«Μόνο ένα φαγητό δεν τρώω ποτέ»: Ένας ογκολόγος αποκαλύπτει τα 5 είδη τροφής που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Κι είναι ό,τι πιο εύκολο για εμάς στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε τέτοιες διατροφικές επιλογές

Ξέρετε τι είναι οξύμωρο στην Ελλάδα; Να έχουμε στα πόδια μας όλες τις τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας, αλλά να κολλάμε στα ίδια και τα ίδια, να εμμένουμε στο κόκκινο κρέας και στις επεξεργασμένες τροφές. Και να εκθέτουμε έτσι τον οργανισμό μας στον κίνδυνο καρκίνου.

Δεν θα διαβάσεις κάτι συνταρακτικά νέο σε αυτό το άρθρο. Η μεσογειακή διατροφή γ…ει. Το γράφουμε όσο πιο χύμα γίνεται, για να το κατανοήσουμε κι εμείς, αλλά κι εσύ. Έχει τα στοιχεία που αν τα βάλεις με συχνότητα στη διατροφή σου, τότε έχεις μειώσει στο ελάχιστο δυνατό το ενδεχόμενο να πάθεις καρκίνο, ειδικά στο έντερο.

Εξάλλου, έχουν κυκλοφορήσει πολλές έρευνες που πιστοποιούν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προλάβει ένα 30-40% μορφών καρκίνου, όπως αναφέρεται και σε παλιότερη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Ένας ειδικός ογκολόγος και αιματολόγος, ο δρ. Ντάνιελ Λάντο, επιστήμονας στο Mesothelioma Center at Asbestos γράφει σε άρθρο του πως υπάρχουν τροφές που δημιουργούν όλη τη θωράκιση που χρειάζεται ο οργανισμός απέναντι σε πολλές ασθένειες, αλλά κυρίως απέναντι στις περισσότερες μορφές καρκίνου.

Δεν τις αποτρέπει, αλλά οι πιθανότητες πέφτουν πολύ χαμηλά και εξασφαλίζεται μια εν γένει καλή υγεία. Ποιες είναι αυτές οι τροφές; Είναι γενικά αρκετές σε επίπεδο ομάδων τροφών, αλλά είναι 5 που κάνουν μεγάλη διαφορά και είναι και σχετικά πιο εύκολο να τις έχεις στην διατροφή σου.

Μήλα & μούρα πάσης φύσεως

Γενικά τα φρούτα προσφέρουν στον οργανισμό καλά ζάκχαρα, φυσικά, όχι επεξεργασμένα και παρέχουν ενέργεια που φέρνει η γλυκόζη τους, χωρίς να χρειάζεται να φας ζάχαρη. Τα μήλα όμως, μαζί με βατόμουρα, μύρτιλα, goji berry, acai berry, είναι ένα βαρύ πυροβολικό. Έχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, δεν είναι τυχαίο πως τα τρώνε οι αθλητές και bodybuilders κατά κόρον. Ένα πρωινό με μούρα πάνω σε μια φέτα ψωμί με cottage τυρί και ένα μήλο μετά, είναι το τέλειο.

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο

Τα σταυρανθή λαχανικά, όσο κι αν δε μας αρέσουν γευστικά, όσο κι αν έχουμε ακόμα τα παιδικά τραύματα που τα τρώγαμε και μας έπιανε αναγούλα, είναι τα άτιμα τόσο θρεπτικά, τόσο ζωτικής σημασίας να βρίσκονται στην διατροφή μας, τόσο δυνατά έναντι του καρκίνου. Είναι τα μόνα που έχουν την ινδόλη-3-καρβινόλη, ουσία που έχει χαρακτηριστεί ως αντικαρκινική.

Η ινδόλη-3-καρβινόλη μετατρέπεται στο στομάχι στην αντιοξειδωτική δραστική της μορφή που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες, προάγει την αποτοξίνωση του ήπατος, του εντέρου και ως επί το πλείστον ολόκληρου του οργανισμού. Μια σαλάτα με αυτά, όπου θα βάλεις μπόλικο μπαλσάμικο, αλάτι, ίσως ρόδι, σίγουρα καλαμπόκι και ένα παξιμάδι, είναι ένα άψογο πιάτο για το βράδυ σου.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, με μπροστάρηδες τα καρύδια, που δεν σπάνε καρύδια, έχουν κάτι που δεν βρίσκεις συχνά σε τροφές, έχουν υγιή λιπαρά. Έτσι, τρώγοντας αυτά, δεν έχεις ανάγκη από το καύσιμο που βάζουν στο στομάχι σου τα λιπαρά που προκύπτουν από το κρέας και άλλες τροφές. Αν τρως δύο χούφτες γεμάτες κάθε μέρα, έχεις κάνει μπόλικη δουλίτσα για τον οργανισμό σου.

Όσπρια (κυρίως φασόλια)

Μαυρομάτικα και κόκκινα φασόλια ή οι λεγόμενες χάντρες. Ή τα ενταμάμε. Ή φακές. Μπορείς να φτιάξεις γευστικότατα πιάτα με αυτά, συνδυάζοντάς τα με τα σταυρανθή που αναφέραμε πιο πάνω. Τα όσπρια να ξέρεις ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Τα φασόλα και τα ενταμάμε για παράδειγμα, έχουν απορρόφηση από 20 γραμμάρια και πάνω πρωτεΐνης ανά 160 γραμμάρια τα πρώτα και 18.5 τα ενταμάμε.

Ο λόγος που είναι αντικαρκινική τροφή, είναι γιατί διαθέτουν τα φλαβονοειδή στο εξωτερικό τους περίβλημα, που είναι εξαίρετα αντιοξειδωτικά. Φτιάξε ένα μπουρίτο με καστανό ρύζι, κόκκινα φασόλια, λαχανίδα, ντομάτα και αγγούρι, και κάποια σος γιαουρτιού και είσαι σούπερ.

Σιτηρά ολικής άλεσης

Οτιδήποτε ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι ή ψωμί, είναι ιδανικό διότι διαθέτουν Βιταμίνη Ε, λιγνάνες, φυτικό οξύ και φυτικές ίνες. Τα σιτηρά ολικής μειώνουν την πιθανότητα σε 18 τύπους καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου. Με κάθε 10 γραμμάρια αύξησης της ποσότητας τους στην διατροφή σου, έρευνα έχει δείξει ότι μειώνεις 7% την πιθανότητα καρκίνου παχέος εντέρου. Τα σιτηρά σου πρέπει να έχουν 3% φυτικές ίνες για κάθε 10 γραμμάρια.

Εκτός από αυτά που πρέπει να τρως, υπάρχουν κι αυτά που δεν πρέπει να τρως. Λιπαρά από επεξεργασμένα τρόφιμα (πατατάκια και άλλα τέτοια σνακ, σος με μαγιονέζες ή λιωμένο τυρί), ζάχαρη και κόκκινο κρέας, είναι τροφές που πρέπει να τις πας στο λίγο πάνω από το μηδέν, αν όχι εντελώς μηδέν. Ειδικά το κόκκινο κρέας, επειδή στην παγκόσμια βιομηχανία είναι επεξεργασμένο και τα ζώα από τα οποία προέρχεται δεν μεγαλώνουν σε σωστές συνθήκες, ανατρέπει ό,τι προσπάθεια κάνεις με την διατροφή σου.

Δεν είναι δύσκολο, αν το σκεφτείς. Μη σκεφτείς πώς τρως όλα τα παραπάνω. Απλά παράγγειλέ τα ή πάρε τα από το σούπερ μάρκετ. Μόλις τα τοποθετήσεις στα ράφια και το ψυγείο σου, από το κρίμα και μόνο, να μην πάνε στράφι τα λεφτά σου, θα τα καταναλώσεις. Πρώτα με τρόπο αδιάφορο. Μετά με συνδυασμούς που θα τα κάνουν πιο γευστικά. Κι όταν περάσουν 2-3 μήνες, θα τα τρως χωρίς να το καταλαβαίνεις.

* Photo credits: Madara on Unsplash