Όσο και αν ακούγεται παράξενο, επτά στους οκτώ κατοίκους του πλανήτη εξακολουθούν να μη μιλούν αγγλικά. Έτσι, οι επιλογές τους ξεκινούν από την παντομίμα και τελειώνουν στο GoogleTranslate πριν από κάποια παραγγελία σε εστιατόριο. Ή μήπως όχι; Στην πραγματικότητα, σε λίγα χρόνια ίσως να μην χρειάζεται να ξέρει κανείς γρι αγγλικά για να συνεννοηθεί άψογα με έναν… Άγγλο.
Ήδη έχει εφευρεθεί λογισμικό εφαρμοσμένο στα κινητά τηλέφωνα που μπορεί να λειτουργήσει σε πραγματικό χρόνο ως διερμηνέας σε μια συνομιλία. Μπορεί να πει κανείς κάποιες προτάσεις στη γλώσσα του και αυτές να μεταφραστούν αυτόματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς η υπέρβαση του γλωσσικού φράγματος είναι μια διαδικασία που βρίσκεται ακόμα στην αρχή και τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε καταστάσεις που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Η διαρκής εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας επιτρέψει να συντάσσουμε πολλές προτάσεις μαζί και αυτές να μεταφράζονται αυτόματα στη γλώσσα επιλογής μας.
Το ChatGPT προσφέρει ήδη σε επίπεδο μετάφρασης πολύ πιο εξελιγμένη υπηρεσία από το GoogleTranslate. Η δοκιμαστική χρήση της εφαρμογής τους προηγούμενους μήνες έδειξε ότι δεν είναι μόνο οι καθηγητές ξένων γλωσσών που νιώθουν απειλή. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, από κειμενογράφους διαφημίσεων και δημοσιογράφους έως traders της Wall Street και πωλητές, ενδεχομένως να αναγκαστούν σύντομα να αλλάξουν δουλειά.
Η τεχνητή νοημοσύνη διακρίνεται για την ικανότητά της να εκτελεί καθήκοντα που προηγουμένως απαιτούσαν ανθρώπινη ευφυΐα. Ως εκ τούτου, η επίδραση της στην αγορά εργασίας είναι αναπόφευκτη και προϊόντος του χρόνου η εξάπλωση της αναμένεται να επιφέρει σεισμικές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία.
Προς επίρρωση αυτού, μια σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) του Ηνωμένου Βασιλείου εξήγαγε ιδιαίτερα ανησυχητικά συμπεράσματα, εκτιμώντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 8 εκατομμυρίων θέσεων μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της κατάργησης ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων.
Όπως σημειώνει το εν λόγω Think Tank, όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, που έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν και να αυτοματοποιούν καθημερινές εργασίες, δημιουργώντας κείμενο, δεδομένα και κώδικα λογισμικού. Περισσότερο εκτεθειμένες, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, είναι οι θέσεις εργασίας αρχικού επιπέδου, μερικής απασχόλησης και οι διοικητικές θέσεις εργασίας, ενώ πιο ευάλωτοι προβλέπεται να είναι οι ανειδίκευτοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής εκπαίδευσης.
Το IPPR ανέλυσε 22.000 θέσεις εργασίες στην οικονομία που καλύπτουν κάθε τύπο δουλειάς και εκτιμά ότι το 11% των εργασιών που εκτελούν σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτές αφορούν κυρίως γνωστικά καθήκοντα ρουτίνας, όπως θέσεις διαχείρισης βάσεων δεδομένων, απογραφής και προγραμματισμού, καθώς και μερικής απασχόλησης στη γραμματειακή εργασία, τη διοίκηση και την εξυπηρέτηση πελατών.
Ωστόσο αυτή είναι μόνο η αρχή. Ένα δεύτερο, μαζικότερο, κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για το 59% των καθηκόντων (!), καθώς οι τεχνολογίες αναπτύσσονται για να χειρίζονται όλο και πιο πολύπλοκες διαδικασίες.
Σε αυτό το δεύτερο κύμα αναμένεται να απειληθούν όλο και πιο υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μέσω της επιρροής της συγγραφής κειμένων και του γραφιστικού σχεδιασμού.
Ιδιαίτερα αρνητικός πιθανολογείται ότι θα είναι ο αντίκτυπος στις γυναίκες, καθώς καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό στα πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα, όπως τα γραμματειακά και διοικητικά επαγγέλματα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι άνεργοι είναι πάρα πολλοί και σε συγκεκριμένους τομείς μόνο αυτοί που θα αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους μέσω της επανεκπαίδευσής τους, θα καταφέρουν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Υπάρχει βεβαίως και η άλλη όψη του νομίσματος. Η αλματώδης αύξηση της παραγωγικότητας που υπόσχεται η χρήση της νέας τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 15 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας, δημιουργώντας μια νέα ανάγκη για ειδικευμένους εργαζομένους – επαγγελματίες με την ικανότητα να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν το καλύτερο από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το Forbes, πρόκειται για 12 νέες ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα με τη δημιουργία, ανάπτυξη και συντήρηση των αγωγών τεχνητής νοημοσύνης.