Ποιότητα ζωής, καλοί μισθοί, μηδέν εγκληματικότητα: Η πόλη που κάθε Έλληνας θα ήθελε να μείνει, γίνεται όλο και καλύτερη

Κρατάει… χρόνια αυτή η σχέση

Εδώ και σχεδόν τρεις αιώνες, ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας, καταγράφεται ελληνική παρουσία στη Βιέννη… Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, πια, που συνεχίζει να προσελκύει μετανάστες όχι μόνο από την πατρίδα μας, αλλά και άλλες χώρες, καθώς παραμένει ένας τόπος που δίνει ευκαιρίες, συνδυάζοντας παράλληλα και έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Μάλιστα ένα fun fact αποτελεί το γεγονός ότι η… ελληνικότητα της πόλης «σφραγίζεται» και… τυπικά με τον δικό μας… δρόμο. Ναι, σωστά διαβάσατε. Υπάρχει η γνωστή «Griechengasse, δηλαδή η «Οδός των Ελλήνων»! Bρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης, λίγο μετά το ναό του Αγίου Στεφάνου. Εκεί κιόλας υπάρχουν και δύο ελληνορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες αποτελούν και σήμα-κατατεθέν για την οριοθέτηση της… γειτονιάς μας.

Κι επειδή όπως είπαμε παραπάνω οι ρίζες της ελληνικής παροικίας χάνονται στο βάθος του χρόνου, συχνά στα διάφορα tour που διοργανώνονται για τουρίστες, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και απαραίτητα μια στάση στην ελληνική συνοικία.

Οι σημερινοί Έλληνες της Βιέννης

Σήμερα, βέβαια, οι Έλληνες οι οποίοι μεταναστεύουν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ή σε άλλες πόλεις της χώρας, δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από το ζυγό κανενός. Αναζητούν και εκείνοι ωστόσο μια καλύτερη ζωή, σε αυτό το κράτος της κεντρικής Ευρώπης που στις τελευταίες δεκαετίες έχει δεχτεί αρκετούς μετανάστες.

Για τον ελληνικό πληθυσμό της Βιέννης οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι τοποθετούν τον αριθμό τους κάτι παραπάνω από 4.500 χιλιάδες, ενώ κατά άλλους αυτό το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο και ορισμένοι κάνουν λόγο για περίπου 8.000. Χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνονται και όσοι μετά από χρόνια παρουσίας και εργασίας κατοχύρωσαν το σχετικό δικαίωμα και προχώρησαν σε αλλαγή υπηκοότητας.

Οι ρίζες με το παρελθόν

Οι σημερινοί Έλληνες της Βιέννης νιώθουν συχνά την κληρονομιά που έχει αφήσει η παρουσία των προγόνων τους. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ άνθισε επί της ουσίας ο ελληνικός διαφωτισμός.

Εδώ εξέδωσε ο Άνθιμος Γαζής την εφημερίδα «Ερμής ο λόγιος». Εδώ έγιναν ζυμώσεις παραμονές της επανάστασης του 1821. Και φυσικά εδώ ήταν η έδρα του σπουδαίου Ρήγα Φεραίου. Μάλιστα, έξω από τον ελληνικό ναό του Αγίου Γεωργίου υπάρχει η επιγραφή: «Οι Έλληνες της Βιέννης στο μεγάλο συμπατριώτη τους, Ρήγα Βελενστινλή Φεραίο για τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του», η οποία συνοδεύει το άγαλμά του.

Μια σύγχρονη πόλη

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η Βιέννη τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στις υψηλές θέσεις στις διάφορες λίστες για την ποιότητα ζωής την οποία μπορεί να παρέχει. Έχοντας κρατήσει την κουλτούρα του παρελθόντος, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε το «αυτοκρατορικό» dna της, αλλά και την δεδομένη σχέση της με τις τέχνες και τα γράμματα.

Ακόμη και σήμερα αποτελεί κέντρο πολιτισμού ενώ και οι κάτοικοί της, αρκετοί εκ των οποίων είναι μετανάστες, ενσωματώνονται στις σημερινές συνθήκες.

Ολοένα και περισσότεροι την κάνουν δεύτερη πατρίδα τους, όπως και την Αυστρία γενικότερα. Μια χώρα με υποδομές, καλή ποιότητα ζωής, υψηλούς μισθούς και εγκληματικότητα πολύ χαμηλότερη από άλλες περιοχές.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς;