Αρκετοί είναι οι Έλληνες που κάθε χρόνο αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πλέον οι προορισμοί διαφέρουν από αυτούς του περασμένου αιώνα και τα κράτη της Σκανδιναβικής χερσονήσου έχουν την… τιμητική τους, κυρίως λόγω των υψηλών αποδοχών και της ποιότητας ζωής που προσφέρουν.
Όσοι έχουν επισκεφθεί τέτοιες χώρες, έστω και για λόγους παραθερισμού, έχουν να λένε για τις τεράστιες διαφορές που την χωρίζουν σε σχέση με την πατρίδα μας. Η συζήτηση σχεδόν πάντα περιστρέφεται γύρω από συγκρίσεις που προκαλούν κατάθλιψη. Σχεδόν σε όλους τους τομείς, υγεία, παιδεία, μετακινήσεις, ασφάλεια, μισθοί οι Σκανδιναβοί είναι πολύ μπροστά και το μόνο που έχει να αντιπαρατάξει η Ελλάδα είναι προφανώς ο καιρός και οι θάλασσες…
Η εμπειρία της Νορβηγίας
Πολύ ψηλά στη σχετική λίστα των προτιμήσεων βρίσκεται η Νορβηγία κι ας μην πρόκειται για μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δέλεαρ για πολλούς Έλληνες είναι μεγάλο, κυρίως εξαιτίας των υψηλών μισθών που προσφέρει. Ο μέσες απολαβές για έναν εργαζόμενο φτάνουν στις 4.000 ευρώ, ένα ποσό σχεδόν το τριπλάσιο από αυτό που ισχύει στην Ελλάδα.
Παράλληλα στα πλεονεκτήματα είναι και η αρκετά σταθερή πορεία της οικονομίας της χώρας, η οποία όπως ισχύει και με αρκετούς γείτονές της, οφείλει μέρος της ευμάρειάς της στις πρώτες ύλες και τον ορυκτό πλούτο της.
Επιπλέον το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε ένα σημαντικό κομμάτι του πλεονάσματος που προκύπτει από την οικονομία, να επιστρέφει πίσω στους πολίτες και την κοινωνία μέσω παροχών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του συνόλου.
Αρκετά εύκολη είναι και η διαδικασία να βρεθεί κάποιος εκεί και να ζήσει καθώς για πολίτες που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από την Διεύθυνση Μετανάστευσης. Με αυτή την βεβαίωση στη συνέχεια μεταβαίνετε σε αστυνομικό τμήμα και εφορία ώστε να λάβετε αριθμό ταυτότητας και να αρχίσετε μια νέα ζωή.
Υψηλοί μισθοί, αλλά και υψηλό κόστος ζωής
Οι κλάδοι για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε εργατικό δυναμικό είναι αυτοί της υγειονομικής περίθαλψης, της πληροφορική, των κατασκευών, της μηχανικής αλλά και του τουρισμού. Ανάλογα με τις γνώσεις, τα πτυχία, τις δεξιότητες και την προϋπηρεσία σας, είναι πολύ πιθανό να βρείτε μισθό αρκετά πάνω και από τα 4.000 ευρώ που είναι ο μέσος, μάλιστα!
Ωστόσο οφείλετε να λάβετε υπόψη σας ότι δεν είναι τα πάντα ρόδινα, ακόμη και για υψηλόμισθους. Για αρχή, ας μιλήσουμε για την φορολογία, η οποία στη Νορβηγία είναι πολύ υψηλή και για αυτά τα εισοδήματα φτάνει στο 35%. Όπως είπαμε παραπάνω όμως, σε αντίθεση με την αίσθηση που συναντά κανείς στην Ελλάδα, εδώ ο κόσμος νιώθει ότι τα χρήματα και οι εισφορές του πιάνουν τόπο και επί της ουσίας του επιστρέφονται μέσω παροχών, καθώς το κράτος παραμένει «παρών» σε κάθε έκφανση της λειτουργίας της κοινωνίας.
Αντίστοιχα υψηλά πάντως είναι και τα ενοίκια, ενώ διαφορές υπάρχουν και μεταξύ των πόλεων. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στην πρωτεύουσα Όσλο, θα πρέπει να υπολογίζετε ένα ποσό της τάξεως των 500 με 900 ευρώ! Για ένα δυάρι το ποσό διπλασιάζεται… Στα προάστια όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι, τα ενοίκια είναι ακόμη πιο ακριβά, ενώ ελαφρώς πιο προσιτά είναι τα πράγματα σε άλλες, μικρότερες πόλεις. Στο Μπέργκεν ή στο Τρόντχαϊμ, κυμαίνονται περίπου στα 800 ευρώ.
Σκέψου πριν αποφασίσεις
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος ζωής στη Νορβηγία εκτιμάται ότι είναι κατά 80% υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν κάνετε το βήμα.
Γι’ αυτό και χρειάζεται να το ψάξετε αρκετά, μέσω γραφείων και υπηρεσιών που παρέχουν σχετικές πληροφορίες προκειμένου να μάθετε πραγματικά τι είδους μισθού μπορείτε να διεκδικήσετε με βάση τα προσόντα σας.
Αν κινείστε εκεί κοντά στις 4.000 ευρώ θα διαπιστώσετε ότι πρακτικά δεν θα είναι δυνατό να εξοικονομήσετε χρήματα. Θα αρκεστούν αρκετά περισσότερα αν το σχέδιό σας είναι η παραμονή για 4-5 χρόνια και η επιστροφή με… κομπόδεμα.
Ωστόσο για εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα ή σκοπεύουν μετά την πάροδο ενός διαστήματος 5-7 ετών να πάρουν υπηκοότητα, η κατά πολλούς δείκτες και μελέτες «καλύτερη χώρα του κόσμου για να ζεις» είναι ίσως η κορυφαία λύση.