Σοβαρά μετά και από αυτό υπάρχουν κάποιοι που ακόμα αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή;
Βρείτε μας στο

Η κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας, τη νιώθουμε τα τελευταία χρόνια στο πετσί μας, στις εναλλαγές των εποχών, στη θερμοκρασία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, την ξηρασία, παρόλα αυτά υπάρχουν οι σταθερά κολλημένοι αμφισβητίες της που αντιπαραβάλλουν μία θερμοκρασία από το παρελθόν ή ένα στατιστικό από ένα θερμό καλοκαίρι πριν 35 χρόνια για να αποδείξουν ότι όλα αυτά περί κλιματικής αλλαγής είναι μπούρδες και θεωρίες.

Τα νούμερα όμως από πραγματικές επιστημονικές έρευνες δεν μπορούν, δυστυχώς για την ανθρωπότητα να αμφισβητηθούν. Είναι και απόλυτα και συνταρακτικά αν αναλογιστούμε τι έγινε την τελευταία δεκαετία και τι είναι αυτό που έρχεται τις επόμενες. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus και της ανάλυσης της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στην οποία φαίνεται ότι ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα θεωρείται ο θερμότερος που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά δεδομένα από τον χειμώνα του 2023-2024 (Δεκέμβριος 2023, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2024)υπήρξαν επανειλημμένα μεγάλα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες υπερέβαιναν σημαντικά τις συνήθεις για την εποχή τους.

Οι πληροφορίες που αντλούμε από meteo.gr δείχνουν, πέραν από κάθε αμφισβήτηση, ότι ο χειμώνας του 2023-2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας τον χειμώνα του 2015-2016. Μάλιστα, ίσως ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 6 θερμότεροι χειμώνες όλων των εποχών που σημαίνει ότι ο φετινός χειμώνας δεν είναι μία εξαίρεση μέσα σε βάθος δεκαετίας αλλά πλέον κάτι πολύ σύνηθες.

Σύμφωνα με την ίδια μάλιστα έρευνα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του χειμώνα παρουσιάζει άνοδο κατά 1.8 °C.

Σοβαρά μετά και από αυτό υπάρχουν κάποιοι που ακόμα αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή;

Η παρακάτω εικόνα μάλιστα είναι ενδεικτική καθώς όπως αναφέρει το meteo.gr, σε αυτήν φαίνεται η απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα. Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον χειμώνα του 2023-2024 κυμάνθηκε κατά 2-3 °C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 °C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +0.5 °C.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Σοβαρά μετά και από αυτό υπάρχουν κάποιοι που ακόμα αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή;