246% αύξηση εντός 3ετίας: Η πιο καλοκαιρινή απλή απόλαυση έγινε και αυτή είδος πολυτελείας
Βρείτε μας στο

Το παγωτό παγωτάκι αναμένεται να πουν οι Έλληνες καταναλωτές, αλλά και οι εκατομμύρια τουρίστες της χώρας, για το πιο διαδεδομένο καλοκαιρινό γλύκισμα, μετά τις ανατιμήσεις που δεν μπορούν πια να χαρακτηριστούν απλά φωτιά αφού από το 2021 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις έφτασαν μέχρι και το 246%. Δε μιλάμε για φωτιά αλλά για πυρηνική έκρηξη.

Οι ανατιμήσεις στην τιμή του παγωτού στην Ελλάδα από το 2021 μέχρι το 2024 οφείλονται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής και διανομής. Οι τιμές των πρώτων υλών όπως το γάλα, η ζάχαρη και τα φρούτα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι ανατιμήσεις αυτές επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις καιρικές συνθήκες και τη ζήτηση.

Το κόστος της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα) έχει αυξηθεί, επηρεάζοντας άμεσα το κόστος λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων και της ψυκτικής αλυσίδας που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του παγωτού. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους μεταφοράς των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τελικού κόστους των παγωτών στα σημεία πώλησης.

Δεν υπάρχουν πια: Τα 2 παγωτά της ΕΒΓΑ και της ΔΕΛΤΑ που τα αγόραζαν όλοι, αλλά κανείς δεν θυμάται τη γεύση τους

Ο γενικότερος πληθωρισμός στην οικονομία έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του παγωτού. Η αυξημένη ζήτηση για παγωτό, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί επίσης να συμβάλλει στις αυξήσεις τιμών. Η ζήτηση ενισχύθηκε από την άνοδο του τουρισμού μετά την πανδημία, καθώς οι τουρίστες αποτελούν σημαντικό τμήμα της αγοράς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι τιμές του παγωτού στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2023 έως το 2024. Ειδικότερα, η τιμή μιας μπάλας παγωτού σε κυπελάκι για απλές γεύσεις, όπως βανίλια και σοκολάτα, ήταν το 2023 από 2,50 έως 3,20 ευρώ. Το 2024 η τιμή αυτή ανέβηκε σε 3 έως 4,5 ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 0,50 έως 1,30 ευρώ ανά μπάλα​.

Για τις παρφέ γεύσεις που περιέχουν ξηρούς καρπούς, φρούτα ή κομμάτια σοκολάτας, υπήρξε μια επιπλέον αύξηση της τάξης των 0,20 ευρώ. Οι τιμές για το χύμα παγωτό αυξήθηκαν από 8-10 ευρώ το κιλό το 2023 σε 12-16 ευρώ το 2024. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά που θα πλήρωνε 10-12,80 ευρώ για τέσσερις μπάλες παγωτού το 2023, το 2024 θα χρειαστεί να πληρώσει 12-16 ευρώ.

Απλησίαστο φαίνεται πως είναι και το συσκευασμένο παγωτό των εταιρειών σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ. Στο ίδιο ρεπορτάζ του Mega καταγράφηκαν οι ακόλουθες τιμές σε συσκευασμένα παγωτά:

246% αύξηση εντός 3ετίας: Η πιο καλοκαιρινή απλή απόλαυση έγινε και αυτή είδος πολυτελείας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Λιώνει στο στόμα, αλλά δεν ενδείκνυται για υγιεινή διατροφή: Το ελληνικό φαγητό – όνειρο που οι ξένοι απορούν πώς το τρώ
  • Ξυλάκι: 2.80€ – 3.20€
  • Κυπελάκι: 2.50€ στα 3.00€
  • Πύραυλος: Από 2.50€ στα 3.00€
  • Οικογενειακό: Από 10€ στα 13€