και να αισθάνεσαι απογοητευμένος που νόμιζες ότι βρήκες αυτό που ήθελες και να έχει φτάσει η ψυχολογία σου στα τάρταρα, μιας και τώρα θα ψάξεις ακόμα 70 λεπτά να βρεις κάτι, θα διαπιστώσεις πως πέρασε η ώρα κι εν τέλει δε θα δεις τίποτα, αλλά θα μπεις για ένα ποιοτικό τρίωρο στο TikTokίσα να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς στις 6 το πρωί.
Το autofill δεν είναι μαγκιά, κύριοι του Netflix. Είναι αυτοταπείνωση: το να γεννάς προσδοκίες στον άλλον και μετά να δίνεις μια και να τις στέλνεις στο κινηματογραφικό πυρ το εξώτερον είναι κάτι που διώκεται ποινικά και τιμωρείται με 12ετή φυλάκιση, όπως αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα (μα και στην Συγγρού Φιξ- Μάρκο, αργείς;;; Θα μας χάσεις…).
Το παρακάτω meme περιγράφει με τον πλέον γραφικό τρόπο το «έγκλημα» της αυτόματης συμπλήρωσης του Netflix:
Τα είπε, κυριολεκτικά, όλα, έτσι δεν είναι;
Κι όταν λέμε «όλα», εννοούμε τα περισσ-.