Ποιότητα ζωής, υψηλοί μισθοί, ισχύς: Η χώρα με το πρότυπο σύστημα υγείας δεν έγινε τυχαία το σπίτι 540.000 Ελλήνων

Εκεί θα βρεις ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα παγκοσμίως

Στο μυαλό των περισσότερων, όταν ακούνε «Αυστραλία», έρχονται ο Κροκοδειλάκιας, τα καγκουρό, ο Κρις Χέμσγουορθ και η Μάργκοτ Ρόμπι. Στο δικό μας το μυαλό έρχεται και ο μεγαλύτερος φόβος της ζωής μας, δηλαδή φίδια που πετάγονται στη λεκάνη την ώρα που κάνεις την ανάγκη σου και σου δαγκώνουν την «οικογένεια».

Αφού βγάλαμε τον κάφρο από μέσα μας, ας μιλήσουμε για αυτή τη χώρα που πριν από δεκαετίες αποτέλεσε ένα σημείο πάνω στον χάρτη που κάποιοι Έλληνες το είδαν, πάτησαν το δάχτυλο πάνω του και είπαν «εκεί θα πάω» (το 1945 ξεκίνησε η μεγάλη μετανάστευση, το 1947 οι Έλληνες ήταν 12.000 στη χώρα).

Δεν ξέρουμε ποιος άνεμος τους έστειλε τόσο μακριά, αν είχαν ιδέα πού πάνε να μπλέξουν, αλλά η απόφασή τους εκείνη, μάλλον τους βγήκε σε καλό. Και βγήκε και σε μας εδώ, διότι χάρη σε αυτούς έγινε το Είσαι Το Ταίρι Μου.

Η Αυστραλία είναι μια χώρα που φαίνεται να έχει γλιτώσει από τις κοινωνικές λαίλαπες που ταλανίζουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και να μην πολυασχολείται με τις μπούρδες που ασχολούμαστε εμείς.

Ίσως δεν το πολυφιλοσοφούν γιατί μιλάμε για μια χώρα που είναι μόνη της ήπειρος, που έχει ένα τεράστιο μέγεθος, με το μεγαλύτερο να είναι σαβάνα και έρημος, όπου θα συναντήσεις όλα τα αντίθετα.

Κατ’ αρχάς, η Αυστραλία, όπως τη βλέπεις στον χάρτη, στη μερκατορική απεικόνιση, είναι μικρή. Η πραγματική της εικόνα σε χάρτη είναι, όπως συμβαίνει και με τον Καναδά, πολύ μεγαλύτερη.

Για να καταλάβετε, μόνο ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει μήκος ίσο με την απόσταση από την βόρεια πλευρά του Βελγίου, μέχρι τη Νάπολη. Ολόκληρη η έκταση της Ευρώπης χωράει στην Αυστραλία. Για να πας από τη δυτική πλευρά της χώρας, από το Περθ, μέχρι την ανατολική, στο Σίδνεϊ, είναι σα να πηγαίεις από το Λονδίνο στην Πόλη!

Για την ακρίβεια, οδικώς, το Λονδίνο-Πόλη είναι 31 ώρες, το Περθ-Σίδνεϊ 41 ώρες, μιας και μιλάμε για 3930 χιλιόμετρα, περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα διαφορά!

Οι Έλληνες της Αυστραλίας και τα προνόμια του να ζεις εκεί

Αφού είπαμε λοιπόν τις αποστάσεις, ας μιλήσουμε για το πώς είναι να ζεις σε αυτή τη χώρα, ιδίως στην ανατολική της ακτή όπου είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της, Μπρισμπέιν, η πρωτεύουσα Κανμπέρα, το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη κτλ.

Στις 2 τελευταίες είναι που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών (χοντρικά γύρω στους 540.000, με τους 93.000 να δηλώνουν Έλληνες γεννημένοι στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους να είναι με ελληνική καταγωγή), με την πολιτεία Βικτώρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, να έχει 181,184 Έλληνες και τη Νέα Νότια Ουαλία, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ, να έχει 141,627 Έλληνες.

Περίπου 41.000 ζουν στον αυστραλιανό νότο, άλλοι 33.000 στο Κουίνσλαντ που είναι πολιτεία βορειοανατολική και περίπου 16.000 στη δυτική μεριά της χώρας-ηπείρου. Όλοι τους, βέβαια, δεν νιώθουν ξένοι, θεωρούν τη χώρα πρώτη πατρίδα τους και την Ελλάδα δεύτερη.

Συνολικά, οι ακτές είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τους πολίτες, αφού η ενδοχώρα είναι αρκετά άγρια και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προστατεύεται, κατά βάση από τους Αβορίγινες, που είναι οι αρχαιότεροι αυτόχθονες στον κόσμο και έχουν λόγο στην διακυβέρνηση ως προς ζητήματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Η Αυστραλία φαντάζει από άποψη ποιότητας ζωής ως μια ιδανική χώρα για να επιλέξει κάποιος μη Αυστραλός να ζήσει, πρώτον διότι για το 2025 θα ανέβει το κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος στα 70.000 δολάρια, δεύτερον διότι διαθέτει εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα υγείας που συγκαταλέγονται στα 20 καλύτερα στον κόσμο.

Στην υγεία μάλιστα, έχουν το σύστημα Medicare, από το οποίο εμπνεύστηκε το 2010 ο Ομπάμα το Obamacare, το οποίο θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο.

Σε επίπεδο ευκαιριών εργασίας, για μια χώρα που βρίσκεται σε πληθυσμό λίγο πάνω από τα 26 εκατομμύρια, οι περίπου 400.000 θέσεις εργασίας το 2024, είναι ένας μεγάλος αριθμός και αφορά, κατά βάση, οικονομικούς μετανάστες.

