Η σκληρή αλήθεια για το Chaos του Σπύρου Πανόπουλου
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Η σκληρή αλήθεια για το Chaos του Σπύρου Πανόπουλου

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι μέσα στο 2022 το Chaos θα ήταν έτοιμο

Η πρόβλεψη στο αρχικό πλάνο έκανε λόγο για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τότε υποτίθεται ότι θα παρουσιαζόταν το πρώτο ελληνικό υπεραυτοκίνητο από την SP Automotive, την εταιρία του διάσημου πια μηχανικού Σπύρου Πανόπουλου, που έχει φτάσει τους 2,5 εκατομμύρια followers στο Instagram. Είναι ο δεύτερος most followed Έλληνας μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (!) και ασφαλώς το οφείλει στην εκπεφρασμένη πρόθεσή του να κατασκευάσει το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, ονόματι, ως γνωστόν, «Chaos».

Μεταξύ άλλων ο Σπύρος Πανόπουλος είναι εφευρέτης της μεθόδου Anadiaplasis (μέθοδος παραμετρικού σχεδιασμού), ενώ είναι γνωστός παγκοσμίως ως πολλά υποσχόμενος προγραμματιστής και κατασκευαστής αυτοκινήτων. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών με εφαρμογή στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, λογισμικού και υλικού.

Επιπλέον, έχει αναπτύξει και κατασκευάσει τον κινητήρα με την υψηλότερη ογκομετρική απόδοση στον πλανήτη. Είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στους αγώνες drag racing, ενώ εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία η εταιρεία του συνιστά κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για στρατιωτικές, αεροδιαστημικές και ναυτικές εφαρμογές. Τα σχέδια και οι τεχνολογίες του για κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές αυτοκινήτων πρώτης γραμμής.

Η ανακοίνωση του, το 2019, περί κατασκευής ενός hypercar μυθικών διαστάσεων είχε ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τα σχέδια της Spyros Panopoulos Automotive, το αυτοκίνητο προοριζόταν να σπάσει κάθε ρεκόρ ταχύτητας. Είχε εξαγγελθεί ακόμα και ότι θα δημιουργούσε ρεκόρ ταχύτερου γύρου στην περίφημη «Πράσινη Κόλαση» του Nurburgring.

Η εταιρία έχει ανακοινώσει και τις τιμές των δύο εκδόσεων του «Chaos», ενώ είχε φτάσει να ανοίξει φόρμα προπαραγγελίας, καλώντας παν ενδιαφερόμενο να καταχωρήσει τα στοιχεία του για να πάρει σειρά προτεραιότητας! Η… φτηνή έκδοση θα ήταν η Earth Version των 2.000+ ίππων με κόστος 5,5 εκατ. ευρώ και η… τσιμπημένη η Zero Gravity των 3.000+ ίππων κόστους 12,5 εκατ. ευρώ!

Ο Πανόπουλος έχει φροντίσει όλο αυτό το διάστημα να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον του κοινού μέσω αναρτήσεων στα social media. Όπως αυτή του Ιουνίου του 2022 με την οποία εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι «το πιο προηγμένο όχημα όλων των εποχών πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του».

Βεβαίως, κοντεύει να συμπληρωθεί μια πενταετία από την αρχική ανακοίνωση και το «Chaos» είναι άφαντο, με το σκεπτικισμό απέναντι στο υπερφιλόδοξο project να έχει εξελιχθεί από κάποιους σε χλεύη, ειρωνεία και καυστικά σχόλια προς τον εμπνευστή του. Ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν πήραν ποτέ στα σοβαρά το στόχο παραγωγής του πρώτου ultracar που θα γνώριζε η ανθρωπότητα από μια ελληνική εταιρία. Φανταστείτε πόσοι είναι τώρα…

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Σύμφωνα με όσα έχει ο ίδιος δηλώσει, το αυτοκίνητο θα ήταν ήδη στην παραγωγή αν χρησιμοποιούσε αξεσουάρ και ανταλλακτικά από το εξωτερικό. Ωστόσο θέλει, όπως έχει υποστηρίξει, να παραμείνει πιστός σε όσα έχει πει: να φτιάξει δηλαδή ένα όχημα με εξαρτήματα που έχει κατασκευάσει αποκλειστικά στην Ελλάδα και έχουν δημιουργηθεί από 3D εκτυπωτές.

Η σκληρή αλήθεια για το Chaos του Σπύρου Πανόπουλου

Η τελευταία χρονικά είδηση που αφορά την SP Group συνδέεται με ένα story που έκανε στις 13/02 ο Σπύρος Πανόπουλος και μέσω αυτού αναζητούσε προσωπικό. Συγκεκριμένα η αναζήτηση του αφορά τεχνίτες σύνθετων υλικών, τη στιγμή που οι διαρροές από την εταιρία κάνουν λόγο για προσπάθειες που ποτέ δεν έχουν σταματήσει. Μάλιστα το Δεκέμβριο του 2023 ο οραματιστής μηχανικός ανέβασε μια φωτογραφία στα social media, που όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε περιοδικό αυτοκίνητου, αποτύπωνε το εμπρός τμήμα του «Chaos», όπως φαινόταν από τη θέση του οδηγού. Ο συντάκτης μας ενημέρωνε τότε ότι στο κέντρο του ταμπλό διακρίνονταν αναρτήσεις τιτανίου, που έχουν κατασκευαστεί σε 3d εκτυπωτή.

Και το μυστήριο συνεχίζεται…