Επιθετική αποταμίευση, παθητικό εισόδημα: Η άγρια στρατηγική του κινήματος FIRE που υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία πριν τα 50

Επιθετική αποταμίευση, παθητικό εισόδημα: Η άγρια στρατηγική του κινήματος FIRE που υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία πριν τα 50

Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε πως μπορεί να το καταφέρει κάποιος σήμερα...

Σου έχει τύχει ποτέ να κάνεις μια εξαντλητική δίαιτα που απαιτει να αντέξεις σε κανονική πείνα για να πετύχεις τον στόχο; Αν σου έχει τύχει και το έχεις καταφέρει δίχως να πονάει η ψυχή σου, τότε το κίνημα αποταμίευσης FIRE απευθύνεται σε σένα και είσαι από αυτούς που μπορούν σίγουρα να το καταφέρουν και να ζήσουν τα συντάξιμα χρόνια της ζωής τους με μεγάλη άνεση.

Η ζωή, όπως είναι δομημένη σε αυτές τις σύγχρονες κοινωνίες, γεννά δύο είδη ανθρώπων. Αυτούς που θέλουν να ζουν το τώρα και δεν προγραμματίζουν για τα χρόνια που θα έρθουν και αυτούς που έχουν αποφασίσει όσο αντέχει το σώμα τους να ζοριστούν και όταν φτάσουν στα 50-55 τους, να βγουν στη σύνταξη  και να απολαύσουν τους καρπούς των θυσιών που έκαναν για 30 χρόνια.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του συστήματος-κινήματος FIRE (Financial Independence, Retire Early) που έχει ως κεντρικό πυλώνα την συνταξιοδότητα νωρίτερα από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Πόσο νωρίτερα; Αυτό θα εξαρτηθεί από σένα και τον στόχο που έθεσες στα 25-30 σου. Και από την προσήλωσή σου στον στόχο χωρίς να σου διαλύουν το ηθικό οι θυσίες που κάνεις.

Το σύστημα FIRE, δηλαδή η πρόωρη συνταξιοδότητα, προϋποθέτει τα εξής:

1. Αποταμιεύεις μίνιμουμ το 50% του μισθού σου μέχρι τη στιγμή που θα βγεις σε σύνταξη. Για να το πετύχεις αυτό, ειδικά σήμερα που τα πάντα είναι πανάκριβα, πρέπει να έχεις στρατιωτική πειθαρχία, να μην παραγγέλνεις απ’ έξω, να επιλέγεις γεύματα με φθηνά υλικά, να μη βγαίνεις έξω, να μην επιλέγεις, ακόμα ακόμα, και πάγια έξοδα που φαντάζουν αναγκαία, όπως το wi-fi. Αν η δουλειά σου δεν το απαιτεί, τότε μπορείς να το κάνεις.

2. Δεν υποκύπτεις στο lifestyle inflation. Συνήθως, οι άνθρωποι αναπροσαρμόζουν τα έξοδά τους, το lifestyle τους όταν αυξάνεται και το εισόδημά τους. Αν επιλέξεις το FIRE, τότε ο μισθός σου δε μπορεί να επηρεάζει το lifestyle σου.

3. Επενδύεις σε χαμηλού κόστος χρηματοοικονομικά προϊόντα. Είτε πρόκειται για μετοχές που έχουν σταθερή απόδοση είτε για μια επιχείρηση που σε βάθος χρόνου σου επιστρέφει με το παραπάνω την επένδυση, εξασφαλίζεις πως στα συντάξιμα χρόνια σου θα έχεις ένα εισόδημα πέραν της σύνταξης, που αυτό θα είναι το βασικό και η σύνταξη το εξτραδάκι.

Σε αυτά τα 3, το Νο2 είναι το πιο σημαντικό, διότι μέσα από αυτό θα πάρεις την απάντηση για το ποιο είναι το ιδανικό μίνιμουμ ποσό να αποταμιεύσεις, που θα σου προσφέρει την άνεση στα χρόνια που θα έχεις για τη σύνταξή σου, προφανώς με την προοπτική πως έχεις κάνει μια καλή εκτίμηση για…το πότε θα πεθάνεις.

Αν δηλαδή θες να βγεις στη σύνταξη στα 55 σου, αυτό σημαίνει πως έχεις 30 γεμάτα χρόνια. Άρα 360 μήνες που σε κάθε έναν μπορείς να ξοδεύεις μέχρι ένα ποσό, ίδιο σε κάθε μήνα. Για να μπορέσεις να το υπολογίσεις, υπάρχει ο κανόνας του 25Χ. Όπου Χ, είναι το ετήσιο κόστος του lifestyle σου. Αν δηλαδή ξοδεύεις ετησίως 25.000 ευρώ, τότε πολλαπλασιάζεις με το 25 και καταλήγεις στις 625.000 ευρώ αποταμίευση.

Για να φτάσεις σε αυτό το ποσό σε 30 χρόνια εργασίας αποθηκεύοντας το 50%, ο μισθός σου στα εργάσιμα χρόνια πρέπει να είναι πάνω από 3.000 ευρώ. Οι αριθμοί, προφανώς, είναι τυχαίοι, δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες να βγάζουν πάνω από 3.000 ευρώ για να εφαρμόσουν το FIRE.

Αυτό μας οδηγεί και στη διαφοροποίηση του FIRE που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος. Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη:

Lean FIRE: Αυτή η προσέγγιση είναι για εμάς που επιθυμούμε έναν απλό, μινιμαλιστικό τρόπο ζωής και μπορούμε να καλύψουμε μόνο τα απαραίτητα έξοδα.

Coast FIRE: Ξεκινάς νωρίς με ένα αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο και το αφήνεις να αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων χωρίς πρόσθετες εισφορές, ώστε να φτάσει στο στόχο κατά τη συνταξιοδότηση, μέσω της δύναμης του ανατοκισμού​.

Fat FIRE: Πρόκειται για ένα tier που απευθύνεται σε όσους θέλουν να έχουν οικονομική άνεση χωρίς περιορισμούς, με δυνατότητα κάλυψης πολυτελών εξόδων, όπως ταξίδια ή αγορά ακινήτων.

Barista FIRE: Το συγκεκριμένο είναι μια επιλογή συνδυασμού της οικονομικής ανεξαρτησίας με μια πιο ανάλαφρη μορφή εργασίας, ένα πρόσθετο εισόδημα, ένα εξτραδάκι για ευελιξία.

Slow FIRE: Για σένα που δε θες να τρελαθείς να φτάσεις πολύ γρήγορα στον στόχο και σου αρκεί να «ξεκλέψεις» 5-6 χρόνια.

Πού να επενδύσεις όμως; Εμείς οικονομολόγοι δεν είμαστε και τα χρηματιστηριακά δεν τα πολυκαταλαβαίνουμε, γι’ αυτό αν ρωτήσεις κάποιον ειδικό με το χρηματιστήριο, θα σε κατευθύνει σε Exchange Traded Funds, δηλαδή χρηματιστηριακούς δείκτες (δες αναλυτικά εδώ κι ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες).

Αυτά για το FIRE, να θυμάσαι πως η σημαντικότερη συνθήκη, είναι να είσαι πειθαρχημένος, αυστηρός, να μην παρασύρεσαι, να ζήσεις σαν τον Άγιο Παΐσιο, απλά στο τέλος να μη γίνεις σειρά που θα προσκυνούν τα χριστιανόπουλα.

* Photo credits: Andre Taissin/Unsplash