Η Αυστραλία είναι και μια από τις πιο «ανθισμένες» τεχνολογικά χώρες, κυρίαρχη στο παρόν και στο μέλλον, τομέας μάλιστα στον οποίο ευδοκιμούν και θριαμβεύουν και Έλληνες επιχειρηματίες.

Γενικά, η Αυστραλία προσφέρεται για επενδύσεις στα ορυχεία, στην τεχνολογία, στο retail, στις μεγάλες κατασκευές και στα μεσιτικά. Στους 250 πιο πλούσιους Αυστραλούς του 2023, οι 12 ήταν ελληνικής καταγωγής! (Δες περισσότερα εδώ)

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι Τέρι και Άρθουρ Τζανέρος, που ασχολούνται με τα logistics και έχουν περιουσία 1.5 δισ. δολάρια, και ο Νικ Ανδριανάκος, ο «βασιλιάς του πετρελαίου», με περιουσία στα 1.3 δισ.

Αναφέραμε πριν το μισθολογικό, αν το διαιρέσουμε ανά μήνα, μιλάμε για περίπου 6.000 δολάρια μηνιάτικο, με το κόστος ζωής στην Αυστραλία να βρίσκεται κάπου στα 4.300 δολάρια, κάτι που είναι σχετικά αρνητικό, μιας και στις δύο μεγάλες πόλεις είναι πιο ψηλά το κόστος, ενώ πόλεις όπως Αδελαΐδα και Μπρισμπέιν, είναι πιο οικονομικές.

Η χώρα φημίζεται και για το εργασιακό της περιβάλλον, με τους εργοδότες εκεί να προωθούν την άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση burnout του υπαλλήλου και να λειτουργούν ώστε να υπάρχει πάντοτε ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής.

Αυτό δεν είναι θεωρητικό, σε ειδική μέτρηση που έγινε, η Αυστραλία ήρθε 8η στον κόσμο ως προς αυτή την ισορροπία, ενώ είναι 8η χώρα μεταξύ των 35 που αποτελούν τον OECD, σε επίπεδο χαμηλής φορολόγησης, με 16% φορολογία από 1η Ιουλίου 2024.

Σε έρευνα που δημοσίευσε το U.S. News & World Report τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταξύ 89 χωρών, η Αυστραλία αναδείχθηκε ως η 5η χώρα στον κόσμο ως προς το βιοτικό επίπεδο, την επιχειρηματικότητα και την δύναμή της σε διεθνές επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε πως η Αυστραλία βρίσκεται σε μια τριμερή συνεργασία με ΗΠΑ-Βρετανία για να επιτειρεί τον Ινδικό Ωκεανό και, ιδίως, τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Κίνα παραβιάζει συχνά το Διεθνές Δίκαιο.

Στην αξιολόγηση της έρευνας, κάθε χώρα έλαβε βαθμολογίες σε 10 κατηγορίες, όπως η φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις και η ευελιξία, την οποία το U.S. News περιγράφει ως την «ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή».

Η Αυστραλία κατατάσσεται όγδοη στην ποιότητα ζωής, τρίτη στην ευελιξία, 8η και περιπέτεια και ένατη στον κοινωνικό σκοπό. Είναι επίσης η τέταρτη καλύτερη χώρα για άνετη συνταξιοδότηση και η τρίτη καλύτερη για την έδρα μιας επιχείρησης.

Πέρα από τα κριτήρια μέτρησης, μιλάμε για μια χώρα με τεράστια μορφολογία, με μοναδικότητα σε πανίδα και χλωρίδα, αφού το 80% των ζώων που διαθέτει, δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, με μια συλλογική κουλτούρα slow & laid-back living.

Τα αρνητικά

Φυσικά, δεν είναι όλα παράδεισος εδώ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα εδώ, σε ένα μέλλον με άνοδο της στάθμης των ωκεανών, οι κάτοικοι σε αυτή τη χώρα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε τεράστιους αριθμούς, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη μεγάλη χώρα, ενώ και η γέφυρα επικοινωνίας με την άγρια ζωή, είναι στιβαρή, άρα οι κίνδυνοι όσο πας προς την ενδοχώρα, αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό επίσης ότι ο Ύφαλος βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση του, με ένα 73% της έκτασής του να έχει υποστεί την τελευταία 8ετία τη λεγόμενη λεύκανση των κοραλλίων, δηλαδή των θάνατο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που ζουν στα κοράλλια, τα οποία είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός οξυγόνου, παραπάνω από τα δάση (μάθε περισσότερα εδώ). Στην Αυστραλία η κλιματική κρίση έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα, εν γένει δηλαδή στην Ωκεανία.

Πρόκειται επίσης για ένα έθνος αυστηρό στα ζητήματα μετανάστευσης, είδαμε πώς αντιμετώπισαν την πανδημία, που δεν συγκινείται ιδιαίτερα από πρόσφυγες, ένα έθνος όπου η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει ανοχή, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Συνολικά, η Αυστραλία αποτελεί μια επενδυτική ευκαιρία, ένα μέρος όπου η ζωή θα είναι όμορφη σε κοινωνικό επίπεδο, με υποφερτούς χειμώνες επίσης, με μέση θερμοκρασία στους 10 βαθμούς Κελσίου, αρκετή βροχόπτωση τον Ιούνιο και ανάποδο καλοκαίρι από το δικό μας, από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο.

* Με πληροφορίες από εδώ