Το «κλειδί» για την απώλεια λίπους και τη μεταμόρφωση του σώματος
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Το «κλειδί» για την απώλεια λίπους και τη μεταμόρφωση του σώματος

Εάν δεν προκαλέσετε το σώμα σας δεν θα το αλλάξετε
Menshouse Team

Οι εξελίξεις στη βιομηχανία του fitness είναι ραγδαίες και πραγματικά όσοι από εμάς βρισκόμαστε μέσα σε αυτή, γινόμαστε φανατικοί υποστηρικτές, ή δριμύτατοι επικριτές διαφόρων ειδών προπόνησης και καινοτόμων ιδεών.

Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα γυμναστήρια ή αθλητικά κέντρα παρατηρούμε μεθόδους προπόνησης που έχουν ως βάση τους την υψηλή ένταση. Ακούγοντας και μόνο τον όρο «υψηλή ένταση» και λαμβάνοντας τον ως βάση στη δημιουργία ενός προπονητικού πρωτοκόλλου, φαντάζεται κάποιος μια εξαιρετικά απαιτητική προπόνηση.

Προσωπικά θα συμπλήρωνα και τον τίτλο «πρωτόγνωρα αποτελεσματική», όποτε θα καταλάβατε ήδη ότι είμαι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της.

Μιλώντας για μια υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (High Intensity Interval Training) εννοούμε οποιασδήποτε μορφής άσκησης που τυπικά ξεπερνά το 75% των μέγιστων καρδιακών παλμών, ή το 75% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου. Στην καθημερινή γλώσσα φανταστείτε μια προπόνηση που πασχίζετε να πιάσετε την ανάσα σας! Και μια προπόνηση τέτοιου είδους μπορεί να περιλαμβάνει intervals (διαστήματα) από 10 δευτερόλεπτα έως και 4 λεπτά. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια, τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια (aerobic) που απαιτείται.

Το «κλειδί» για την απώλεια λίπους και τη μεταμόρφωση του σώματος

Ποια είναι όμως τα μυστικά πίσω από την επιτυχία αυτής της προπόνησης;

1. Η Hiit είναι το κλειδί για να ενεργοποιήσεις με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το Epoc effect (excess post exercise oxygen consumption). Με απλά λόγια την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού που απαιτείται ώστε να επιστρέψει το σώμα στην ομοιόσταση (η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος παρά τις εξωτερικές μεταβολές). Αυτή η αύξηση ενεργειακής δαπάνης συντελεί στη μέγιστη κατανάλωση θερμίδων κατά την άσκηση!

2η σερί εβδομάδα στο Νο1, η πιο δημοφιλής ταινία παγκοσμίως στο Netflix για το 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δυο εβδομάδες στο Νο1, σαρώνει παντού: Η πιο δημοφιλής ταινία παγκοσμίως στο Netflix για το 2024

2. Η προπονητική ένταση έχει αποδειχτεί ότι συνάδει με την έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση τόσο μεγαλύτερη η έκκριση της αυξητικής, η οποία με τη σειρά της προάγει την πρωτεϊνοσύνθεση και την οξείδωση του λίπους. Αποτέλεσμα; Καθαρή μυική μάζα και άμεση μείωση του σωματικού λίπους.

3. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αυξήσει κάποιος την ολοκληρωμένη αθλητική του απόδοση. Κοινώς γίνεσαι πιο fit, πιο γρήγορος, πιο ανθεκτικός!

4. Οι έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στην απώλεια λίπους περισσότερο απ’ ότι η χαμηλής η μέτριας έντασης προπόνηση!

Το «κλειδί» για την απώλεια λίπους και τη μεταμόρφωση του σώματος

Ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει τη δική του διαλειμματική προπόνηση, σε οποιοδήποτε χώρο άθλησης, ακόμα και στο στίβο. Είτε με αμιγώς αεροβικές ασκήσεις, είτε με ασκήσεις ενδυνάμωσης, είτε με έναν συνδυασμό των δύο. Επειδή βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο για κάποιον μη καταρτισμένο, το γνωστό CrossFit και ομαδικά προγράμματα, όπως το Tabata και το Grit είναι έτοιμα να δώσουν λύση.

Όποτε, πριν σχεδιάσετε την επόμενη προπόνηση σας, θυμηθείτε ότι «εάν δεν προκαλέσετε το σώμα σας, δεν θα το αλλάξετε!»

* Ο Στέλιος Αγγελής είναι personal trainer, National trainer της Les Mills Greece και συνιδιοκτήτης των γυμναστηρίων Fitnest (Λεωφόρος Μεσογείων 331) και Fitnest_North (Νερατζιωτίσσης 60Α), που παρέχουν τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για αυτή την αλλαγή που θες να δεις στο σώμα σου, μέσω μιας μεγάλης γκάμας ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων, βασισμένα στο ανώτερο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης.