Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ένας από τους πιο διακεκριμένους γλωσσολόγους της Ελλάδας, έχει ταυτιστεί με τη μελέτη και την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. Ως καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συμβολή του στη γλωσσολογική έρευνα και στη διαμόρφωση λεξικών και γλωσσικών οδηγών είναι ανεκτίμητη. Η βαθιά του γνώση και το πάθος για τη γλώσσα αποτυπώνονται τόσο στα συγγράμματά του όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, όπου υπερασπίζεται την ακρίβεια και τη σωστή χρήση της ελληνικής διορθώνοντας λάθη όπως λχ το «καλή επιτυχία».
Στην ψηφιακή εποχή, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης αξιοποιεί τις δυνατότητες των social media για να επικοινωνήσει με ένα ευρύ κοινό. Με συχνές αναρτήσεις, επισημαίνει λάθη που συναντώνται σε καθημερινές φράσεις, προάγοντας τη γλωσσική παιδεία και ευαισθητοποίηση. Οι παρεμβάσεις του, που συνδυάζουν χιούμορ και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συχνά προκαλούν συζητήσεις και ενθαρρύνουν τον κόσμο να σκεφτεί πιο προσεκτικά τη χρήση της γλώσσας.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Happy Day πριν λίγους μήνες είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Αξιώθηκα εν ζωή να εκτιμηθεί το έργο μου και να πάρω μια θέση στη συνείδηση των ανθρώπων που με συνέδεσαν άρρηκτα με την ελληνική γλώσσα. Αυτό δε συνέβη τυχαία. Βγήκε μέσα από τα έργα μου, τα λεξικά μου, που κατάφερα να είναι λεξικά που διαβάζονται και που προσφέρονται στη χρήση, αφενός. Αφετέρου, όμως, βγήκα στα μέσα ενημέρωσης, στην τηλεόραση. Δεν κλείστηκα μέσα στο γραφείο αλλά βγήκα στον κόσμο. […] Καθημερινά μου φτάνουν ένας μεγάλος αριθμός γλωσσικών αποριών και απαντώ μέσα email, μέσω της εκπομπής και μέσω τηλεφώνου».
Γιατί είναι λάθος η ευχή «Καλή επιτυχία»
Η Σταματίνα Τσιμτσιλή ρώτησε, μεταξύ άλλων, το καθηγητή γλωσσολογίας φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, οι οποίες όμως έχουν σφάλματα. Μία από αυτές τις φράσεις είναι το «Καλή επιτυχία». Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης απάντησε: «Δεν υπάρχει το “καλή επιτυχία”. Η επιτυχία είναι μία και πάντα καλή».
Η φράση «καλή επιτυχία» χρησιμοποιείται συχνά σε ευχές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εξετάσεων, επαγγελματικών προσπαθειών ή άλλων σημαντικών γεγονότων. Ωστόσο, αν τη δούμε γλωσσικά και λογικά, περιέχει έναν πλεονασμό. Η λέξη «επιτυχία» από τη φύση της δηλώνει κάτι θετικό, δηλαδή την επίτευξη ενός στόχου ή ενός ευνοϊκού αποτελέσματος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρνητική «επιτυχία», η χρήση του επιθέτου «καλή» δεν προσθέτει ουσιαστική πληροφορία και μπορεί να θεωρηθεί περιττή.
Επιπλέον, η φράση είναι ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς οι καθιερωμένες εκφράσεις συχνά υπερισχύουν της λογικής σημασιολογικής ανάλυσης στη γλώσσα. Αν και είναι γλωσσικά ακριβέστερο να λέμε «σου εύχομαι επιτυχία», η καθομιλουμένη προτιμά τη φράση «καλή επιτυχία» για να τονίσει τη θετική πρόθεση της ευχής. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δείχνει πώς η γλώσσα λειτουργεί επικοινωνιακά, βάζοντας την έμφαση στη συναισθηματική παρά στη λογική διάσταση.