Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν είναι ήδη πληρωμένη η συνδρομή μας για το Ertflix;
Βρείτε μας στο

Προς το παρόν και ως θέμα βρίσκεται στη σφαίρα της θεωρίας, της πληροφορίας αν προτιμάτε – προέκυψε από το ρεπορτάζ του typologies.gr. Με άλλα λόγια, από αυτό το σημείο ώσπου να γίνει πραγματικότητα η σκέψη η απόσταση δεν είναι μικρή. Ούτε όμως και μεγάλη. Αν δεν ανακοπεί η ρότα που έχουν πάρει τα πράγματα, το ERTflix στο κοντινό μέλλον θα πάψει να υφίσταται ως μια δωρεάν προς όλους παρεχόμενη υπηρεσία streaming της δημόσιας τηλεόρασης.

Το σενάριο της καθιέρωσης συνδρομητικού μοντέλου προκύπτει εν πρώτοις λόγω της αντίδρασης ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, του MEGA και του Alpha συγκεκριμένα, που εξέφρασαν παράπονα για αθέμιτο ανταγωνισμό προς το ERTflix. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, είναι κάτι που ζητείται και εκ των έσω, δηλαδή από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ΕΡΤ, προκειμένου να υπάρξει η οικονομική δυνατότητα αναβάθμισης της τεχνολογίας και απόκτησης επιπλέον προγραμμάτων σειρών και ταινιών, ώστε να προσελκυσθεί περισσότερο κοινό.

Στόχος είναι η ενίσχυση του ERTFlix με την προσθήκη περισσότερων κατηγοριών προγράμματος, όπως μουσική, παιδικό πρόγραμμα και προσθήκη διεθνών καναλιών (π.χ. BBC). Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι στο πρόγραμμα η μετάδοση σημαντικών αθλητικών γεγονότων, ήτοι το Euro 2024, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Πολύ καλά όλα αυτά, συμφωνούμε. Μόνο που το ERTflix δεν είναι σε καμία περίπτωση Netflix, ούτε ΑΝΤ1+ για να πάρουμε και ένα παράδειγμα από την εντός συνόρων πραγματικότητα. Είναι μια πλατφόρμα-κομμάτι της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία ήδη πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες. Με τους φόρους μας και κυρίως μέσω του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος – ό,τι χρώμα κι αν έχουν αυτοί, σε όποια εταιρεία και αν έχουμε κάνει συμβόλαιο.

Σε αντάλλαγμα ζητάμε ένα περιεχόμενο που πάνω από όλα (θα) ξεχωρίζει για την ποιότητά του. Μαζί που (θα) περιλαμβάνει εναλλακτικά, επιμορφωτικά πράγματα, τα οποία ένα ιδιωτικό κανάλι δεν θα έδειχνε ποτέ επειδή ακριβώς θα θεωρούσε πως δεν θα είχαν τηλεθέαση και άρα δεν θα τα «έφερναν πίσω».

Είναι δημόσιο αγαθό η κρατική τηλεόραση. Όπως σωστά το έχουν θέσει οι άνθρωποί της, «ένα πολύπλευρο brand, που δεν μένει μόνο στην ενημέρωση, αλλά διαδραματίζει διαχρονικά μια πολλαπλή, πλουραλιστική και κοινωνικά κρίσιμη αποστολή». Σαν το ηλεκτρικό ρεύμα που πρέπει να φτάνει σε κάθε μέρος της πατρίδας μας, όσο απομακρυσμένο κι αν είναι, όσο ασύμφορο κι αν μοιάζει για τον πάροχο.

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε «on air» το ERTflix εγκωμιάστηκε για τη φρεσκάδα, την ποιότητα και την πληθώρα των επιλογών του. Μια μοντέρνα υπηρεσία streaming που κέρδισε το στοίχημα, όπως αποδεικνύουν τα εξαιρετικά νούμερα – ειδικά την περίοδο που βγήκε η «Έρημη Χώρα» έσπασε όλα τα ρεκόρ. Έχει γίνει πλέον σταθερή αξία, ένα μεγάλο success story.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Προφανώς κατανοούμε πως όλο αυτό πρέπει κάπως να χρηματοδοτείται – δεν ζούμε σε ουτοπία. Η έντασή μας είναι πως ήδη χρηματοδοτείται. Από όλους τους Έλληνες. Ενδεχόμενη συνδρομή, ακόμα και αντί μικρού χρηματικού ποσού όπως ακούγεται πως θα είναι αν τελικά συμβεί, θα χτυπήσει άσχημα σε ένα κοινό που αγκάλιασε με τη μία την προσπάθεια ακριβώς επειδή είδε ανταποδοτικότητα. Ότι δηλαδή πλέον τα λεφτά που εμμέσως δίνει δεν πάνε χαμένα.

Θυμάστε, όχι πολύ παλιά, πόσο άσχημα πράγματα ακουγόντουσαν για τη δημόσια τηλεόραση; Σήμερα κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια και αποσπασματικά. Θα είναι κρίμα να καταγραφεί πισωγύρισμα, ειδικά καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Εκτός αν η ανάγκη είναι να τιμολογηθεί στο τέλος και ο αέρας που αναπνέουμε, σε ένα καθεστώς ασφυκτικής ακρίβειας που δεν αφήνει κυριολεκτικά τίποτα ανεπηρέαστο.