Ρήμα, αλλά δεν γράφεται με «ει»: Ο Μπαμπινιώτης το φωνάζει συνέχεια, όμως 9/10 εξακολουθούν να γράφουν λάθος αυτή τη λέξη

Η αγαπημένη σας στήλη επιστρέφει με ένα ακόμα λάθος που κάνουμε (σχεδόν) όλοι

Η ορθογραφία αποτελεί συχνά πρόκληση, ακόμη και για τους φυσικούς ομιλητές μιας γλώσσας. Τα λάθη που ξεκινούν αθώα, καταλήγουν πολλές φορές να γίνονται η πιο συνηθισμένη γραφή. Το Google το επιβεβαιώνει διαρκώς με ένα απλό ψάξιμο σε μία λέξη που ο λάθος τύπος της μπορεί να κυριαρχήσει. Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι πολλοί.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κυρίως προφορική γλώσσα και σπάνια διαβάζουν ή γράφουν μεγάλες ποσότητες κειμένου μπορεί να μην έχουν εξασκηθεί αρκετά στην ορθογραφία.

Για σένα που «χτυπιέσαι» στο γυμναστήριο: Η λέξη που το 2024 πρέπει να σταματήσει να «σκοτώνει» κάθε Έλληνας

Πολλές ελληνικές λέξεις έχουν ρίζες στην αρχαία ελληνική ή έχουν δανειστεί από άλλες γλώσσες. Η διατήρηση της ιστορικής τους μορφής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Η μορφολογία μιας λέξης (δηλαδή η δομή και οι καταλήξεις της) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές γραφές.

Στην καθημερινή προφορική χρήση, πολλές λέξεις απλοποιούνται. Η γραπτή τους μορφή μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την προφορική.

Μία τέτοια λέξη, η οποία δεν είναι από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες αλλά σίγουρα από αυτές που βλέπουμε πιο συχνά λάθος, είναι η λέξη απαξιοί.

Σωστή Γραφή: Απαξιεί ή Απαξιοί;

Η σωστή γραφή της λέξης είναι “απαξιοί”. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ρήμα και Ορθογραφικοί Κανόνες:

Η λέξη “απαξιοί” προέρχεται από το ρήμα “απαξιώνω”. Τα ρήματα σε -ώνω συνήθως σχηματίζουν την τρίτη ενικού πρόσωπο με -οί.

Το ρήμα “απαξιώνω” έχει την κατάληξη -ώνω, άρα η τρίτη ενικού πρόσωπο είναι “απαξιοί”.

Ετυμολογική Καταγωγή:

Το ρήμα “απαξιώνω” προέρχεται από το αρχαίο “απαξιόω”. Η τρίτη ενικού πρόσωπο στο αρχαίο ελληνικό ήταν “απαξιοῖ”. Η σύγχρονη μορφή διατηρεί αυτή την κατάληξη.

Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά σκεφτείτε λίγο την ορθογραφία και τους κανόνες της. Μην την απαξιοίτε.