Άγιος Βαλεντίνος: Μάλλον δεν θες να ξέρεις την πραγματική, πονεμένη ιστορία του
Βρείτε μας στο

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μια πονεμένη ιστορία. Και ο πόνος δεν αφορά μόνο εσένα και την τσέπη σου, που σήμερα θα χρειαστεί να δώσει το κάτι παραπάνω για ρομαντικό δείπνο (όχι η σουβλακερί της γειτονιάς δεν θεωρείται ιδανικό μέρος για τέτοιο), εσώρουχα που τρώγονται και άλλα τέτοια παραδοσιακά εδέσματα που συνδέονται με τη γιορτή.

Υπάρχει και ο πόνος του ίδιου του Αγίου, βοήθειά σας, ο οποίος σύμφωνα με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, δεν έφυγε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από αυτό τον μάταιο κόσμο. Αν και οι ιστορικοί θεωρούν πως μάλλον πίσω από το βιογραφικό του κρύβονται τουλάχιστον 2-3 με το ίδιο όνομα που έζησαν πριν από 1800 χρόνια, συμφωνούν ότι το τέλος όλων τους ήρθε μετά από μπόλικο ξύλο (ιδανικό τιπ για όσους σκέφτονται να βάλουν σαδομαζό στοιχεία στην ερωτική τους ζωή αρχής γενομένης από απόψε). Στην πορεία ακολούθησε και αποκεφαλισμός, κάτι που καλό θα ήταν να το αφήσετε ως ιδέα μακριά, ώστε να αποφύγετε τα αίματα και τα μπλεξίματα με το νόμο και τη δικαιοσύνη.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό και από τις αντοχές που επέδειξε ο Άγιος στο ξύλο και κάνουν ακόμη και τον Ρόκι Μπαλμπόα να μοιάζει με παιδούλα, είναι το σε πόσα μέρη πιστεύεται ότι υπάρχουν λείψανά του. Το να πει κανείς πως ο Βαλεντίνος έγινε κομμάτια για εμάς δεν είναι υπερβολή.

Μια πρόχειρη έρευνα δείχνει πως υπάρχουν καμιά δεκαριά σημεία σε όλη την Ευρώπη που υποστηρίζουν πως διαθέτουν κάτι από αυτόν. Και μπορεί η ελληνορθόδοξη εκκλησία να μην τον παραδέχεται και να μην του δίνει θέση στο δικό της Hall Of Fame, δηλαδή το εορτολόγιο, αλλά σε ελληνικό έδαφος θεωρείται πως βρίσκεται το λείψανό του. Και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά το 1907, ένα χρόνο πριν την ίδρυση του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στα αθλητικά (ειδικά στο μπάσκετ) οι αχώνευτοι Ισπανοί τα θέλουν όλα δικά τους. Έτσι, μια εκκλησία στη Μαδρίτη υποστηρίζει ότι αυτή έχει το «real deal» και πως μάλιστα ήταν δώρο του Πάπα στον βασιλιά Κάρλος τον 4ο από το 1700. Κι επειδή οι Ίβηρες σε θέματα μάρκετινγκ είναι πολύ μπροστά, από το 1984 και μετά είναι προσβάσιμα επί 24ώρου βάσεως επτά μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο και μία παραπάνω τα δίσεκτα έτη που οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως δεν είναι καλό να παντρεύεται ο κόσμος. Ίσως επειδή πέφτει πάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το EURO. Σ’ αυτό η επιστήμη δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση.

Άγιος Βαλεντίνος: Μάλλον δεν θες να ξέρεις την πραγματική, πονεμένη ιστορία του

Πάντως, το 1836 (ίσως κατά τη διάρκεια ενός spring cleaning) ένας άλλος Πάπας, ο Γρηγόριος ο 16ος (στη Σούπερ Λιγκ θα ήταν στην ουρά της βαθμολογίας και πρώτο φαβορί για υποβιβασμό), διαπίστωσε πως κάτι είχε περισσέψει από αυτά που είχε δώσει ο προκάτοχός του στους Ισπανούς. ‘Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει μια εκκλησία στο Δουβλίνο, που το πάει ένα βήμα παραπάνω. Εκτός από λείψανα, διαθέτει κι ένα μικρό δοχείο με λίγο από το αίμα του, αλλά και μια επιστολή που πιστοποιεί πως τα παραπάνω είναι όντως του Αγίου Βαλεντίνου, την οποία τρίβει στα μούτρα των υπολοίπων.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Η Ρώμη κράτησε πάντως το καλύτερο για την ίδια. Στην εκκλησία της Santa Maria στο Κοσμεντίν εκτίθεται αυτό που πιστεύεται πως είναι η κάρα του Αγίου της αγάπης, εικόνα που καλό είναι να μην έχετε στο μυαλό σας απόψε. Όπως και να το κάνουμε, τίποτα που να συνδέεται με την εκκλησία δεν θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό και το ίδιο ισχύει ακόμη και για τον ίδιο τον Βαλεντίνο, τουλάχιστον στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Άγιος Βαλεντίνος: Μάλλον δεν θες να ξέρεις την πραγματική, πονεμένη ιστορία του

Παρόλα αυτά, σωστά μαντέψατε, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κέλμνο της Πολωνίας λέει πως ένα μικρό κομμάτι του κρανίου βρίσκεται εκεί, ενώ ακόμη και πρόσφατα -το 2003- πλάκωσαν και οι Τσέχοι λέγοντας κι αυτοί με τη σειρά τους πως ανακάλυψαν πως κάτι είχαν κι εκείνοι από τον Άγιο Βαλεντίνο, που φαίνεται πως έχει γίνει χίλια κομμάτια για να βολέψει τις μισές καθολικές εκκλησίες του πλανήτη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη λειψανοθήκη του Ροκμόρ στη Γαλλία, τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη, ένα ξωκλήσι στο Μπαλζάν της Μάλτας (που είχε και το radio Valentine στην πόλη μέχρι που έκλεισε το 2006), τη Γλασκώβη, ακόμη και το Μπέρμιγχαμ.

Θα μου πεις, μέρα που είναι, είναι ανάγκη να μας τσαμπουνάς τόσες άχρηστες πληροφορίες; Η απάντηση είναι «ναι». Σε περίπτωση που στο παρελθόν έχεις κάψει όλες τις ψεύτικες δικαιολογίες που είχες χρησιμοποιήσει προκειμένου να αποφύγεις νερόβραστες βραδιές όπως η αποψινή. Εντελώς τυχαία μπορείς να αλλάξεις το θέμα συζήτησης και να πεις «περίεργο που το ανάφερες, αλλά διάβασα σήμερα κάποια πράγματα για τον Άγιο Βαλεντίνο που…» και να το γυρίσεις στην σπλατεριά με τα διάσπαρτα κομμάτια του σε όλη την Ευρώπη. Ποιος ξέρει, ίσως έτσι την γλιτώσεις. Για το πώς θα βρεις μετά μόνος την άκρη σου, υπάρχουν λύσεις σαν αυτήν που αναλύει ο αείμνηστος Κώστας Τσάκωνας. Πονάει λίγο, αλλά είπαμε, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι γενικά μια πονεμένη ιστορία.