Εκθέτει και καθηγητές: Στο πιο δύσκολο κουίζ ορθογραφίας στην Ελλάδα μόνο 1/100 κάνει 10/10! Εσύ;
Βρείτε μας στο

Τι έγινε ρε παιδιά;

Ναι, καλά το φανταστήκατε: μιμούμαστε τον Σπύρο Παπαδόπουλο στους «Απαράδεκτους» και κάνουμε δική μας την ατάκα του.

Αν, παραδόξως, ζούσατε σε μια σπηλιά τα τελευταία τριάντα χρόνια, εννοούμε αυτό:

Γιατί «τι έγινε ρε παιδιά;», σας ακούμε να λέτε χάρη σε μια σπάνια έκτη αίσθηση που έχουμε αναπτύξει;

Γιατί, απλούστατα, τον τελευταίο μήνα έχετε κάνει έναν μίνι χαμό στα social του Menshouse και ζητάτε μετά ιερής μανίας ακόμα περισσότερα άρθρα για τις ελληνικές λέξεις που «σκοτώνουμε» οι περισσότεροι- και, μάλιστα, ελαφρά τη καρδία.

Ξέρετε κάτι ρε μπαγάσηδες; Εντάξει, μας πείσατε! 

Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη

Πάμε να δούμε, λοιπόν, μία λεξούλα τεσσάρων (ή πέντε, όπως θα διαπιστώσουμε λίαν συντόμως) γράμματα, την οποία δεν πρέπει να υπάρχει ψυχή ζώσα που να μην την συγχέει με την… διπλανή της ή που να μην τη χρησιμοποιεί λάθος.

Σε ποια/ ποιες αναφερόμαστε;

Στο «απλά» και το «απλώς», που η συντριπτική πλειονότητα νομίζει πως είναι η ίδια ακριβώς λέξη και πως δεν έχει καμία μα καμία διαφορά η μία από την άλλη.

Μαντέψτε, όμως: τα δύο επιρρήματα δεν είναι ταυτόσημες λέξεις και, προφανέστατα, η σημασία της μίας διαφέρει από εκείνη της σχεδόν ομόηχής της.

Μπερδευτήκατε, έτσι;

Κακώς: το «απλά» σημαίνει με απλό τρόπο, με απλότητα, ενώ το απλώς έχει την ίδια σημασία με το μόνο.

Αρκετά ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι;

Ας το κάνουμε ακόμα πιο… λιανά, όμως, με μερικά παραδείγματα από τη ζωή βγαλμένα: 1) «Απλά τα πράγματα: δε θέλω θαύματα, αγάπη θέλω μόνο- να με κοιτάς να λιώνω» και 2) «Δεν πρόκειται να του κάτσω απλώς και μόνο γιατί είναι πιο όμορφος κι από τον Μπραντ Πιτ. Εμένα με νοιάζει το μέσα…»

Αν δεν το καταλάβατε μετά την αναφορά στην Καίτη Γαρμή αλλά και στον Μπραντ τον Πιτ, δεν ξέρουμε τι να πούμε. Αλλά κάτι μας λέει ότι το πιάσατε, ε;

Επομένως, θερμή παράκληση: σταματήστε να λέτε «απλά και μόνο» που είναι αποκρουστικό γραμματικό λάθος, όπως και να χρησιμοποιείτε το «απλώς» σαν να είναι το «απλά».

Απλό δεν είναι;