«Είμαι καρδιολόγος και αυτά είναι τα 7 φαγητά που δεν θα έτρωγα ποτέ»

Η… μαύρη λίστα
«Είμαι καρδιολόγος και αυτά είναι τα 7 φαγητά που δεν θα έτρωγα ποτέ»
2 Οκτωβρίου 2024 | 07:31

Τη δική του μαύρη λίστα με φαγητά που θα απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι, έδωσε καθηγητής του Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Κι επειδή ο Δρ Bhatt είναι διακεκριμένος καρδιολόγος, μάλλον η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θάνατοι από παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά ξεπερνούν τις 700.000 ετησίως. Επομένως καλό είναι να ακούσουμε μια συμβουλή ενός ειδικού, όσο… οδυνηρή κι αν είναι!

Και θα είναι επώδυνη αφού ο Δρ Bhatt ξεκαθαρίζει ότι στη βάση της κουβέντας μπαίνουν οι λίγες θερμίδες. «Η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά είναι μια διατροφή που είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες», λέει. Και μας κάνει την καρδιά… περιβόλι με το «καλημέρα»…

Αλλά ας δούμε τις 7 κατηγορίες τροφών που μας συνιστά να αποφεύγουμε, τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες.

Πρωτεΐνη

Αν και γενικά η λήψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, η υπερκατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ειδικά όταν πρόκειται για πρόσληψη μέσω κρεάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνονται τα επίπεδα λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή την κακή χοληστερόλη, όπως την αποκαλούμε, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Ενεργειακά ποτά

Και εδώ ο Δρ Bhatt είναι «καταπέλτης». Τονίζει ότι πρόκειται για σκευάσματα με πολλή ζάχαρη, που από μόνη της αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα κατανάλωσης. Επιπλέον ορισμένα από τα συστατικά που συναντάμε σε αυτά σχετίζονται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιακής λειτουργίας.

Κόκκινο κρέας

Για τον διακεκριμένο καρδιολόγο είναι το… κόκκινο πανί, αφού το χαρακτηρίζει το χειρότερο πράγμα για την υγεία της καρδιάς! «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και καρκίνου. φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κακό όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο έντερο ή στο πεπτικό σύστημα. Ειδικά τα επεξεργασμένα κρέατα, που προκαλούν περαιτέρω χημικές αντιδράσεις και δημιουργούν ουσίες που είναι κακές για την καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά όταν αλληλεπιδρούν με τους άλλους οργανισμούς, τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα», υποστηρίζει.

Αλκοόλ

Ακόμη ένας μεγάλος εχθρός της καρδιάς, αφού τα στοιχεία φανερώνουν ότι η κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του προβλήματος καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμίας, γνωστού ως κολπική μαρμαρυγή, λέει ο Δρ Bhatt και συνεχίζει. «Σίγουρα, αν κάποιος πίνει πολλά ποτήρια κρασί ή σφηνάκια ουίσκι ή κουτάκια μπύρας, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και, σε μεγάλες ποσότητες, για καρδιακή ανεπάρκεια».

Fast food

Γενικά το junk food και οτιδήποτε περνά από αντίστοιχα στάδια επεξεργασίας. «Φτιάχνονται για να είναι νόστιμα, και αυτό σημαίνει πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη. Αυτή η περίσσεια αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα τηγανητά φαγητά είναι επίσης ανθυγιεινά και τείνουν να είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες. Όσο περισσότερο μπορεί κανείς να τα αποφύγει όλα αυτά, τόσο το καλύτερο» εξηγεί.

Επιδόρπιο

Φυσικά εδώ δεν αναφέρεται σε φρούτα αλλά κυρίως σε γλυκά και άλλες τέτοιες παρασκευές. Η ζάχαρη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο λόγω των πολλών θερμίδων, αλλά δεν αποτελεί τον μοναδικό «ένοχο». Το ρόλο τους παίζουν και ορισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι. Όπως λέει ο ειδικός, αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Λάδι καρύδας

Η απόδειξη του πώς μπορούν νεότερες μελέτες να ανατρέψουν παλιότερες θεωρίες. Πριν από 15 χρόνια το λάδι καρύδας είχε προβληθεί ως υγιεινή τροφή. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν καθώς αποδείχθηκε ότι περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved