Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης διορθώνει στα ελληνικά τα γηπεδικά συνθήματα (Pics)
Βρείτε μας στο

Ήρθε η στιγμή να τελειώσουμε και αυτό το κουραστικό, πολυσύχναστο και ευρέως διαδεδομένο λάθος, το οποίο στα social media γιγαντώθηκε και λόγω χρήσης αυτόματων διορθωτών κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης. Και αυτό γιατί οι δύο λέξεις που μπερδεύονται είναι ομόηχες.

Το μπέρδεμα ανάμεσα στο «πολύ» και το «πολλή» είναι συχνό γιατί ακούγονται παρόμοια και η χρήση τους απαιτεί γνώση της γραμματικής των ουσιαστικών που συνοδεύουν. Λόγω της συχνότητας με την οποία χρησιμοποιούνται αυτές οι λέξεις, το λάθος γίνεται πιο έντονο και πιο εμφανές. Η συχνή χρήση οδηγεί σε περισσότερες ευκαιρίες για λάθη και παρανοήσεις.

Για να μειωθεί το μπέρδεμα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις βασικές γραμματικές αρχές που αφορούν το γένος των ουσιαστικών και τη λειτουργία των λέξεων ως επίθετα ή επιρρήματα. Επίσης, η εξάσκηση και η προσεκτική παρατήρηση κατά την ανάγνωση και τη γραφή μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση και σωστή χρήση αυτών των λέξεων.

Στα ελληνικά, η διαφορά ανάμεσα στο «πολύ» και το «πολλή» αφορά τον αριθμό και το γένος του ουσιαστικού που περιγράφουν.

Πολύ

  • Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι σε μεγάλο βαθμό ή ποσότητα όταν το ουσιαστικό είναι ουδέτερο γένους.
  • Το «πολύ» χρησιμοποιείται και ως επίρρημα, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει αμετάβλητο ανεξάρτητα από το ουσιαστικό που ακολουθεί. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον σύγχυση, ειδικά όταν οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι αν χρησιμοποιούν τη λέξη ως επίρρημα ή ως επίθετο.
    • Παράδειγμα ως επίρρημα: Διαβάζει πολύ.
    • Παράδειγμα ως επίθετο: Έχει πολύ φαγητό.

Πολλή

Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι σε μεγάλο βαθμό ή ποσότητα όταν το ουσιαστικό είναι θηλυκού γένους.

Παράδειγμα:

    • Θηλυκό ουσιαστικό: Έχω πολλή δουλειά.

Αυτές οι λέξεις προσαρμόζονται στο γένος και τον αριθμό του ουσιαστικού που περιγράφουν για να αποδώσουν σωστά την έννοια της ποσότητας ή του βαθμού.

«Και ουδεμίαν άλλη απαίτησιν έχω»: Ο βαρύς όρκος στο συμβόλαιο του Σταυρίδη που τον εξαθλίωσε οικονομικά, ενώ άλλοι πλούτιζαν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Και ουδεμίαν άλλη απαίτησιν έχω»: Ο βαρύς όρκος στο συμβόλαιο του Σταυρίδη που τον εξαθλίωσε οικονομικά, ενώ άλλοι πλού