Τα βίντεο του πλημμυρίζουν τα social media: Τι αιρετικό λέει για την κατανάλωση κρέατος ο Dr Δημήτρης Τσουκαλάς

Ζούμε πράγματι τόσα χρόνια σε μια πλάνη που δημιούργησε μια προπαγάνδα;

Στην εποχή των social media και της επίτευξης δημοφιλίας μέσω αυτών, τα 15 λεπτά δημοσιότητας που κατά τον Άντι Γουόρχολ αναλογούν στον καθένα, είναι για κάποιους απείρως περισσότερα. Όπως για κάθε λογής influencers που γίνονται διάσημοι απλώς επειδή πλασάρονται και μοστράρουν ωραία στην κάμερα του κινητού αυτό που διαφημίζουν.

Υπάρχουν όμως πλέον και κάποιοι που χτίζουν απήχηση με πολύ πιο «χρήσιμους» τρόπους, εκμεταλλευόμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα.

Ο Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς είναι πια ένα οικείο πρόσωπο σε πάρα πολύ κόσμο. Τα βίντεο του σε Facebook και Instagram κατακλύζουν τα timelines των χρηστών. Η αναγνωρισιμότητά του απηχεί σε δύο πυλώνες: στο άρτιο τρόπο (ψηφιακής) προβολής και στη σπουδαιότητα αυτών που λέει.

Ο κ. Τσουκαλάς είναι ιατρός, ερευνητής, εισηγητής, συγγραφέας και ειδικός στην εφαρμογή της Μεταβολομικής Ιατρικής σε χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα. Μεταξύ άλλων είναι επιστημονικός διευθυντής του ιατρικού ομίλου Metabolomic Medicine, το οποίο εξειδικεύεται σε εξετάσεις για αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, διαθέτοντας κλινικές σε Αθήνα και Μιλάνο. Είναι φοβερά παραγωγικός σε content στα social και οι διατροφικές συμβουλές του μέσω των αναρτήσεων και των podcast κάνουν θραύση, καθώς ο αλγόριθμος απλοποιεί τη διαδικασία του engagement. Δεν χρειάζεται να ψάξεις εσύ για τα βίντεο… έρχονται εκείνα και σε βρίσκουν.

Ο λόγος είναι αν τον δεις μία φορά είναι δύσκολο να μην τον ξαναδείς. Μιλάει διαρκώς για σωστή διατροφή και υγεία – άρα ένα θέμα που ενδιαφέρει τους πάντες – και συχνά λέει πράγματα που δεν έχουν ακουστεί ξανά. Σε βομβαρδίζει με πληροφορία, αποσκοπώντας να καταρρίψει στερεότυπα.

Ένα από αυτά είναι η κοινώς αποδεκτή αίσθηση – άποψη για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Όπου κόκκινο είναι το βόειο, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι. Χρόνια τώρα οι συστάσεις ιατρών, ειδικών της υγείας και διατροφολόγων είναι ότι το κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, σε περιορισμένες ποσότητες. Θεωρητικά τα λίπη που περιέχουν μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ άλλες μελέτες το έχουν συνδέσει με αυξημένα επίπεδα εμφάνισης καρκίνου.

Για τον Dr. Τσουκαλά, η κακή φήμη του κόκκινου κρέατος οφείλεται σε προπαγάνδα που σκοπό είχε να το «δαιμονοποιήσει». Ισχυρίζεται ότι για κάποιο (σκόπιμο;) λόγο συγχέεται το κόκκινο κρέας με το επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή τα υποπροϊόντα (μπέικον, σαλάμι, μορταδέλα, λουκάνικο), που πράγματι είναι επιβλαβή για την υγεία, λόγω των πρόσθετων χημικών ουσιών. Προσθέτει ότι η προπαγάνδα αυτή έχει οδηγήσει στην μείωση της πρόσληψης κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων προϊόντων, που πυροδότησαν μία έκρηξη χρόνιων φλεγμονοδών νοσημάτων.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά είναι η εξής: Το κόκκινο κρέας (με εξαίρεση το χοιρινό) είναι εκτός ανταγωνισμού η πιο θρεπτική τροφή που υπάρχει. Είναι μοναδικό σε ποσότητα θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι ούτε λίγο, ούτε πολύ 70.000. Κάποια από αυτά που δεν έχει καμία άλλη τροφή είναι η καρνιτίνη και η καρνοσίνη, ενώ αποτελεί καταπληκτική πηγή για σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Παράλληλα έχει εξαιρετικά μεταβολικά αποτελέσματα και είναι μοναδικό στο να παράγει αίσθημα κορεσμού που μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες και κατ’ επέκταση να απαλλάξει τον καταναλωτή από άλλες, πιθανόν επιζήμιες, τροφές.

Ο γιατρός χαρακτηρίζει το κόκκινο κρέας «το πακέτο με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία απ’ όλα» και προτείνει την κατανάλωση του για έως τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πραγματικά στοιχεία για αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου η καρδιακών νοσημάτων.

Διαχωρίζει ωστόσο το βόειο, αρνίσιο, κατσικίσιο (και βουβαλίσιο) κρέας από το χοιρινό και το κοτόπουλο. Ο λόγος είναι ότι τα επίπεδα ορμονών στα μηρυκαστικά ζώα δεν αλλάζουν από τη διατροφή, διότι το σώμα τους έχει μεταβολισμό που διατηρεί την ίδια ισορροπία. Αντίθετα, οι ουσίες που λαμβάνουν με τη (βιομηχανική) διατροφή τα κοτόπουλα και τα γουρούνια περνούν στο κρέας και στα λιπαρά τους.

Αιρετική θέση; Ο ίδιος – προφανώς – διαβεβαιώνει για την επιστημονικότητά της και μας πετάει το μπαλάκι για να ερευνήσουμε αν πράγματι τελούμε υπό μια μεγάλη πλάνη…