3η συντομότερη παγκοσμίως: Η πτήση διάρκειας 5 λεπτών στην Ελλάδα που προσγειώνεσαι πριν καλά καλά δέσεις τη ζώνη σου
Βρείτε μας στο

Ποιος θα σκεφτόταν ποτέ ότι μεγάλα επιβατικά αεροπλάνα θα απογειώνονταν για να κάνουν μία πτήση τόσο μικρή όσο η διάρκεια του πρώτου και μικρότερου διαλείμματος στο σχολείο; Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι ένα αεροπλάνο τέτοιου μεγέθους θα σηκωθεί, θα κάψει καύσιμα, θα ακολουθήσει όλη τη διαδικασία απογείωσης, προσγείωσης, ελέγχων κοκ για μία πτήση που θα διαρκέσει μόνο 5 λεπτά; Και όμως συμβαίνει και μάλιστα στην Ελλάδα.

Τέτοιες πτήσεις συνήθως γίνονται ανάμεσα σε νησιωτικές περιοχές οι οποίες μπορεί να απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα όμως αυτά είναι θαλάσσια και μπορούν να καλυφθούν μόνο με δύο μέσα, πλοία και αεροπλάνα. Αν αναλογιστείς τη γεωγραφία της Ελλάδας θα περίμενες να δεις πολλές τέτοιες πτήσεις μικρής διάρκειας.

Η Ελλάδα μπορεί να μη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πτήσεις μικρότερης διάρκειας αλλά είναι πολύ ψηλά, στα μετάλλια, με την τρίτη θέση μικρότερης διάρκειας πτήσης από όλο τον κόσμο να είναι αυτή ανάμεσα στα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου στα Δωδεκάνησα.

Η Telegraph Travel δημιούργησε μία παγκόσμια λίστα με τις πιο σύντομες διαδρομές πτήσεων στον κόσμο. Στην κορυφή μία πτήση που διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

1. Το δρομολόγιο από την Westray προς το Papa Westray στη Σκωτία καλύπτει μία απόσταση μόλις 2,7 χιλιομέτρων και η διάρκεια της πτήσης είναι μόλις 47 δευτερόλεπτα, παρόλα αυτά η εταιρεία Loganair εκτελεί την πτήση σε δύο λεπτά.

2. Η Maya Island Air εξυπηρετεί τη διαδρομή από το Caye Chapel προς το Caye Caulker στην Καραϊβική, με μία απόσταση 3,9 χιλιομέτρων και μία μέση διάρκεια πτήσης περίπου 2 λεπτών.

3. Τα νησιά Κάρπαθος και Κάσος στα Δωδεκάνησα έχουν απόσταση 19,3 χιλιομέτρων μεταξύ τους και η εταιρεία Ολυμπιακή προσφέρει πτήσεις με διάρκεια περίπου πέντε λεπτών.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

4. Η Aer Arann καλύπτει τη διαδρομή από το Connemara προς το Inishmaan στην Ιρλανδία, η οποία έχει απόσταση 16 χιλιομέτρων και διαρκεί περίπου έξι λεπτά.

5. Η Pacific Wings πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα στο Hoolehua και το Kalaupapa στη Χαβάη, με απόσταση 14,2 χιλιομέτρων και διάρκεια πτήσης περίπου δέκα λεπτών.

6. Η Freedom Air ενώνει τα Saipan και Tinian στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους με πτήσεις περίπου δέκα λεπτών, για μία απόσταση 17 χιλιομέτρων.

7. Η αεροπορική εταιρεία Cayman Airways καλύπτει τη διαδρομή από το Cayman Brac προς το Little Cayman στην Καραϊβική με διάρκεια πτήσης περίπου δέκα λεπτών, για μία απόσταση 19 χιλιομέτρων.

8. Η Ryukyu Air ενώνει τα Minami-Daito και Kita-Daito στην Ιαπωνία με πτήσεις διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών, για μία απόσταση 11 χιλιομέτρων.

9. Η Air Tahiti προσφέρει πτήσεις ανάμεσα στην Papeete και την Moorea στη Γαλλική Πολυνησία με διάρκεια περίπου δεκαπέντε λεπτών, για μία απόσταση 17,7 χιλιομέτρων.

10. Η Aegean ενώνει τα νησιά Κω και Κάλυμνο στην Ελλάδα με πτήσεις που διαρκούν περίπου είκοσι λεπτά, για μία απόσταση 22 χιλιομέτρων.