Αν τολμάς κάνε το τεστ: 8/10 δεν ξέρουν ποιες από αυτές τις 6 λέξεις είναι σωστές! Εσύ;
Βρείτε μας στο

Η ορθογραφία αποτελεί συχνά πρόκληση, ακόμη και για τους φυσικούς ομιλητές μιας γλώσσας. Τα λάθη που ξεκινούν αθώα, καταλήγουν πολλές φορές να γίνονται η πιο συνηθισμένη γραφή. Το Google το επιβεβαιώνει διαρκώς με ένα απλό ψάξιμο σε μία λέξη που ο λάθος τύπος της μπορεί να κυριαρχήσει. Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι πολλοί.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κυρίως προφορική γλώσσα και σπάνια διαβάζουν ή γράφουν μεγάλες ποσότητες κειμένου μπορεί να μην έχουν εξασκηθεί αρκετά στην ορθογραφία.

Για σένα που «χτυπιέσαι» στο γυμναστήριο: Η λέξη που το 2024 πρέπει να σταματήσει να «σκοτώνει» κάθε Έλληνας

Πολλές ελληνικές λέξεις έχουν ρίζες στην αρχαία ελληνική ή έχουν δανειστεί από άλλες γλώσσες. Η διατήρηση της ιστορικής τους μορφής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Η μορφολογία μιας λέξης (δηλαδή η δομή και οι καταλήξεις της) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές γραφές.

Στην καθημερινή προφορική χρήση, πολλές λέξεις απλοποιούνται. Η γραπτή τους μορφή μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την προφορική.

Μία τέτοια λέξη, η οποία δεν είναι από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες αλλά σίγουρα από αυτές που βλέπουμε πιο συχνά λάθος, είναι η λέξη απαξιοί.

Ρήμα, αλλά δεν γράφεται με «ει»: Ο Μπαμπινιώτης το φωνάζει συνέχεια, όμως 9/10 εξακολουθούν να γράφουν λάθος αυτή τη λέξη

Κόουτς, Αλόνσο, μετά το ματς της Τούμπας έχουμε μια απορία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κόουτς, Αλόνσο, μετά το ματς της Τούμπας έχουμε μια απορία…

Σωστή Γραφή: Απαξιεί ή Απαξιοί;

Η σωστή γραφή της λέξης είναι “απαξιοί”. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ρήμα και Ορθογραφικοί Κανόνες:

Η λέξη “απαξιοί” προέρχεται από το ρήμα “απαξιώνω”. Τα ρήματα σε -ώνω συνήθως σχηματίζουν την τρίτη ενικού πρόσωπο με -οί.

Το ρήμα “απαξιώνω” έχει την κατάληξη -ώνω, άρα η τρίτη ενικού πρόσωπο είναι “απαξιοί”.

Ετυμολογική Καταγωγή:

Το ρήμα “απαξιώνω” προέρχεται από το αρχαίο “απαξιόω”. Η τρίτη ενικού πρόσωπο στο αρχαίο ελληνικό ήταν “απαξιοῖ”. Η σύγχρονη μορφή διατηρεί αυτή την κατάληξη.

Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά σκεφτείτε λίγο την ορθογραφία και τους κανόνες της. Μην την απαξιοίτε.