Μία από τις διατεινόμενες βασικές διαφορές ανδρών και γυναικών είναι η οπτική τους για τον γάμο. Για τη γυναίκα ο γάμος είναι συνήθως κάτι που θέλει δεν θέλει θα το αναζητήσει. Όχι πάντοτε και σίγουρα όταν το κάνει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μικροαστή, οπορτουνίστρια και όλα αυτά. Τα ξεκαθαρίζουμε για να μην δω καμία μέρα κάτω από το σπίτι μου πορεία από τη σελίδα «Ναι, είσαι μισογύνης». Για τους άντρες υπάρχει η αίσθηση-παραίσθηση ότι ο γάμος είναι κάτι που δεν θα το κυνηγήσουν ποτέ. Αν το αναζητήσουν είναι για να κρατήσουν δίπλα τους τον άνθρωπο τους.
Πέρα όμως από την ιδεολογική συνθήκη που μπορεί να επηρεάζει τις αντιλήψεις του καθενός για τον γάμο, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που καλό θα είναι να τα γνωρίζεις πριν κάνεις έτσι αβίαστα καμία πρόταση. Ο γάμος είναι σαν εκείνη την κοπέλα που σου αρέσει με τα ρούχα. Όταν τα ρούχα φύγουν δεν σου αρέσει το ίδιο. Ή ο ίδιος σου ο εαυτός δεν σου αρέσει το ίδιο ντυμένος και γυμνός. Όλα αυτά φυσικά αφορούν την τελετή. Όχι το μετά. Το μετά είναι ακόμα χειρότερο.
Το ξύρισμα
«Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» και στο τέλος πονάει προσθέτω εγώ. Βρίσκεις κανένα λόγο να θες να ξυρίσεις το πρόσωπο σου για να είσαι στην καλύτερη σαν πωπουδάκι μωρού ή στην χειρότερη σαν τον λώκο της μαϊμούς; Μετά τον στρατό είχες πάρει όρκο να μην ξυριστείς, αλλά να τριμάρεις. Όχι γιατί είσαι χιπστεράς. Αλλά γιατί δεν σου αρέσεις καθόλου ξυρισμένος. Νιώθεις άσχημος. Όλοι μας το νιώθουμε. Την ώρα που η νύφη κάνει τα πάντα για να δείχνει 3 φορές πιο ωραία, τον γαμπρό τον πετάνε στην άκρη. Λες και ο πρώτος πρώτος γάμος έφτιαξε ένα νόμο που να λέει «στην τελετή ο άντρας θα πρέπει να είναι άσχημος για να φαίνεται πιο όμορφη η γυναίκα». Εννοείται πως θα υπάρξει κάποιος να πει «καλά τι του βρήκε του τύπου;».
Η αναμονή
Οι περισσότεροι γάμοι γίνονται από μέσα Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη. Με 25-30 βαθμούς μέσο όρο. Κι εσύ με πουκάμισο, σακάκι, γραβάτα ή παπιγιόν. Να στέκεσαι στα σκαλιά μιας εκκλησίας όπου ο ήλιος ρίχνει παραδοσιακά τις πιο καυτές του ακτίνες. Κάποια συνωμοσία κρύβεται εδώ. Περιμένεις 5 λεπτά. 10 λεπτά. Φτάνει τέταρτο. Αν είσαι τυχερός, τότε θα έρθει. Βέβαια σε αυτό το τέταρτο το πουκάμισο έχει ποτίσει από ιδρώτα και παράλληλα ο φωτογράφος, οι κουμπάροι, οι καλεσμένοι μαζεύονται γύρω από τη νύφη που φοράει το κάμπριο νυφικό και δροσίζεται κάπως. Εσένα σε έχουν γραμμένο.
Το ρύζι
Μετά το ετήσιο δίλημμα για τις παρελάσεις, προτείνω να μπει στη δημόσια ατζέντα και αυτή η παράδοση. Δεν ξέρω το λόγο που ξεκίνησε αυτό ή έφτασε ως σήμερα. Με νοιάζει μόνο γιατί συνεχίζεται. Το ρύζι είναι ένα φαγητό που σκέτο το αποφεύγεις μαγειρεμένο. Το χρησιμοποιείς για να κάνεις λαπά. Για ποιο λόγο να θες να το φας ωμό στα μούτρα; Αν είσαι λιγότερο άτυχος θα μπει στο στόμα σου. Αν πέσεις μπροστά σε κάτι επικίνδυνες θείες με τεράστια καπέλα, θα το φας όλο στο μάτι και στ΄αυτιά.
Οι χαιρετούρες στο γλέντι
Θεωρητικά το γλέντι είναι η πιο fun κατάσταση. Έχει φαγητό που το έχεις διαλέξει εσύ, μπορείς να φας όσο θες γιατί εσύ πληρώνεις, άρα κανείς δε θα σε πει πειναλέο…Κι όμως έχει μια σούπερ βασανιστική στιγμή. Είναι το σημείο που μπαίνετε στον χώρο της εκδήλωσης, με όλους τους καλεσμένους να έχουν τα βλέμματα τους πάνω σας. Κι εκεί η γυναίκα σου παίρνει την απόφαση να σε κάνει περιφορά για να τους ευχαριστήσετε όλους. Έναν προς έναν. Γίνεται και χειρότερο. Είναι η στιγμή που η νύφη πιάνει ψιλή κουβέντα στις ανύπαντρες και τους ρωτάει πότε θα παντρευτούν. Εσύ στέκεσαι σε μια απόσταση πίσω, ρίχνεις μερικά φουλ ψεύτικα γέλια, αλλά νιώθεις άβολα. Θες να σκίσεις τα ρούχα και να φύγεις. Το θες ακόμα περισσότερο όταν πρέπει να ανταλλάξεις λόγια με γιαγιάδες, θείες και θείους που ούτε στα γιορτινά τραπέζια που κάνατε μικρός δεν τους πλησίαζες.
Τα έξοδα
10 χιλιάρικα. Αυτή είναι η πιο light και φθηνή εκδοχή που έχει ο γάμος. Βάλε δαχτυλίδι, κουστούμι, νυφικό, βέρες, μπομπονιέρες, εκκλησία, στολισμός, φωτογράφος, το γλέντι και…ίλιγγος. Κι αν η about to be σύζυγος θέλει να το ζήσει χωρίς μιζέριες, αντίο κομπόδεμα. Ξέρεις τι θα μπορούσες να κάνεις με αυτό το ποσό; Να πας μια βδομάδα στην Καραϊβική σε 5αστερο ξενοδοχείο. Να γυρίζεις τη Βαλτική και τη Σκανδιναβία.