To full-court press των Μπουλς την σεζόν 1995-1996, όταν η πρώτη γραμμή άμυνας αποτελείτο από Χάρπερ-Τζόρνταν-Πίπεν και η πίσω από Κούκοτς-Ρόντμαν. Η Μέρκελ όταν πρωτοείδε μπροστά της τον Τσίπρα σε Eurogroup. Και οι αναγνώστες του Menshouse όταν έχουμε καιρό να γράψουμε ένα κείμενο με λατρεμένες γραμματικές και συντακτικές «πατάτες» που κάνουν οι μισοί Έλληνες- ου μην και παραπάνω.
Ιδού τα τρία πιο πιεστικά πράγματα στα χρονικά της πίεσης.
Και, εντάξει, για την άμυνα του Σικάγο υπήρχε τρόπος διάσπασης όπως μας έδειξαν, εν μέρει, οι Σόνικς στους τελικούς εκείνης της σεζόν. Για την Γερμανίδα καγκελάριο επίσης υπήρχε «αντίδοτο» («Go back κυρία Μέρκελ»). Για τους αναγνώστες μας δεν υπάρχει το παραμικρό που μπορείς να κάνεις, όταν τα μελίρρυτα μηνύματα στα social media του Mens αρχίζουν να συσσωρεύονται («Τι στον π@υτσο κάνετε ρε μ@λάκες; Κάνα άρθρο για ορθογραφία θα βγάλετε ή θα γ@μηθούμε;»).
Οπότε λατρεμένες κυρίες, λατρεμένοι κύριοι και συμπαθέστατα παιδιά, ετοιμαστείτε για comeback πιο ηχηρό κι απ’ της Κορομηλά (όταν επανέφερε, με μεγάλη επιτυχία, το «Μπράβο Ρούλα» στο Epsilon το 2016).
Αυτή τη φορά το μενού έχει μία έκφραση που την πυροβολούμε κατάστηθα μ’ επαναληπτική καραμπίνα, εν συνεχεία περνάμε από πάνω της με τανκ και στο τέλος της κόβουμε τον λαιμό με κυνηγετικό μαχαίρι. Εν ολίγοις, την «σκοτώνουμε».
Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μια, τρόπον τινά, «ψαγμένη» έκφραση, καθώς υπάρχουν διάφορα… υποκατάστατα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς και που είναι αδύνατο να τους αλλάξουμε τον αδόξαστο.
Σας δίνουμε μία βοήθεια μπας και τη βρείτε μόνη σας: έχει την ίδια σημασία με το «Δεν το πρόσεξα/ μου ξέφυγε».
Κάποιος; Κανείς; Τίποτα; Να την πάρει το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σταύρος Θεοδωράκης και είχε μπει στην βουλή;
Ας είναι: διέλαθε την προσοχή μου.
Σας φαίνεται ότι… διέλαθε και καμιά βίδα από το κεφάλι μας και γράφουμε βλακείες, ε; Ξέρετε τι θα σας απαντούσαμε αν ήμασταν ο Σάκης Αρναούτογλου; «Τον κακό σας τον καιρό!».
Κι εξηγούμαστε: Διαλανθάνω την προσοχή. Τόσο στ’ αρχαία, απ’ όπου προέρχεται η λέξη, όσο και στη λόγια παράδοση, η ορθή χρήση του «διαλανθάνω» είναι με αιτιατική και όχι με γενική.
Το ξέρουμε ότι ένας πασίγνωστος σπορτκάστερ της ελληνικής τηλεόρασης λέει μονίμως «Διέλαθε της προσοχής», αλλά προσοχή: λάθος χρήση του «διέλαθε».
«Διέλαθε την προσοχή της μητέρας του», φερ’ ειπείν, κι ας ελπίσουμε ότι αυτή η αφηρημάδα της μαμάς δε θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Και ναι, ξέρουμε ότι πολλές φορές σας έχουμε ευχαριστήσει προφορικά για το πόσο δοτικοί είστε κι εσείς το εκλάβατε ως «δοτική» με αποτέλεσμα ν’ αρχίσετε τις υπογεγραμμένες, όμως εδώ μιλάμε για αιτιατική.
Ορίστε ένας απλός τρόπος για να μην ξανακάνετε ποτέ των ποτών λάθος με το «διέλαθε»: μην το ξαναχρησιμοποιήσετε εις τον αιώνα τον άπαντα αν δεν είστε σίγουροι. Πείτε «δεν το πρόσεξα, δεν το πήρα χαμπάρι» και ούτω καθεξής.
Αν παρ’ όλ’ αυτά είστε μερακλήδες και θέλετε να μην διαλανθάνει τίποτα την προσοχή σας, διαβάστε προσεκτικά ξανά αυτό το κείμενο (ιδίως το κομμάτι με την Μέρκελ) και κάτι μας λέει πως όλα θα πάνε καλά.
Δεν σας φοβόμαστε εσάς, είστε σαν τους Σόνικς του 1996.
Που, μεταξύ μας, είχαν χάσει στους τελικούς από τους Μπουλς.
Go back κύριε Πέιτον, go back κύριε Κεμπ…