Απ’ το 12 πηγαίνουν στο 14: Εσύ ξέρεις γιατί δεν θα βρεις σχεδόν ποτέ το 13 στις διαθέσιμες θέσεις των αεροπλάνων;
Βρείτε μας στο

Πολλές αεροπορικές εταιρείες αδιαφορούν. Άλλες, όμως, έχουν προτιμήσει να ενδώσουν στην ανάγκη πολλών ανθρώπων να ζουν στη βάση προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών. Κι έτσι σε αυτές δεν θα βρείτε ποτέ αριθμημένη την σειρά 13, αφού σε πολλούς πολιτισμούς αυτός το νούμερο είναι συνυφασμένο με γρουσουζιά και κακοτυχία.

Όπως και να το κάνουμε είναι δύσκολο να φανταστείς πως η πτήση ενός τεχνολογικού θαύματος, όπως είναι τα σύγχρονα αεροπλάνα, εξαρτάται από οτιδήποτε άλλο πέρα από τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Κι όμως ανάμεσα σε ένα σωρό άλλους αριθμούς που πραγματικά κάνουν την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε ένα αεροσκάφος, κάποιοι προσθέτουν και το 13.

Η προκατάληψη, λοιπόν, κάνει πολλούς επιβάτες να μην επιθυμούν να καθίσουν σε θέση της σειράς 13, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να τους κάνουν το χατίρι και να αριθμούν τις σειρές, περνώντας απευθείας από το 12 στο 14. Τώρα, το τι κάνει το 12 και το 14 πιο ασφαλές από το 13 στο μυαλό αυτών των ανθρώπων, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Αυτό θέλουν. Και ορισμένες εταιρείες μάλλον σκέφτονται «ο.κ, δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε πελάτες για κάτι τέτοιο», οπότε… αντίο σειρά και θέση 13!

Απ’ το 12 πηγαίνουν στο 14: Εσύ ξέρεις γιατί δεν θα βρεις σχεδόν ποτέ το 13 στις διαθέσιμες θέσεις των αεροπλάνων;

Στην Ευρώπη μεγάλοι αερομεταφορείς, όπως η Air France, η Ryanair και η Virgin Atlantic ακολουθούν την συγκεκριμένη πρακτική, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει σημασία το αν πρόκειται για low cost ή όχι εταιρεία. Αντίθετα, η British Airways και η Easy Jet, ανάμεσα σε άλλες, έχουν κανονική αρίθμηση συμπεριλαμβάνοντας και το 13.

Πάντως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μάλλον απίθανο να ταξιδέψεις σε αυτή τη σειρά, αφού στην μεγάλη πλειοψηφία των αεροσκαφών δεν υπάρχει 13, με λίγες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η Delta Airlines. Άλλες κολοσσοί σαν Qatar Airways και την Emirates, ακολουθούν ανάλογη πολιτική και δεν διαθέτουν εισιτήρια για την 13η σειρά.

Ωστόσο υπάρχει μία εταιρεία που το προχωράει ακόμη περισσότερο. Η γερμανική Lufthansa. Σε κάποιους άλλους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής μας Ιταλίας και της Βραζιλίας, «άτυχο» και γρουσούζικο θεωρείται ένα άλλο νούμερο. Το 17… Και η Lufthansa, για να τα έχει καλά και με αυτούς, αποφάσισε να εξαφανίσει την σειρά 17, όπως και την 13!

Απ’ το 12 πηγαίνουν στο 14: Εσύ ξέρεις γιατί δεν θα βρεις σχεδόν ποτέ το 13 στις διαθέσιμες θέσεις των αεροπλάνων;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;