Νομίζουν ότι είναι μέρος της δουλειάς τους: Αυτήν την παρανόηση για το ρόλο των αεροσυνοδών την έχουν δεδομένη οι 9/10 επιβάτες

Το αίτημα των επιβατών που (κανονικά) πρέπει να απορρίπτουν οι αεροσυνοδοί

Εδώ στο Menshouse έχουμε μια αναπτυγμένη ευαισθησία όταν στη συζήτηση μπαίνει η λέξη «αεροσυνοδός». Μάλλον πηγάζει από την αγάπη μας για τα ταξίδια, από αυτήν την αίσθηση ελευθερίας που γεννάει η αίσθηση πως πετάμε για άλλη γη, άλλα μέρη, έτοιμοι να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας.

Σε κάθε περίπτωση και στην πάροδο των ετών σας έχουμε ενημερώσει, μεταξύ άλλων, για το τι σημαίνει το ακρωνύμιο ΒΟΒ που – σπανίως πάντως – χρησιμοποιούν οι αεροσυνοδοί. Το ποια θεωρούν, με βάση την πείρα από τις πάμπολλες ώρες πτήσης τους, ως την πιο ασφαλή θέση στο αεροπλάνο. Και το λόγο που μας χαιρετάνε όταν επιβιβαζόμαστε – για δες, δεν είναι τελικά από ευγένεια.

Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε ακόμα ένα κεφάλαιο πληροφόρησης στο λήμμα «αεροσυνοδός». Και έχει να κάνει με κάτι που λίγο πολύ έχουμε παρεξηγήσει όλοι μας. Ακόμα και αν δεν το έχουμε ζητήσει, παίζει σοβαρά να το έχουμε σκεφτεί. Κάνοντας λάθος και θεωρώντας πως είναι μέρος της δουλειάς τους. Δεν είναι. Ποιο; Το να μας βοηθούν να βάλουμε τη χειραποσκευή μας στην ειδική θέση πάνω από τα καθίσματα. Είναι κάτι μάλιστα που κανονικά, με βάση το γράμμα του νόμου δηλαδή υπό μια έννοια, είναι υποχρεωμένοι να μας το αρνηθούν. Και όχι επειδή είναι αγενείς ή κάτι τέτοιο.

Το γιατί το είχε εξηγήσει σε βίντεο που είχε ανεβάσει στο TikTok μια πρώην αεροσυνοδός, ονόματι Κατ Καμαλάνι. Έκανε αυτή τη δουλειά για μια 6ετία και ήταν αρκούντως διαφωτιστική ως προς μια σημαντική λεπτομέρεια που 9/10 από μας (παίζει σοβαρά να) αγνοούμε:

«Είναι τρελό… Όλοι νομίζουν ότι είναι δουλειά του αεροσυνοδού να σηκώνει τις αποσκευές σας και να τις βάζει στα ντουλάπια, αλλά δεν είναι. Η αεροπορική μας εταιρεία καθώς και ένα πλήθος άλλων, μας λένε να μην το κάνουμε αυτό, γιατί μπορεί να πάθουμε πολλούς τραυματισμούς. Και δεν μας καλύπτει καν η ασφάλεια».

Ναι, όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένος ένας αεροσυνοδός να μας βοηθήσει σε αυτό, αλλά μπορεί και να βρει και τον μπελά του αν τον πιάσει η… ψυχοπονιά και κάνει την καλή. Και αν κάποιος επιβάτης δεν μπορεί με τίποτα να βάλει τη χειραποσκευή στη θέση της; Η Κατ Καμαλάνι έχει και γι’ αυτό απάντηση. Υπάρχουν οδηγίες προς… αερομεταφερόμενους:

«Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυτές τις μικρές καρτέλες που σας δείχνουν πώς να τοποθετείτε τις αποσκευές σας, είτε κάθετα είτε οριζόντια. Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορείτε εσείς να σηκώσετε τη βαλίτσα πάνω από το δικό σας κεφάλι, μην έχετε την απαίτηση από έναν αεροσυνοδό να το κάνει».

Απαίτηση μπορεί να μην είχαμε, αλλά ένα χεράκι βοηθείας νομίζαμε πως πρέπει να το δώσει αν και εφόσον. Και η αλήθεια είναι πως ειδικά σε ελληνικές αεροπορικές εταιρείες έχουμε δει μπροστά στα μάτια μας να «παίζει» αρκετά συχνά βοήθεια τέτοιου είδους από αεροσυνοδούς. Είναι προφανώς το περίφημο φιλότιμο της φυλής μας…

Σε κάθε περίπτωση, τώρα ξέρουμε. Αν δεν βρεθεί ένας αεροσυνοδός να πάει κόντρα στο job description από την καλή του την καρδιά, τότε θα πρέπει να τα καταφέρουμε είτε μόνοι μας, είτε κάποιος συνταξιδιώτης θα αποδειχθεί καλός Σαμαρείτης. Ο αεροσυνοδός μας (θα) έχει τα χέρια του δεμένα…

Δες το βίντεο που η πρώην αεροσυνοδός Κατ Καμαλάνι εξηγεί το ζήτημα με τις χειραποσκευές:

@katkamalani #stitch with @kaylakayla.1999 that’s facts!!! #travel #tips #askontiktok #CustomersMostLoved ♬ original sound – Kat Kamalani