Μυρίζει σαν φράουλα, ξεγελάει: Το νέο ναρκωτικό «πολυτελείας» που κάνει θραύση στη νεολαία τρομάζει την Ευρώπη
Βρείτε μας στο

Τον Αύγουστο του 2023 η αστυνομία της Μυκόνου έκανε έφοδο σε χώρο όπου είχε διοργανωθεί πάρτι με 300 καλεσμένους και εντόπισε ένα σπάνιο τότε για την Ελλάδα ναρκωτικό. Ήταν η λεγόμενη ροζ κοκαΐνη, ένα σκληρό, ισχυρό ναρκωτικό, που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς την τελευταία τριετία στην Ευρώπη.

Η πρώτη φορά που έκανε την εμφάνιση του στη χώρα μας ήταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και πάλι στη Μύκονο. Η Δίωξη τότε είχε βγάλει γρήγορα εκτός δράσης το κύκλωμα που διακινούσε το λεγόμενο και «ναρκωτικό των πλουσίων», το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα μεταξύ των συνθετικών οπιοειδών που κάνουν θραύση τον τελευταίο καιρό σε κοσμικές εκδηλώσεις και έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρχές σε όλη την Ευρώπη.

Η «ροζ κοκαΐνη» αποτελεί ένα παράδειγμα της πιο εξελιγμένης εμπορίας συνθετικών ουσιών στους χρήστες, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν την παραμικρή ιδέα των χημικών ουσιών που πραγματικά καταναλώνουν.

Έως και πριν από κάποιο καιρό η ουσία ανιχνευόταν κατά κόρον στην αμερικανική ήπειρο – Κολομβία και Μεξικό είναι οι «πατρίδες» της – πλέον όμως εμφανίζεται και σε τμήματα της αγοράς ναρκωτικών της Ε.Ε.

Πρόκειται για μια μπίζνα που αποφέρει τεράστια κέρδη στους εμπόρους, καθώς πωλείται σε όρους απόλυτης αισχροκέρδειας.

Το μόνο κοινό που έχει με την κοκαΐνη το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι το όνομα. Πρόκειται για ένα τυπικό τριφασικό ναρκωτικό, ένα μείγμα κεταμίνης με διεγερτικά όπως το ecstasy (στην προκειμένη περίπτωση) ή το speed, ένα είδος αμφεταμίνης. Θεωρείται ουσία πολυτελείας για εύπορους και πωλείται από 90 έως 120 ευρώ το γραμμάριο. Η ίδια ποσότητα συνηθισμένης κοκαΐνης κοστίζει περίπου 70 ευρώ. Αλλά η ροζ κοκαΐνη δεν είναι ούτε κοκαΐνη, ούτε πολυτέλεια. Είναι ένα κοκτέιλ από διάφορα φθηνότερα ναρκωτικά. Το μάρκετινγκ έχει κάνει θαύματα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και για αυτό ευθύνεται η προσθήκη ροζ χρώματος και μια μικρή μυρωδιά φράουλας. Φυσικά και η (παραπλανητική) ονομασία. Οι έμποροι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι πελάτες μπερδεύουν τη μία ουσία με την άλλη και εκτοξεύουν το κόστος, ανεξάρτητα από το είδος του ναρκωτικού.

Πάντως στην Ευρώπη κυκλοφορεί και με τα ονόματα tucibi, tusi και ροζ σκόνη. Καταναλώνεται κυρίως σε χώρους ηλεκτρονικής μουσικής, νυχτερινά κέντρα και πάρτι, με το target group να είναι κατά βάση νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Τα πιο συχνά συμπτώματα της κατανάλωσης του είναι η αρτηριακή υπέρταση, η ταχυκαρδία, οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, ο έμετος, η θολή όραση, η αϋπνία και οι επιληπτικές κρίσεις. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές εικόνες άγχους και κατάθλιψης, ψύχωσης, αποπροσανατολισμού, αλλαγών προσωπικότητας και καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές προσβολές ή αρρυθμίες.

«Ποιος μπορεί να σκέφτηκε, κάτι τόσο άθλιο;»: Η χειρότερη ερώτηση στην ιστορία του «Εκατομμυριούχου» που έκανε έξαλλο το κοινό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ποιος μπορεί να σκέφτηκε, κάτι τόσο άθλιο;»: Η χειρότερη ερώτηση στην ιστορία του «Εκατομμυριούχου» που έκανε έξαλλο το

Σε φετινή έκθεση αναφέρεται πως έως το τέλος του 2023, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) παρακολουθούσε περίπου 950 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Από αυτές οι 26 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2023. Έξι από τα επτά νέα συνθετικά που καταγράφηκαν πέρσι για πρώτη φορά στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε. (ΣΕΠ) ήταν νιταζίνες, οι οποίες ευθύνονται για την απότομη αύξηση θανάτων σε Εσθονία και Λετονία. Η νιταζίνη έχει ανιχνευθεί σε φαρμακευτικά προϊόντα απομίμησης στην αγορά ναρκωτικών και πωλείται μερικές φορές ως «συνθετική ηρωίνη».

Οι νέες συνθετικές ουσίες που παρασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια με σκοπό να μιμούνται τις επιδράσεις των παραδοσιακών ουσιών, θα μπορούσαν και να χαρακτηριστούν και ως η πιο σάπια όψη του καπιταλιστικού συστήματος. Αφενός διότι προκύπτουν από τα ακριβά γούστα αποκλειστικά πλουσίων, αφετέρου διότι δείχνουν ότι η κατηφόρα της ανθρώπινης ηθικής δεν έχει κανένα όριο όταν διακύβευμα είναι το εύκολο κέρδος.