Το πιο εξοργιστικό ορθογραφικό: Η λέξη με τα 4 γράμματα που 7/10 Έλληνες «δολοφονούν» ακόμα
Βρείτε μας στο

To βλέπουμε καθημερινά γραμμένο γύρω μας, τις περισσότερες από αυτές λάθος. Ειδικότερα μετά την μαζική εξάπλωση των social media σε ανθρώπους κάθε μαθησιακού και κάθε ηλικιακού επιπέδου, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μία ανάρτηση, ένα σχόλιο, ένα story με λεζάντα και να χρησιμοποιήσει τη λέξη που έχει γίνει εφιάλτης για τα μάτια όσων ξέρουν τη σωστή ορθογραφία της για συγκεκριμένη ετυμολογία και σημασία. Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, αναφερόμαστε στη λέξη «γλύφω».

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι σας την έχετε δει γραμμένη έτσι σε περιπτώσεις που κάποιος θέλει να γράψει για κάποιον ότι είναι υπερβολικά κόλακας, δουλοπρεπής, κάποιος που συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να κερδίσει την εύνοια, συνήθως κάποιου ανώτερού του. Αυτή όμως η γραφή, με τη συγκεκριμένη σημασία, είναι λάθος.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η σωστή γραφή της λέξης είναι «γλείφω». Ο τύπος «γλείφω» προκύπτει από το αρχαίο ρήμα «ἐκλείχω» (< αρχαία ελληνική ἐκ- + λείχω) και σημαίνει σύρω τη γλώσσα μου πάνω σε κάτι, απομακρύνω κάτι με τη γλώσσα ή και το χρησιμοποιούμε μεταφορικά όταν πρόκειται για κύματα, για φλόγες (π.χ. οι γλώσσες έγλειψαν τα πρώτα σπίτια του χωριού) ή και για όποιον συμπεριφέρεται με υπερβολική δουλοπρέπεια πχ ο δημοσιογράφος γλείφει τον πολιτικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Οι λέξεις γλείφτης, γλειφιτζούρι προκύπτουν από το γλείφω.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί ότι η λέξη «γλύφω» υπάρχει κανονικά και σημαίνει λαξεύω σε σκληρή ύλη. Είναι συνώνυμο του ρήματος «σμιλεύω». Από τον εν λόγω τύπο προκύπτουν οι λέξεις γλύπτης, γλυφίδα οι οποίες χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο στα Νέα Ελληνικά σε σχέση με το ρήμα γλύφω.

Εξάλλου η λέξη γλείφω που χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο έχει 109.000 αποτελέσματα στην Google ενώ το γλύφω παρότι χρησιμοποιείται ελάχιστα στα νέα ελληνικά έχει 51.000 αποτελέσματα και βάζουμε στοίχημα ότι πολλά από αυτά είναι με το ρήμα να χρησιμοποιείται γραμμένο έχοντας τη σημασία του «γλείφω».

Παρόλα αυτά το γλύφω υπάρχει, έχει διαφορετική ετυμολογία και σημασία από το γλείφω όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των λαθών γίνεται διαλέγοντας το λάθος «γλύφω» εκεί που θα έπρεπε να μπει το «γλείφω». Από την άλλη πλευρά πολύ δύσκολα θα δεις να γράφεται «γλείφτης», δηλαδή η λέξη γλύπτης λάθος.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...