«Το πέρασμα»: Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία στην ιστορία των ΗΠΑ
Βρείτε μας στο

Έχουν περάσει 22 και πλέον χρόνια από μια από τις πλέον διαβόητες ομαδικές αυτοκτονίες στην ιστορία των ΗΠΑ και για έναν από τους πιο ηλίθιους λόγους που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Τον Μάρτιο του 1997 τα μάτια πολλών ανθρώπων ανά τον πλανήτη έμεναν για ώρα στραμμένα στον ουρανό. Όλοι ήθελαν να δουν το πέρασμα του κομήτη Hale-Bopp (του μεγαλύτερου που είχε ανακαλυφθεί ποτέ από ερασιτέχνες αστρονόμους που του έδωσαν και τα ονόματά τους). Στις 22 του ίδιου μήνα θα έφτανε μια «ανάσα» από τη Γη και για πολλούς θα ήταν η τέλεια ευκαιρία για να τον παρατηρήσουν.

Όχι, όμως, για όλους. Κάποιοι είχαν πειστεί πως στην ουρά του βρισκόταν εξωγήινα διαστημόπλοια που θα μετέφεραν τους λίγους εκλεκτούς σε άλλους κόσμους, πριν ο δικός μας ανακυκλωθεί. Υπήρχε μόνο ένα μικρό εμπόδιο. Έπρεπε να ξεφορτωθούν τα σώματά τους, πράγμα που οδήγησε σε μια ιστορική ομαδική αυτοκτονία που σόκαρε την Αμερική.

«Το πέρασμα»: Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία στην ιστορία των ΗΠΑ

Το πρόσωπο που βλέπετε ανήκει στον Marshall Applewhite, γνωστό και ως Bo (καμία σχέση με τον ράπερ του survivor προφανώς) ή Do.

Όταν γνωρίστηκε το 1972 με την Bonnie Nettles, κατέληξε στο συμπέρασμα πως την είχε συναντήσει ξανά σε κάποια περασμένη ζωή και πως οι δυο τους είχαν επιλεγεί ως θεϊκοί αγγελιαφόροι. Μέχρι το θάνατο της συνοδοιπόρου του 11 χρόνια μετά, είχαν πείσει καμιά 80άρια ανθρώπους ότι σύντομα θα εγκατέλειπαν τον πλανήτη προκειμένου να περάσουν στο επόμενο επίπεδο.

Παράλληλα, ο ίδιος τους εξήγησε ότι εκείνη δεν είχε πεθάνει. Απλά «διέθετε πολλή ενέργεια για να παραμείνει στη Γη κι άφησε το σώμα της ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τους υπόλοιπους». Από τη στιγμή που τους ακούστηκε λογική μια τέτοια εξωφρενική πρόταση, θα μπορούσαν να πειστούν για τα πάντα. Ακόμη και για το ότι θα χρειαζόταν να κάνουν το ίδιο με δική τους βούληση.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η εμφάνιση του κομήτη έδωσε στον Marshall Applewhite, που στο μεταξύ είχε βαφτίσει Heaven’s Gate την ομάδα του, την τέλεια ευκαιρία να ολοκληρώσει τη θεωρία του. Διακήρυξε πως πίσω του βρίσκονταν τα διαστημόπλοια που θα τους έπαιρναν όλους μακριά. Οι εξωγήινοι ήταν τόσο εξελιγμένοι, που θα τους έδιναν καινούρια σώματα. Στις 26 Μαρτίου η αστυνομία ανακάλυψε τα δικά τους, σε ένα ράντσο στο Σαν Ντιέγκο. Είχαν επιχειρήσει τη μεγάλη έξοδο.

Η διαδικασία για το «πέρασμά» τους ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου με τη χρήση ενός κοκτέιλ βαρβιτουρικών και βότκας και αργότερα την τοποθέτηση μιας πλαστικής σακούλας στο κεφάλι. Όλοι φορούσαν πανομοιότυπες φόρμες και τα ίδια παπούτσια Nike κι έφεραν ένα σήμα που έγραφε «Heaven’s Gate Away Team». Στις τσέπες τους είχαν από ένα χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων και τρία 25άρια κέρματα (για τις τελευταίες εκκρεμότητες με αυτόν τον κόσμο). Κι έτσι απλά, την… έκαναν από τη γειτονιά μας.

Προφανώς για την πλειοψηφία του κόσμου επρόκειτο περί μίας παλαβομάρας, αν και ίσως ορισμένοι να πιστεύουν πως εκείνοι οι 39 είχαν δίκιο και τα κορόιδα της υπόθεσης είμαστε εμείς. Άλλοι ενδεχομένως και να απορήσουν με την ευπιστία αυτών των τύπων. Ωστόσο η ανθρώπινη βλακεία δεν σταματά να βρίσκει τρόπους να σε εκπλήσσει στο πέρασμα του χρόνου.

Ακόμη και μετά την πρόοδο της τεχνολογίας και την (ασύγκριτη σε σχέση με το παρελθόν) δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση, μια ομαδική παραίσθηση είναι δυνατή. Όπως, για παράδειγμα, το να θεωρήσεις τεκμηριωμένο και αληθές το ότι κάποιος μπορεί να πουλήσει συμπαντική οπλική τεχνολογία στον Ομπάμα έναντι -ξέρω ‘γω- 400, 500 δις και να μην κόψει τιμολόγιο.