Φαντάζει σαν σκηνικό τροπικής ζούγκλας ή σαν σκηνή από την ταινία Jumanji όπου μία μαγική ζαριά σε ένα μαγεμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ζωντάνευε άγρια ζώα φέρνοντάς τα μέσα στον αστικό ιστό. Κάπως έτσι είναι η εικόνα των πολλών μικρών πράσινων φασαριόζικων παπαγάλων που συναντάει κανείς στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.
Τα πράσινα παπαγαλάκια της Θεσσαλονίκη ονομάζονται και Δαχτυλιδολαίμηδες Ψιττακίσκοι (Psittacula krameri) και ζουν εδώ και 25 περίπου χρόνια σε μεγάλες αποικίες στο ρέμα της Πυλαίας, στα Κωνσταντινουπολίτικα, στα πάρκα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στην παραλία, κυρίως στο πάρκο Ξαρχάκου, στην περιοχή του δημαρχείου και εντός της ΔΕΘ, στο γήπεδο της Τούμπας,. Πώς όμως εμφανίστηκαν και μεγάλωσε τόσο πολύ ο πληθυσμός τους, επιβαλλόμενα στα άλλα είδη της πανίδας;
Η Συντονίστρια Επικοινωνίας – Ενημέρωσης στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ρούλα Τρίγκου μιλώντας στο ThessToday.gr είχε αναφέρει «Τα πουλιά που βρέθηκαν στην Ελλάδα προέρχονται από εμπόριο άγριας ζωής. Ειδικά στην Αθήνα γνωρίζουμε ότι πριν από 25 χρόνια η πρώτη αποικία ήταν κοντά στη Γλυφάδα από πουλιά τα οποία ξέφυγαν από μια παρτίδα εμπορίου άγριας ζωής στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κάποια άλλα είδη προέρχονται επίσης από άτομα τα οποία απελευθερώθηκαν ή ξέφυγαν. Πιθανώς κάποια πουλιά και στη Θεσσαλονίκη να ξέφυγαν από αιχμαλωσία και να δημιούργησαν αποικίες έξω. Πάντως η απελευθέρωση ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο,
(…)Ζουν σε ένα αλλοτριωμένο περιβάλλον το οποίο μοιράζονται με δεκαοχτούρες, σπουργίτια, κουνούπια κ.ά. από την Ανατολή, μυρμήγκια από την Αργεντινή αλλά και εξωτικά φυτά από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πλέον στις πόλεις βλέπουμε μια μικτή κατάσταση με είδη και αυτόχθονα και ξενικά. Είναι μια εικόνα παγκοσμιοποίησης στον κόσμο των πουλιών, θα μπορούσαμε να πούμε. Οι εξωτικοί παπαγάλοι αναζητούν τροφή σε ασιατικές μελίες, λιγούστρα από την Άπω Ανατολή, νεραντζιές από το Βιετνάμ, φοίνικες από τη Αμερική κ.λπ., ενώ κουρνιάζουν κατά προτίμηση σε ευκαλύπτους από την Αυστραλία».
Ο συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Λευτέρης Σταύρακας, μιλώντας πριν λίγα χρόνια στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.
«Φτάνουν μέχρι και στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Δεν είναι πουλιά αποκλειστικά τροπικά. Έχουν μεγάλες αντοχές στο κρύο. Το μόνο που θέλουν είναι τροφή. Αν έχουν τροφή αντέχουν το κρύο. (Στην Ελλάδα) τρέφονται με καρπούς δέντρων όπως τα κυπαρίσσια ή τα καλλωπιστικά δέντρα.
Ενώ για την επικράτησή τους έναντι των άλλων ειδών είχε συμπληρώσει: «Οι δρυοκολάπτες φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη, τρυπούν τη φωλιά τους σε έναν κορμό δέντρου και αν την ίδια φωλιά την διεκδικήσουν οι παπαγάλοι το πιο πιθανό είναι να την κερδίσουν γιατί λειτουργούν σε ομάδα, οι δρυοκολάπτες δεν σχηματίζουν κοπάδι, είναι απλά το ζευγάρι των πουλιών».
Ο πληθυσμός των πράσινων άγριων παπαγάλων έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διεξάγει απογραφή με σκοπό να υπολογιστεί το εύρος της εισβολής τους στον γεωγραφικό χώρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις όπως στη Ρόδο και στην Κρήτη.